Как да лекуваме рани


19 Юни 2014, Четвъртък


Рецепта 1 (за трудно зарастващи и следоперационни  рани, суха и мокра екзема, доброкачествен кожен рак, Бонка Тасева, Ловеч): Взима се едно парче бяла хума,


с големината на кокоше яйце. Слага се да се пече на силно лятно слънце около месец или върху хартия, която се поставя върху скарата на електрическа фурна, нагорещена не повече от 20-30 градуса, докато се напука като негасена вар (не бива да се остави да потъмнее). После се стрива в порцеланово или дървено хаванче на прах и се пресява. Взима се прясно кокоше яйце и много внимателно се отделя белтъка му, който след това се разбива на пяна и постепенно към него по малко се прибавя хумата, като се забърква крем, наподобяващ крем „Здраве“. Болното място се накисва до 10 минути в отвара от смрадлика или се прави компрес с нея. След тази процедура то се подсушава, а кремът леко се втрива на тънък слой в него, като така се преспива през нощта. Препоръчително е раната да се покрие с чиста стерилна марля, а да не се превързва. На сутринта отново се прави компрес със смрадлика и се подсушава. Раните трябва да се пазят от пряка слънчева светлина. Процедурите се повтарят до пълното им заздравяване – не повече от 5 до 10 пъти.

Рецепта 2 (при гнойни рани): Върху раната се слага каша от настъргани сурови картофи. Превързва се и се престоява едно денонощие.

Рецепта 3 (при гнойни рани): Счуква се 1 глава чесън и се смесва с 50 г мед. С така приготвения балсам се прави компрес, като превръзката се сменя всеки ден.

Рецепта 4 (при стари гнойни рани): Правят се компреси от свежи зелени листа на копър. Може само да се счукат и да се наложат като компрес.

Рецепта 5 (за трудно зарастващи рани): Изцежда се сокът от 1 лимон и с него се напоява чиста марля. Поставя се върху раната. Превързва се. Компресът се сменя периодично.

Рецепта 6: Раната се напудря с прах от сушени върбови листа.

Рецепта 7: Нарязва се на ситно бял равнец (или живовляк) и с него се правят превръзки.

Рецепта 8 (Цанка Димитрова, Мездра): Взимат се 1 шепа градински невен (свежи или изсушени цветове), свинска мас и млади клонки от храстовиден бъз, на които се настъргва кората и се смесва с останалите съставки. Маста заедно с билките се запържва и се оставя да престои 24 часа. След това отново се подгрява и се прецежда. Към нея се добавя восък колкото кибритена кутия и всичко се разбърква добре, за да стане като вазелин. Ароматизира се и се мажат болните места.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки