Жива бира от лимец произведоха наши учени


Жива бира от лимец произведоха наши учени
17 Юни 2014, Вторник


От  лимец може да се произвежда не само хляб, но и живо пиво. Това доказаха учени от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ),


които представиха продуктите си в Селскостопанска академия по линия на международния проект "Лимецът – древна иновация".
Живото пиво е произведено в нашите лаборатории от малц от лимец и ечемик, размесени в различна пропорция, разказа директорът на института проф. Габриела Маринова. По думите й получената бира е бистра, светла, с чист вкус и хармонична горчивина.

Пивото от лимец напомня силно на чешките бири, но е с по-високо екстрактно съдържание (11,9%) и с по-ниска привидна ферментационна степен.  От древния сорт лимец, който се е съхранил генно непроменен от неолита до днес, бира са правили и траките.

В рамките на проекта станаха ясни и резултатите от изследванията за производство на хляб и бисквити от диво жито. Вече няколко варианта на тези храни са създадени от учените в ИКХТ. Те са установили, че за да се получи хубав хляб от лимец, той трябва да се замесва с по-малко вода.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки