Още възмутителни нарушения на Яйлата


Още възмутителни  нарушения на Яйлата
20 Юни 2014, Петък


В края на май в. „Десант“ публикува статията „Античната врата към чиновническото безхаберие“,  засягаща поредното незаконно строителство в Яйлата –



този пък по повод реставрацията на ценен археологически обект. Няколко броя по-късно вестникът даде гласност и на експертното становище на РИМ-Добрич относно изпълнението на проекта. 
Всичко това обаче не спира тежката техника, която продължава да унищожава не само ценното културно-историческо богатство в местността, но и природния феномен Яйлата, представляващ единствената останала степ в Югоизточна Европа, която вече е реално застрашена да изчезне от географската карта. 

Към днешна дата проектът „Яйлата – античната врата на Добруджа” е със статут „временно спрян”. Това е оповестено публично на страницата на информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС в България. Но в разрез с изискванията на ЗУТ и в противоречие с чл. 2 ал.6 от Договора за строителен надзор, на мястото строителството продължава и в момента.
Припомняме, че продължаващите строителни дейности са в абсолютно  несъответствие с част „Консервация и реставрация” от одобрения инвестиционен проект.

Сред множеството други нарушения се нарежда и това, че на строежа се работи без предпазно облекло, а строителната площадка не е обезопасена по височина, което е особено обезпокоително, поради факта, че зидът в момента се надгражда и е достигнал на места повече от 4,5 м.

Не са осигурени и повдигателни съоръжения, а доставката на зидарски материали и разтвори се извършва с автокран! Всичко това е в грубо нарушение на предписанията по част „ПБЗ” и изискванията на ЗБУТ.
В грубо нарушение на ЗУТ понастоящем на обекта се работи без авторски контрол поради отказ на архитекта да го осъществява.

С описание на  всички установени безобразия Гражданска инциатива за опазване на културно-историческото наследство (ГИОКИН) изпрати на 16 юни т. г. сигнал до ДНСК, с който се настоява от институцията да предприемат обстойна проверка на скандалния строеж.

В същия ден се състоя среща на жители и притежатели на имоти в село Камен бряг, които  пък входираха на 17 юни свое искане до кмета на община Каварна Цонко Цонев, визиращо начина на поддържане на растителността из Национален археологически резерват Яйлата.
Предстои да разберем каква ще е реакцията на всичко това.


Гражданска инциатива за опазване на културно-историческото наследство


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки