Тука има, тука няма... „Южен поток“


Тука има, тука няма... „Южен поток“
13 Юни 2014, Петък


Проектът няма да бъде осъществен, но има реална опасност страната ни да плаща неустойки заради него, каза в началото на годината съпредседателят на НФСБ Валери Симеонов. И прогнозите му се сбъднаха

Автор: Севдалина Пенева

„Южен поток“ е финансов капан за България и цели единствено да облагодетелства енергийната мафия у нас, гравитираща около БСП и Москва. Целият проект е сапунен мехур, който няма да бъде осъществен, но за сметка на това има реална опасност страната ни да плаща неустойки заради него. Това заяви още в началото на тази година съпредседателят на „Национален фронт за спасение на България“ Валери Симеонов.

Вместо да се вслуша в прогнозите му обаче, властта влезе в обяснителен режим по темата „Южен поток“ и с това предизвика гнева на големите сили. И колкото повече се оправдаваше (в отговор на унищожителния анализ от страна на Симеонов), толкова по-широко отваряше кутията на Пандора. 
Към България вече валят закани и от Европейския съюз, и от Русия. И наказателни процедури. Достатъчно сериозни да разклатят кабинета на Пламен Орешарски (който смени позициите си няколко пъти, както стори и президентът Росен Плевнелиев междувпрочем) и да го пратят в оставка.

Въпрос на време е това правителство да си тръгне предсрочно, много преди края на мандата си, но отсега се знае, че за следващото първият въпрос за решаване ще бъде какво правим последно с „Южен поток“?

Какво не чуха управляващите

„За никого не е тайна, че "Южен поток" представлява стратегически рекет по отношение на Украйна. Бившият й президент Виктор Янукович, независимо от всичките му минуси и при все безграничната му близост до Русия, не склони да продаде тръбопроводите на Украйна на "Газпром". Не го направи, уплаши се от последствията за собствената си страна.

И след като това не стана, Русия приложи този рекет, че ще дублира трасето с Украйна и ще прокара газ от някъде другаде. Само че в този вид, с тази дължина, това трасе е технически неосъществимо. Това беше първата цел на „Южен поток“.
Другата, съпътстваща цел беше съответно да се вкара в „играта“ и някоя такава държава като България, която не минава за приятелска на Русия. И да й се приложи същата схема, каквато вече имаше по отношение на също неизпълнения проект „Белене”.

И където България пак е набутана да плаща неустойки. Ето, това ще стане и с "Южен поток" и управляващите много добре си дават сметка за това“, каза на 13 май Валери Симеонов.
Всъщност, до този момент той бе единственият политически лидер у нас, който аргументирано разобличи лъжите около проекта на газопровода и вредите от него за нашата държава, ако правителството му даде „зелена улица“.

Защо проектът е неосъществим

„За да има „Южен поток", на въпросната изходна точка – руския пристанищен град Анапа, откъдето ще тръгне тръбата, на брега на Черно море трябва да има огромна компресорна станция. Такава засега дори не е проектирана. Тя влиза само в общите идейните проекти. По същия начин стоивъпросът и със задължителното отклонение от основните газопроводи.

И най-странното е, че докато руската страна нищо не прави, в България вече заваряваме тръби на "Южен поток".
Проектът е неосъществим и от чисто технически аспект“, обясни Симеонов в няколко поредни интервюта пред вестниците „Труд“, „24 часа“ и в телевизиите бТВ, 7 дни и Нова ТВ.

Той припомни, че става въпрос за 1000 км трасе по дъното на Черно море, някъде с дълбочина 2,5 км, с температура на водата 3 градуса. По него се предвижда да тече газ с налягане 350 атмосфери, с температура 250 градуса. От драстичната температурна разлика ще се получи конденз, което пък от своя страна ще ограничи движението на синьото гориво по тръбите и, когато то най-сетне пристигне на изходната точка, ще предизвика разрушаване на лопатките на поемащите компресори. И при най-добро стечение на обстоятелства, капацитетът на „Южен поток“ никога няма да стигне и 50 процента от заложения в проекта.

"В най-добрия случай тази тръба ще работи с 30% от капацитета си и руснаците го знаят добре. И тук е уловката. Дори да бъде реализиран този проект, през договорения период от 22 години България няма да може да получава достатъчно приходи, за да изплати 15-процентното си участие с транзитните такси. Тъй като условието в контракта е дивиденти да се взимат само при изпълнение на 100% от капацитета, което технически няма как да се случи. Затова всякакво участие на България в "Южен поток" ще го считаме за национално предателство", предупреди Валери Симеонов.

Той разобличи и още една лъжа, която беше повтаряна като мантра от правителството на Орешарски – заигравката с работните места, които трябвало да бъдат открити покрай реализирането на „Южен поток“. По прогнози на управляващите, проектът щял да „даде хляб“ на близо 15 000 души.

„Изграждането на газопровод представлява една поточна линия със съответните машини, които поетапно се сменят и вървят напред. И дължината на този конвейер е един километър. При строежа на един газопровод човешката работна ръка е сведена до минимум. Ще бъдат ангажирани няколкостотин души, ако изобщо започне някога този стореж“, категоричен бе Симеонов. Правотата на думите му се доказа от признанието на шефа на „БМФ Порт Бургас”, че за рекламираното разтоварване на тръбите и тяхното сглобяване ще бъдат наети само 120 души.

Самите съоръжения ще бъдат заварявани по четири върху руски специален плавателен съд, който ще е със собствен персонал и не се предвижда да бъдат наемани наши специалисти. Във Варна, където също ще бъдат сглобявани тръби, пък е обявен конкурс за едва 21 работни позиции в „Южен поток транспорт“. Само  три от тях обаче са за наши сънародници, другите ще бъдат заети от французи, турци и разбира се – руснаци.

"Щели обаче газопроводът да го правят български фирми. Е, кой ще гарантира, че ще е така, след като той ще бъде изграден от един консорциум между "Газпром" и "Булгаргаз", с участието на някоя банка. Когато се стигне до избор на изпълнител, тази фирма трябва да проведе конкурс, няма как, който да отговаря по всички законодателства. И кой ще гарантира, че конкурсът ще бъде спечелен от българска, а не от китайска или от турска фирма например? Никой!"

„Въпреки Брюксел“... и после оставка

Заплахата за санкции от страна на Европейския съюз първоначално не стреснаха кабинета „Орешарски“ и БСП, които вкупом обявиха, че „Южен поток“ ще има „въпреки Брюксел“. На тази струна заигра и президентът Росен Плевнелиев, който още през февруари т.г. даде обширно интервю за ИТАР-ТАСС по темата.
"Като президент аз поддържам проекта "Южен поток" и се надявам, че той ще бъде реализиран в съответствие с пазарните закони и в синхрон с европейските изисквания, като се вземе предвид, че България е горд член на ЕС. Правителството на страната вече е обявило "Южен поток" за стратегически проект", каза държавният ни глава.

В отговор на обратната позиция, изречена от Валери Симеонов, на 17 май шефът на „Газпром“ Алексей Милер заяви пред световните медии, че реалното строителство на морския участък от газопровода ще започне през тази есен и ще достигне нашите брегове през декември 2015 г. Само два дни след това, на 19 май, апологетите на проекта започнаха усилена реклама на тръбата. В Бургас дори бе свикана шумна пресконференция от капитан Жорж Дерелиев, който е изпълнителен директор на „БМФ Порт Бургас“ (концесионер на „Пристанище – Запад“) и от една от многобройните дъщерни компании, свързани с „Газпром“ - „Южен поток транспорт“.

На медиите с голяма тържественост бе съобщено, че първите тръби на газопровода ще пристигнат на 28 май от руския град Ростов на Дон...
Две седмици по-късно дойде и първият удар Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България заради газопровода и заради нежеланието на страната ни да се съобрази с общите правила на европейското законодателство.

А на 8 юни, след ключова среща със сенаторите от Сената на САЩ Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи, притичали по спешност до България, президентът Росен Плевнелиев обяви: „Подкрепям позицията за изграждането на проекта "Южен поток", но в синхрон с европейското законодателство и на пазарна основа."
Ден по-късно рязък завой направи и премиерът Пламен Орешарски, който пък направо обяви, че спира проекта до второ разпореждане от Брюксел (след срещата му със същите тези трима сенатори).

А в Русия се чу дрънкане на оръжия...

Точно както Валери Симеонов прогнозира, България за пореден път попадна в капан, заложен обаче не от някакви външни сили, а от цяла плеяда родни и много продажни политици.
Първото последствие от драмата „Южен поток“ вече е видно – оставка на правителството и предсрочни избори.
А сега накъде?


От последния час

Бойко Борисов пред БНР, забравил кой подписа документите за създаването на смесеното дружество, което ще изгражда „Южен поток“:
„Оказва се, че са подписали договор за „Южен поток“. Ами ако има неустойки в този договор? На 3.8 млрд. евро, ако неустойката е 10%, това е над 760 млн. лв. Тези хора ще влизат в затвора за това нещо!"

„Договорът за "Южен поток“ ще бъде прекратен, ще бъде проведена прозрачна и точна процедура по изискванията на българското законодателство, европейското законодателство и след изтичане на този срок, ще бъде подписан по европейските правила. По този начин преди година и половина с президента Путин се разбрахме – по европейските правила, прозрачно, ясно да го направим, като пример в Европа. За една година, те готов проект го съсипаха.“

Михаил Миков, председател на НС:
„Не виждам в правова държава как може да бъде спрян такъв проект с някакво изявление. И президентът да го каже, в крайна сметка има реалности, които са на плоскостта на закона, и икономическите, и другите закони, защото иначе всяка частна компания в България, каквато е и "Южен поток", дейността й винаги може да бъде спряна по субективни причини" .


В края на 2010 г. тогавашният ни премиер Бойко Борисов и Владимир Путин си стиснаха ръцете покрай подписването на документите за създаване на съвместното предприятие „Южен поток България“ АД. Днес Борисов заплашва, че ще спре проекта, щом се върне на власт

В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки