Димитър Байрактаров: Изобличихме една огромна международна лъжа


Димитър Байрактаров: Изобличихме една огромна международна лъжа
20 Юни 2014, Петък


Местната власт в Анапа бе шокирана от появата на екипа ни, разказва водещият на предаването „От упор“ на телевизия СКАТ

Автор: Интервю на Георги Ваташки

- Какво видя екипът на СКАТ в руския град Анапа? Започнал ли е строежът на „Южен поток“ от руска страна?

- Там не се строи „Южен поток“, а „Южен коридор“. Това е вътрешен за Русия проект, започнат още преди 40 години, който трябва да захрани с газ целия Краснодарски край. Съществуващата газопреносната мрежа там е с много малко налягане и на населението е обещано, че ще получават допълнително 6 милиарда кубически метра газ годишно. Интересното е, че „Южен коридор“ е разделен на два отделни маршрута - източен и западен. По този начин руската страна създава илюзията за усилено строителство на газопроводи, които да доставят газ за „Южен поток“, който също трябва да започне от руското крайбрежие.

Изводът е, че Русия и „Газпром“ създават много успешно една илюзия. Започвайки строежа на „Южен коридор“, те имитират, че работят по „Южен поток“. Забележете, и за този проект се говори за 6 милиарда куб.м газ, които обаче в този случай ще потекат към Европа. Не, те реално ще отидат за Краснодарския край. В крайна сметка, единственото общо между двата проекта е думата „южен“, което и създава успешно илюзията, че става въпрос за рекламирания международен газопровод.


- На какъв етап е изграждането на компресорната станция „Русская“, за която се говори, че ще бъде първият обект по трасето на „Южен поток?

- Това съоръжение дълго време беше рекламирано като най-мощното в света и, че агрегатите в него трябва да генерират налягане от 300 атмосфери всеки един. Това е огромна стойност, която не е постигана досега. Според техническия паспорт на станцията, в нея трябва да има 14 компресорни агрегата. На самите рекламни табели пред самия обект обаче е посочено, че ще бъдат изградени само седем съоръжения, а другите седем са с неясни намерения.

Реалността обаче е още по шокираща – има само два готови агрегата и още два, които са в процес на сглобяване. Масово се спекулира в руските медии (а нашите ги копират), че съоръженията са италианско производство. Но разполагаме с кадри, на които е заснет монтажът на първия агрегат. Той е руски, от типа „Ладуга -521“, с налягане 90 атмосфери, което го прави негоден за мащаба на „Южен поток“.


- Кои са компаниите, които строят „Русская?

- Основен инвеститор е „Газпром“, генерален изпълнител е „Стройгазмонтаж“, а подизпълнител се явява „Ленгазспецстрой“. Последните две фирми са част от холдинга „Стройгазмонтаж“. Негов собственик е Аркадий Ротенберг, първи приятел на Путин още от детските години. Двамата са тренирали заедно джудо. Само за шест години от създаването на компанията през 2008 г. Ротенберг става милиардер, като получава главно държавни поръчки, свързани основно с „Газпром“. На практика всички руски газопроводи минават през компаниите на Ротенберг. Личното му състояние се изчислява на четири и половина милиарда евро.


- Как ви посрещнаха в Анапа? Имаше ли спънки от страна на местната власт?

- Още с пристигането си бяхме вкарани в стая в сградата на общината и там започна подробен разпит. Ние настоявахме да ни позволят да снимаме станция „Русская“ и едва след няколко часа се появи заместник-кметът на общината Любов Филиповна. Тя ни казва, че ще се обади на някаква важна личност, за ни зададе въпроси. През цялото време тези хора бяха объркани и стресирани и очевидно чакаха да получат указания какво да вършат. Отказано ни бе среща с кмета на Анапа, въпреки че „Русская“ е в землището на града.

Непрекъснато ни повтаряха: „Не е на нашето ниво. Забранено ни е категорично да коментираме и да даваме сведения за този проект“. След цели шест часа разпити, все пак ни осигуриха автомобил и заедно с Филиповна бяхме допуснати близо до компресираната станция. Нейната охраната е като на военен обект - имаше повече от 100 души в камуфлажни дрехи и оръжия, военни джипове. Последваха нови разпити, този път от охрана на „Ленгазспецстрой“.
Екипът ни беше допуснат да снима само от вън и отдалеч, но бяхме придружавани от тази тежковъоръжена охрана. Дори дойде местен телевизионен екип, който пък снимаше всяко наше действие.


- Разкрити ли са някакви работни места от холдинга, строящ станцията?

- Това беше друг мит, който разследването на СКАТ разобличи. Нито един жител на Анапа не е нает на работа по проекта. Станцията се изгражда от служителите на Ленгазспецстрой, които са не повече от 350 души. Това показва, че обещанията за 15 хиляди работни места при изграждане на станциите в България са просто поредните лъжи на управляващите.


- Кога ще бъде довършена станция “Русская“?

Непрекъснато се пускат в медиите различни дати, вариращи от началото на 2015 г. до края на 2016 г. Самият строеж е започнат още през декември 2012 г., с големи тържества и лично открит от руския президент Владимир Путин. Година и половина по-късно, строежът все още е на съвсем ранен етап, поради липсата на десетте компресорни агрегата.


- Подготвяте документален филм за разследването в Анапа. Кога ще могат да го видят зрителите на СКАТ?

- Предстои ни много работа, за да съберем най-интересното измежду многото уникални кадри, които заснехме, но се надявам до края на юни той вече да е в ефир.
Искам да подчертая, че СКАТ е единствената българска телевизия, която отиде на място в Русия, за да покаже на българския народ истината за „Южен поток“ и заблудите на управляващите.


Компаниите „Стройгазмонтаж“ и „Ленгазспецстрой“, които изграждат „Русская“, са част от холдинга „Стройгазмонтаж“ - собственост на Аракадий Ротенберг

В категории: Интервю , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки