Скакалци нападнаха посевите в 9 общини


Скакалци нападнаха посевите в 9 общини
17 Юни 2014, Вторник


Каламитетно нападение от марокански скакалци обявиха девет общини в областите Кърджали и Хасково. Вредителите са налетели на посеви в районите на Кърджали,


Крумовград, Момчилград, Черноочене, Кирково, Ардино, Джебел, Ивайловград и Маджарово, уточниха от Българската агенция по безопасност на храните.
Инспектори от отдел "Растителна защита" на Областната дирекция на БАБХ в Кърджали и Хасково всеки ден обследват и картотекират засегнатите площи. От началото на кампанията са били обработени над 20 800 декара с посеви, нападнати от скакалците.

Пръскането в районите на общините Ардино и Черноочене вече е приключило. В момента се третират площите, засегнати от мароканските скакалци в община Кърджали, като в помощ се е включил и втори хеликоптер. В края на миналата седмица започна и пръскане от въздуха на посевите в Хасковска област.

Мароканските скакалци са многоядни вредители, които унищожават почти всички културни растения. Този вид е в списъка на икономически най-важните вредители по земеделските култури у нас, припомнят експерти по растителна защита.
Причината за нашествието са високите температури в края на втората десетдневка на март, поради които ларвите са се излюпили по-бързо от обичайното.
Първите сигнали за скакалци в районите на Хасково и Кърджали са били подадени на 9 април, докато обичайното време за появата на вредители в тези райони е от началото до средата на май. Специалистите наблюдават рисковите територии, за да открият навреме нови нападнати площи с посеви.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки