Поморийският кмет измами хората в Каблешково


Поморийският кмет измами хората в Каблешково
Според информация от медиите 20 кметства по Южното Черноморие не са подготвили плановете си за изграждане на канализация
13 Юни 2014, Петък


По времето на бившата Тройна коалиция, а още повече пък при мандата на ГЕРБ, свикнахме да приемаме като нормални всякакви лъжи и безумия,

Автор: Огнян Марков

родени от подлежащото на ежедневен психиатричен контрол подсъзнание на родните управленци от всякакъв ранг и цвят.
Стара истина обаче е, че няма постижение, което да не може да бъде надминато.
На един такъв случай, илюстриращ гаврата с обикновените хора с адрес малкото градче Каблешково, община Поморие, се натъкна неотдавна екип на предаването „Паралакс“ на телевизия СКАТ. Както е в приказката за малките камъчета, цялата тамошна шумотевица с мирис на фекалии започва от дребен спор.

Тодор Вълчев от години държи ракиения казан в населеното място и досега дейността му винаги е била в рамките на закона и добрата търговска практика. Негов съсед обаче изпраща жалба до екоинспекцията в Бургас, че димът от комина на ракиджийницата опушва новата му къща и че отработените джибри се изхвърлят в канализацията, от което в домовете на хората се промъквала неприятна миризма.
От Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас препратили сигнала по компетентност на кметицата на Каблешково Елена Бояджиева, но проводили и свои хора за проверка. В резултат констатациите в жалбата на комшията били отчетени като истински и двата казана на Вълчев били запечатани до отстраняването на нередностите.

Само че казанджията се ядосал и също изпратил сигнал до РИОСВ, от който ставало ясно, че половината от канализацията на Каблешково е незаконна и че всъщност всички отпадни води на градчето, включително фекалиите, се изливат в три дерета, с което замърсяват околната среда. Инспекторите от Бургас се отзовали и на този сигнал и след преглед на фактическата обстановка стигнали до извода, че и той отговаря на истината.

Какво са си говорили те с Елена Бояджиева и с кмета на общината Иван Алексиев не е ясно, но каблешковската градоначалничка сяда и спрята едно безумно разпореждане, което разпраща на всичките 580 домакинства в града. То гласи следното: „В срок до 30 юни 2014 г. да изградите в парцелите си водоплътна изгребна яма, която да отговаря на техническите и санитарно-хигиенни изисквания и да преустановите заустването на отпадните води от домакинството си в деретата на града. В случай, че предписанието не бъде изпълнено в указания срок следват санкции.”

Съответните глоби за физически лица варират от 100 до 6000 лева. Но по-важното е, че на общо събрание на населението Бояджиева и Алексиев нагло излъгват хората, че въпросното разпореждане е в резултат на предписание от РИОСВ и че кметицата е служебно задължена да го направи. След което веднага почват да успокояват населението, че вече са подали възражение екоинспекцията да преразгледа решението си. И че няма да допуснат това да стане, защото било връщане в миналия мек, пък и градчето щяло да заприлича на швейцарско сирене, по израза на общинския кмет, който от този момент с вдъхновение се опитва да играе ролята на „спасител“ на каблешковци.

Достойно му приглася и кметицата Бояджиева, която пред камера на СКАТ – в пълно противоречие с разпореждането си, категорично заявява, че няма да допусне да се копаят септични ями, че ще оправят с Алексиев нещата, макар още да не знаели точно как. И че ако инспекцията все пак наложи глоби на хората, то тя лично ще ги плати.
От разследването на „Паралакс“ обаче става ясно, че бургаската екоинспекция въобще не е издавала никакво предписание за масово копаене на септични ями в каблешковските дворове, нито пък са поставяли такъв абсолютно нереален срок.

Проблемът с канализацията на Каблешково не е от вчера. Тя е започната да се изгражда още през 70-те години на миналия век, но по някакви причини скоро след това е изоставена. След като десетилетия наред местните жители са чакали държавата да си довърши работата, накрая сами се захващат да си я оправят. „Организирахме се, купихме си тръбите и прокопахме абсолютно всичко сами“, обяснява Станка Пандева от Каблешково.
Но не само това населено място по Южното Черноморие има такъв екологичен проблем. Отпадните и фекалните води на такива известни курортни центрове, като Равда, Черноморец, Созопол, Ахтопол се изливат право в морето, при това на метри от плацикащите се сред вълните летовници и този факт отдавна не прави впечатление на никого.

Що се отнася до Каблешково, общинският кмет Иван Алексиев сякаш открива топлата вода и пред общото събрание в градчетно с гордост обявява: „Ние доказахме пред МОСВ,  че Каблешково има нужда от изграждане на канализация“. Твърдение, което само по себе си е твърде нелепо, тъй като едва ли ще се намери някой, който да докаже обратното.
На същия този форум градоначалникът на Поморие пояснява пред изтерзаните камблешковци, че до края на юни тази година ще бъде даден старт на процедурата за избор на изпълнител, който да изготви технически проект, „за да може в момента, в който Оперативна програма „Околна среда 2014-2020” заработи,  да внесем проекта“
Така всичко отново остава да бъде направено в някакво неопределено бъдеще време.

За съжаление опитът ни от изминалите 25 години сочи съвсем ясно, че популизмът, измамата и обикновената опашата лъжа са основни оръжия в арсенала на партийни кадри и активисти у нас в борбата им за властта, иначе казано – за кокала. То всъщност и не може да бъде другояче при хора, които не изповядват никаква друга идеология, освен тази на парите. Заради което са готови на всичко, включително да излъжат съгражданите си. Както това направиха кметовете на Каблешково и община Поморие, измисляйки си едно несъществуващо предписание на РИОСВ – Бургас, само и само да не им се налага те да си мръднат пръста да решат проблема.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки