Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра с новини от света
20 Юни 2014, Петък


От Балканите, през Америка до Близкия изток


Арестуваха подслушвалите Ердоган

Турската полиция претърси 12 адреса и задържа 15 души, заподозрени, че са участвали в подслушване на офиса на премиера Реджеп Тайип Ердоган и на други високопоставени лица, предаде ДПА.

Операциите са били извършени в Анкара, Истанбул и други турски градове. Сред задържаните са бивш бодигард на башбакана и полицейски служители.
В края на декември Ердоган се оплака публично, че в офиса и в дома му са били открити подслушвателни устройства, наричайки това „открит шпионаж“, припомня турското англоезично издание „Хюриет дейли нюз“.

Турските медии припомнят, че скандалът с незаконното подслушване избухна в началото на годината, когато изтече информация, че около 7000 души от средите на опозиционните партии и интелигенцията са били подслушвани без санкции от съда в продължение на три години.

През февруари масло в огъня наляха пуснатите в интернет компрометиращи записи, на които Ердоган моли сина си да скрие едни пари. В навечерието на местните избори, проведени в Турция на 30 март, в мрежата изтекоха и записи от засекретен правителствен военен съвет, на който са се обсъждали сценарии за действия в случай на терористични нападения над разположената в Сирия гробница на Сюлейман шах – мястото, където се намира тя (на около 25 км от сирийско-турската граница), се смята за турска територия по силата на договор от 1921 г.
След този случай Ердогат разпореди да бъдат блокирани  Twitter и YouTube, което отприщи огромно обществено недоволство в страната.


Бил и Хилъри Клинтън укрили данъци от наследство

По данни от разследване, проведено от американската агенция „Блумбърг“, семейство Клинтън са се възползвали от вратички в законодателството, за да укрият дължими данъци от наследство. В същото време Бил и Хилъри са известни с това, че винаги са настоявали за стриктно спазване на данъчните закони на страната.

Анализирайки структурата на собствеността на Клинтънови, агенцията е установила, че те използват финансовата схема, прилагана от много бизнесмени. За да освободят наследниците от данъци, които може да достигнат до 40 на сто, собствениците създават тръстови компании и прехвърлят имуществото си на тях. След това тези компании може да върнат собствеността на първоначалните собственици и техните наследници.

Именно такава схема приложили Бил и Хилъри. През 2010 г. те създали тръстови компании, на които прехвърлили дома си в Ню Йорк. Според Дейвид Слоън, собственик на юридическата компания Holland & Knight, цитиран от CBS News, с тези си действия семейство Клинтън спестяват стотици хиляди долари.
Хилари Клинтън се спряга за един от възможните кандидати на Демократическата партия за президент на изборите през 2016 г. 66-годишната бивша Първа дама обаче все още не е потвърдила, че ще се бори за най-висшия пост в страната.


Ще празнуват ли заедно Илинден България и Македония

Чествайки съвместно Илинден, Македония и България може да направят положителна крачка за подобряване на добросъседските отношения, заявяват македонските историци, цитирани от телевизия „24 вести“. Те обаче уточняват, че трябва да се направи разграничение на това, което ще се отбелязва в този ден.

Според тях идеята на българския президент Росен Плевнелиев била за поздравление, но само ако става дума за религиозния аспект на празника. Историкът Тодор Чепреганов заявява, че всичко останало би могло да подбуди съмнения у македонците. Други историци предлагат двете страни да последват примера със скандинавските страни за добросъседство и да се остави историята на историците, а политиците ясно да се разграничат с това докъде може да стигнат с популизма.

Припомняме, че в началото на месеца българският държавен глава изпрати писмо до македонския си колега Георге Иванов, в което директно поиска двете страни заедно да честват Илинденското въстание, предлагайки годишнината да се отбележи първо в България, а след това в Македония. За това настоявала и Българската академия на науките.
„По принцип не съм срещу такава идея. Тя е част от европейската култура. Но смятам, че първо е по-добре да се изгради взаимно доверие”, коментира идеята македонският външен министър Никола Попоски.
Предложението е направено в контекста на обсъжданията на евентуален договор за добросъседство и сътрудничество между двете съседни държави.


Стара карта разкрива какво се случва в Ирак

Мълниеносното разпадане на иракската държава е представяно от световните медии като следствие от атаките на терористичната групировка „Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ). Малцина са обаче тези, които могат да повярват, че могъщата арабска страна, реформирана и превъоръжена от Вашингтон, може да рухне под натиска на джихадистите.

Известният френски журналист и политолог Тиери Мейсън, нашумял с книгата си "11 септември 2001. Голямата измама", разкрива, че още от 2001 г. американският генерален щаб се опитва да раздели т. нар. «Голям Близък изток» на множество дребни етнически еднородни държави. Карта на така преустроения район е била публикувана още през 2006 г. Тя предвижда разделянето на Ирак на три малки държавици – сунитска, шиитска и кюрдска. Опитите за геополитическо прекрояване на Близкия изток, които САЩ се опитват да осъществят, са сочени като причина за случващото се в Ирак в момента и от директора на изследователския център „Близък изток – Кавказ“ Станислав Тарасов.

Проектът „Големият Близък изток" е разработен в Съединените щати преди повече от 30 години. В завършен вид тази американска мечта е изложена в монографията на Джефри Кемп и Робърт Харкави „Стратегическа география и променящия се Близък изток" (Strategic Geography and the Changing Middle East).


„Газпром“ започва да строи „Силата на Сибир”

В сряда от руската компания „Газпром“ съобщиха, че през август ще започне строителството на енергийното чудо „Силата на Сибир“. 

Въпросната газотранспортна система ще се простира по протежение на 4000 км от Сибир до Далечния изток, от Иркутска област през Якутия до Хабаровск. От град Свободний, разположен на китайската граница, ще бъде построено отклонение за доставка на газ в Китай, с когото „Газпром“ подписа договор за 30 години.
Планира се газопроводът да бъде пуснат в експлоатация не по-рано от 2019 г.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки