Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра с новини от света
13 Юни 2014, Петък


Емигрирали танцьорки в Америка, спасени гори в Патагония и „летящи криле“ на Стария континент


Чили предпочете режим на тока, вместо екокатастрофа

Властите в Чили се отказаха от идеята да преградят с язовирни стени пет реки в Патагония, чието изграждане бе планирано с цел осигуряване на доставка на електроенергия. Проектът за вецовете на компанията HidroAysen можеше да стане най-големия в историята на енергетиката на латиноамериканската страна, но по мнението на защитниците на околната среда той щеше да нанесе непоправими щети на екосистемите в един от най-живописните райони на Чили.

След тричасова среща на Комитета на министрите и след анонимно гласуване бе съобщено, че тази инициатива няма да се реализира. По думите на чилийските управляващи, една от причините за това са постъпилите многобройни жалби от местното население.

От HidroAysen бяха обещали на жителите на региона Айсен в Северна Патагония чувствително намаление на цените на електроенергията, нови работни места, а също и инвестиции за милиони в развитието на инфраструктурата. За тези удобства обаче хората трябваше да платят висока цена – заради строителството трябваше да се изсекат 5,7 хиляди хектара гори, да се унищожат десетки водопади и евентуално да изчезне напълно редкият вид южноандски елен, който се явява национален символ. Така районът щеше да изгуби своята привлекателност за екотуризъм, отбелязва The Star tribune.

"Водата е наше съкровище и тази победа рано или късно трябваше да се случи“ - коментира правителственото решение Маргарите Крусес, която е организирала входирането на петицията. Битката на местните жители срещу проекта продължи дълги години. 
Как Чили, която е една от най-бедните откъм топлинно-енергийни ресурси страни в Южна Америка, ще сеши въпроса с осигуряването на тока си, засега не е много ясно. По-рано тя имаше доставки от Аржентина, но неотдавна прекрати експорта си на електроенергия заради необходимостта да подсигури своите потребности. Боливия отказва да продава на Чили ток във връзка с течащ между двете държави териториален спор.


Пентагонът изпрати в Англия два „невидими“ бомбардировача

Два американски стратегически бомбардировача B-2 „Спирит" бяха прехвърлени тези дни в авиобазата на Кралските ВВС Fairford в Англия, съобщи The Washington times , наричайки това „привет за Путин“. Изготвените по технологията „Стелт“ най-скъпоструващи летателни апарати на военновъздушните сили на САЩ за първи път биват разполагани на територията на Европа. Това са същите „невидими“ уж бомбардировачи, с които бе бомбардирана Югославия през 1999 г., но тогава те само извършиха 30-часови полети от щата Мисури – без прекъсване и без да кацат на Стария континент.

Представители на американското военно командване не посочиха пряка връзка между прехвърлянето на бомбардировачите в Европа и украинската криза, но въпреки това от The Washington times предполагат, че  B-2 ще бъдат използвани за демонстрация на сила специално заради руския президент Путин.

Си Ен Ен цитира възторжените отзиви на британците в социалните мрежи, които са успели да видят с очите си „невидимите“ аероплани, струващи по 1,5 милиарда долара всеки един от тях. Както се твърди, жителите на Великобритания останали потресени от възможностите на технологията „Летящи криле“, а някои дори са на мнение, че на такъв „възхитителен самолет“ би трябвало да лети... Батман.


Избягали кубински балерини се появиха в САЩ

Шест от седемте балерини на възраст от 21 до 24 години , които избягаха в края на миналата седмица от прочутия Национален балет на Куба, се появиха в началото на седмицата в... Маями. На пресконференция в най-известното курортно градче в щата Флорида танцьорките заявиха, че отдавна обмисляли да избягат в чужбина, като споделили тези си планове със свои роднини и приятели.

По време на турне в Пуерто Рико те са се отделили от трупата и отлетели за Флорида. Само една от „великолепната седморка“ останала в „Богатото пристанище“, както в превод звучи името на Пуерто Рико.
Педро Пабло Пеня, основател на фондацията „Кубински класически балет в Маями“, заяви, че момичетата са емигрирали поради нуждата от лична свобода и заради желание за по-добра кариера. По думите му те може да не постигнат кой знае колко успехи в САЩ, но поне ще получават повече пари, отколкото в Куба, където им се плащали заплати между 10 и 30 долара.

Съгласно специален закон в САЩ, бегълците от комунистическа Куба получават имиграционни привилегии, както и финансова помощ, за да започнат новия си живот. 
Това е вторият за последните 12 месеца случай на групово бягство на кубински балерини. На никоя от тях обаче досега не е давана водеща или главна роля на американска сцена.


„Катинарите на любовта“ счупиха мост в Париж

Легендарният Мост на изкуствата в Париж не издържа на тежестта на окичените по перилата му хиляди катинари, „заключени“ от влюбени двойки като символ на силата на техния съюз.
Под тежестта на метала се разруши част от парапета с дължина 2,4 м. Хората, намиращи се върху моста, незабавно са били евакуирани, а самото съоръжение е затворено – съобщават френските медии.

Местните власти неведнъж са предупреждавали, че парижките мостове може да се струтят от тежестта на катинарите. Само преди няколко месеца градският съвет на Париж се обърна към асоциацията на младите художници и дизайнери с инициативата да създадат специален ъгъл за влюбените във френската столица, където катинарите ще бъдат разрешени да се поставят на воля. А през март т. г. пък беше даден стартът на мащабна акция под надслов No love locks („Без любовни катинари“).

„Градът на любовта се превърна в Града на катинарите. Сега в Париж минимум осем моста над Сена и един над канала Сен Мартен са окичени с катанците на влюбените, а в последните месеци се появиха дори на Айфеловата кула – разказва организаторът на акцията и уточнява, че към момента кофарите наброяват от 700 хиляди до 1 милион, а стотици нови се появяват всеки ден.

Първите от тях са закичени на Моста на изкуствата през 2008 г., след което плъзват и по другите бродни съоръжения над реката. На най-голяма популярност тази практика се радва  сред немците, китайците, руснаците и най-вече италианците. Младоженците в Италия например бяха „заключили“ с катинарите си целия мост Малвио в Рим. Но през септември 2012 г., страхувайки се от разрушаването на моста, местните власти решиха да го „освободят“ от тежкия символ на любовта и брака.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки