Частна жалба срещу разпореждане на съда


Частна жалба срещу разпореждане на съда
19 Юни 2014, Четвъртък


Пуснах частна жалба чрез Софийски градски съд (СГС) до Върховен касационен съд (ВКС) и получих разпореждане на младши съдия от СГС, че ми се връща


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

необжалваем съдебен акт, което разпореждане може да се обжалва в 7-дневен срок. Мисля, че не ми остава нищо друго, освен да внеса отново частна жалба?! 
Гаро Гаров,
София

С оглед изложеното, ще ви посъветваме да подадете частна жалба срещу разпореждането на съда, както е посочено в него. Съгласно чл. 279 от Гражданския процесуален кодекс (ГПК) за частните жалби срещу разпорежданията на съда се прилагат разпоредбите на чл. 274-278 от Кодекса.

Частни жалби могат да бъдат подавани:
1. когато разпореждането прегражда по-нататъшното развитие на делото.
2. в случаите, изрично посочени в закона.
Когато разпореждането е постановено от второинстанционна съдебна инстанция, то подлежи на обжалване с частна жалба пред ВКС. Когато разпореждането е постановено от състав на ВКС, то подлежи на обжалване пред друг състав на същия съд. Не подлежат на обжалване разпорежданията по дела, решенията по които не подлежат на касационно обжалване.

Частната жалба се подава в едноседмичен срок от съобщаване на разпореждането и за нея се прилагат разпоредбите за въззивната жалба, а именно чл. 259, ал. 2–4, чл. 260, 261, 262 и 273 от ГПК.
След като приеме жалбата, съдът изпраща препис на другата страна, която в едноседмичен срок от получаването му може да подаде отговор. След изтичане на този срок жалбата заедно с отговора и неговите приложения, ако такива са подадени, се изпраща на горестоящия съд. Съдът прилага препис от обжалваното разпореждане.

Частната жалба не спира производството по делото, нито изпълнението на обжалваното разпореждане, освен ако в закон е предвидено друго. Съдът по жалбата може да спре производството или изпълнението на обжалваното разпореждане до решаването на частната жалба, ако прецени това за необходимо.

Частните жалби се разглеждат в закрито заседание. Съдът, ако прецени за необходимо, може да разгледа жалбата в открито заседание. Ако отмени обжалваното разпореждане, съдът сам решава въпроса по жалбата. Той може да събира и доказателства, ако прецени това за необходимо. Постановеното разпореждане по частната жалба е задължително за долустоящия съд. За производството по частните жалби се прилагат съответно правилата за обжалване на решенията.

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
.
01.04.2017 20:59:07
1
1
Е, все аз ли трябва да Ви правя изводите и заключенията?
Забелязахте ли, че макар младшия съдия от СГС да е постановил, че ВРЪЩА частнажа жалба, той също е постановил, и правилво и законосъобразво с ГПК, че въпросното разпореждане за ВРЪЩАне може да се обжалва в 7-дневен срок, пак пред ВКС. Съответон, ВКС ще е длъжен да разгледа връщането и ако го отмени - да разгледа и първоначалната жалба, а ако потвърди връщането - правоначалната частна жалба ще си остане върната ,,и от ВКС". Но забелязахте ли, същото щеше да се случи и ако СГС не беше върнал първоначалната жалба. ВКС отново е длъжен да разгледа нийната допустимост и да я разгледа или остави без разглеждане, като последното е равносилон на връщане. Единствената разлика е, че младшия съдия всъщност съветва частния жалбоподател, че по мнение на СГС жалбата е недопустима, а ако жалбоподателя не се слуша в съвета това ще му струва нова такса за нова частна жалба. Всичко това е некоректно извиване на ръце от страна на СГС, и вкърване на жалбоподателя в допълнителни разходи, макар и с законосъобразни средства, но не виждам мотиви за прилагане на такъв подход, а и представлява забавяне и ограничаване правото на иск.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки