В какво се превръщат върнатите вакъфски имоти


20 Юни 2014, Петък


Докато българският съд продължава да отхвърля една по една претенциите на мюфтиите към най-различни културно-исторически обекти из цялата страна,

Автор: Яна Славянска

преди броени дни Златоград се окичи с чисто нова джамия на входа си.
За откриването й в най-южния български град през миналата неделя се събраха мюфтии, имами, местни величия и турчеещи се поклоници от двете страни на близката българо-гръцка граница.

Нашите сънародници, останали след последното прекрояване на граничната бразда да живеят на територията на южната ни съседка, казват, че са помаци, а езикът, който говорят – на практика чист български – наричат помашки (?!). Така че не е чудно, че голяма част от даренията за изграждането на молитвения дом са дошли именно от Гърция. Твърди се, че с гръцки адрес са 2 милиона лева от волните пожертвования за строежа.

Чалмосаните и костюмирани люде, дошли на откриването, бяха гостени с курбан, приготвен от цял тон телешко месо и още близо толкова ориз. Така се прави – няма лошо.
Неприятното е, че изграждането на мюсюлманския храм започва, след като джамийското настоятелство си връща през 2005 г. 11 декара... вакъфски имоти край  главния път за ГКПП-Златоград! Което идва да покаже какво точно се случва с върнатите на мюсюлманското изповедание терени и обекти.

Ако има съществуваща джамия – независимо дали вече е музей или с друго предназначение, то тя отново ще бъде превърната в действащ мюсюлмански храм. Ако върху върнатия парцел няма постройка, то тя тутакси и скоротечно бива изградена. От лъскава по-лъскава, от масивна по-масивна, от богата по-богата и от модерна по-модерна.
Като тази в Златоград. Тя не е само джамия, ами и играе ролята на страноприемница – с 4 стаи с 8 бани, където ще се приемат „гости и замръкнали хора“, както обясняват имамите. 

Заради новата придобивка за изповядващите исляма, съседният до новия мюсюлмански молитвен дом хотел свали рекламите, оповестяващи наличието на еротичен бар в комплекса. Казват, че собственикът му се отказал сам от идеята.
Нищо чудно скоро да се откаже и от хотела си при наличието вече на религиозната му конкуренция, предлагаща щедро места за нощувка.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки