Тракийските мистерии край село Александрово


Тракийските мистерии край село Александрово
17 Юни 2014, Вторник


Учени тръгват по пътя на иманяри и откриват уникалния паметник от IV век преди Христа

Автор: Камен Колев

Само една тракийска гробница у нас може да си съперничи по красота и изящество с Казанлъшката – тази в околностите на село Александрово, което отстои на около 20 км източно от град Хасково. Макар още да не е така популярна, тя е „зашеметяващо представите за тракийската култура подмогилно съоръжение”, пише покойният вече откривател на уникалния културен паметник – археологът д-р Георги Китов.

Той и екипът му от Траколожката експедиция за могилни проучвания откриват гробницата случайно на 17 декември 2000 г. Тогава те виждат два прясно направени изкопа и разбират, че тук са шетали иманяри.
Впоследствие се оказва, че могилата Рошава чука край с. Александрово от десетилетия е била обект на иманярски набези – още от 30-те години на ХХ век. А местните хора отдавна разказвали истории за свои съселяни, влизали в „стаичка” с рисунки. Археолозите на д-р Китов влизат през направен от иманярите отвор в 15-метровата могила, датирана от IV в. пр.Хр. Вътре те  се натъкват на монументална архитектура, изключителни стенописи, при това в отлично състояние.

„Александровските стенописи се приемат безспорно като автентични тракийски по стил и сюжет. Гробницата е кокетна с незначителните по размери, но за сметка на това елегантни помещения. На тях контрастира необикновено дългият коридор, който с почти 15-метровата си дължина се нарежда на второ място в България след този в недалеч разположената Мезешка гробница. Без паралели са височините на входовете към помещенията - в камерите може да се влезе само на колене или пълзешком - височината на входните отвори не достига 1,2 м”, пише по-късно д-р Георги Китов.

Коридорът, който той описва, започва от източната периферия на могилния насип и преминава последователно в правоъгълно и кръгло помещение. Учените смятат, че постройката е играла ролята на хероон - храм-мавзолей. Посетителят, привеждайки се, за да влезе вътре, попада в свят от цветове и фигури, изображения на конници, домашни и диви животни, растителни и геометрични мотиви. Стенописите са съвсем реалистични и имат висока научна, художествена и историческа стойност. Смята се, че предназначението на гробницата е било да даде последен приют на някой от тракийските владетели. Името му обаче и до ден днешен е неизвестно.

Вътре археолозите намират десетки камъни, които се оказват част от ритуално легло. То е било застилано с плат или кожа, а в двата му тесни края са били монтирани каменни “възглавници”, високи около 30 см. Над тях в стените са забити по две железни пръчки, на които вероятно са окачвани лампи, тъкани украси или някакъв вид завеси.
„Всичко това е в полза на направеното вече от мене тълкуване на погребалните ложета като ритуални легла, на които са извършвани религиозни церемонии, свързани с орфическите мистерии”, пише д-р Китов през 2003 г.

Фасадата на входа от източната страна е била разрушена още в Античността. Покрита е с конструкция във формата на трапец. Кръглата камера в долната си част е с диаметър 3,30 метра, а е висока 3,40 метра.
Украсена е с шест пояса богати стенописи. В единия от тях е направено едно от най-загадъчните открития в гробницата - украсеният в червено едноцветен пояс, където се вижда врязано с остър предмет изображение на млад мъж в профил наляво.

Отгоре над портрета има гръцки надпис, който гласи: ΚΟΞΙΜΑСΗС ΧΡΗСТОС („Кодзимасес Хрестос”). Д-р Василка Герасимова, която изследва надписа, смята, че първата дума е лично име от тракийски произход, а втората - прозвище, което означава способен, можещ, умел, предан. Преводът звучи най-близо до Кодзимасес Майстора.
Според изследователката, рисунката е автопортрет на зографа, изрисувал гробницата. На същото мнение е и самият д-р Китов, който стига още по-далеч в изводите си:

„Чие е младото интелигентно лице от профила с ярко индивидуализирани черти? Без съмнение на същия човек. И тук се ражда сензацията. Това е най-ранният автопортрет в античното изкуство! Това, че той е в профил не буди изненада като се има предвид, че последователите и почитатели на Орфей са боравели виртуозно с огледала и са могли да имат представа за външния си вид от всякакъв ракурс”.

Той подчертава, че портретите на личности в Античността са изключителна рядкост. А един от първите измежду древните, който е поискал да бъде моделиран профилът му върху монети, е тракийският цар Севт ІІІ (края на ІV в. пр. Хр.). Преди него само Филип ІІ Македонски е наредил неговият, на сина му Александър и на жена му Олимпиада образи да бъдат изваяни от слонова кост, но данни за автопортрети от онази епоха досега няма.
Над червения пояс в гробницата има геометричен фриз от свързани свастики, оцветени в бяло и черно. Отгоре стои бяло поле, изпъстрено с червени точки, а отдолу - йонийска кима.

По-високо стои фигурален фриз с реалистични сцени от царски лов. Това е типичен сюжет в тракийското изкуство, тъй като според древните племена вселенският порядък може да се установи само чрез победа над силите на хаоса. Така в ловните сцени, с които са изпъстрени десетки паметници, съдове, оброчни плочи и накити от тракийската епоха, например победата над глигана символизира победа над хаоса и възстановяване на световния порядък.

Ловните сцени в живописните стенописи, които изпъстрят напълно кръглата и правоъгълната камера, както и част от коридора на Александровската гробница, се редуват с бойни сюжети и сцени от погребално угощение, с изображение на мъж с щит, танцуващ около кон. До тях пък има едноцветни пояси и много орнаменти. 
Любопитно е изображението на жена, облечена в бяла дреха до коляното, с къси светли коси и червено лице. Тя носи и огърлица от дребни червени мъниста, а древният художник я е уловил в момент на танц.

Реалистични са изображенията на конниците, някои от които в схватка с пехотинци. Ездачите са облечени с туники, някои носят панталони, въоръжени са с мечове и копия. Детайлно са изрисувани и конските фигури, както и златни, сребърни и бронзови апликации по тях.
Находката е особено ценна за историческата наука, защото дава нови данни за разположението на апликациите по седлата, ремъците и гърдите. Главите на конете са декорирани с рисунки на двойни брадви.

Няколко години след разкриването на уникалната тракийска гробница е направено нейно копие. То е изложено в новия Музеен център „Тракийско изкуство в Източните Родопи”, изграден по линия на Програмата на японското правителство за безвъзмездна помощ в областта на културата.
Музеят е открит през 2009 г. от принц и принцеса Акишино (Фумихито и Норико Акишиномия) и българския президент. Общата площ на музейния комплекс е 834 кв. м и е в непосредствена близост до тракийската гробница.

В едната част от сградата е експонирана  богата сбирка от различни артефакти от късножелязната епоха и забележителни археологически находки от Източните Родопи и Сакар планина по долината на река Марица.
Сред най-красивите експонати е златно съкровище от 4500-4000 г. пр. Хр. Накитите приличат много на предметите от Варненския некропол и се смята, че са най-старото обработено злато в света.

В другата част на сградата е направен модерен научноизследователски център с лаборатории за реставрация и консервация. Но централно място в музея заема копието на гробницата, изработено от Владимир Цветков, проф. Валентин Тодоров, Григори Григоров и Елица Цветкова. Те са възпроизвели в най-дребни детайли оригиналния паметник.
Стенописите са предадени едно към едно, като е допуснато само едно отклонение – ниският коридор в средата е прекъснат, за да се облекчи достъпът на посетителите. Александровска гробница е кандидат за паметник на ЮНЕСКО.



В категории: Горещи новини , Пътеводител

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки