Започват Петровите пости


Започват Петровите пости
От стари времена по Петровден християните приготвят постни ястия
15 Юни 2014, Неделя


В първата неделя след Петдесетница се заговява с яйца, мляко и месо


В първата неделя след Петдесетница (15 юни) Българската православна църква чества Неделята на всички светии. Празникът е известен и като Петрови заговезни, тъй като на този ден свети апостол Павел произнесъл първата християнска проповед. Той обяснил пред събралите се хора, че апостолите са изпълнени от Светия дух и приканил миряните към покаяние. Думите му проникнали в сърцата на слушащите го юдеи и те начаса приели Христовата вяра, кръстили се и се присъединили към първата християнска общност.

Петрови заговезни е последният ден, в които християните могат да ядат яйца, месо, мляко и млечни продукти, преди началото на така наречените Петрови пости. То се  определя от датата, на която се пада отбелязването на Петдесетница, който е подвижен църковен празник. И тъй като продължава до Петровден, който винаги се чества на 29 юни, всяка година продължителността на постите е различна. Краят им съвпада с края на вечерното богослужение преди Петровден.

Режимът на тези пости е доста облекчен. Не се консумират яйца, млечни продукти и месо. В дните, различни от сряда и петък, се разрешава риба. Задължителен строг пост се полага в деня преди празника (на 28 юни), но ако Петровден се случи в събота или неделя, строгостта на поста се облекчава и в този ден се разрешава олио и вино. Ако 29 юни се случи в сряда или петък, може да се яде риба, а ако 30 юни съвпадне със сряда или петък, на трапезата трябва да се слага изключително само постна храна с олио и вино.

Тези пости се наричат още „Апостолски“, а някога са им викали „Пост за Петдесетница“, като се имал предвид примера на апостолите, които след като приели даровете на Светия дух на Петдесетница, се подготвяли с пост и молитва за проповядване на Евангелието по целия свят.
С първия ден на Петровия пост завършва и периодът на русалската обредност. Традицията повелява тревата, която опазва през русалската седмица, да се изхвърли от къщата в понеделник преди изгрев слънце. Рано сутринта домакините измитат и измиват пода на къщата. До портите се палят огньове, с които се изпращат русалиите.

Всички хора се събират на улицата, пият и се гощават. Задължително възрастните пият ракия с пелин, дори и тези, които са болни. Така се смята, че ще изгонят русалиите.
През този ден се забранява да се работи (работа се захваща едва вторник сутрин), тъй като дори в деня, в който русалиите биват изпратени, остава заплахата те отново да споходят стопаните и да не си отидат.


В категории: Вяра , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки