Слънцето лекува, но и разболява


12 Юни 2014, Четвъртък


С какво е полезно то за човешкия организъм и с какво може да му навреди

Автор: проф. Христо Мермерски

Ние трябва да знаем, че слънцето – освен че е отлично лечебно средство, има и много минуси. То причинява сериозни заболявания на човешкия организъм, включително и рак на кожата.
Слънчевите лъчи са източник на здраве. Те дават енергия на човека и на всички живи същества. Ние дори не си даваме сметка, че без него не е възможен живот под никаква форма на нашата планета. Това е и причината древните българи да изберат за бог – бога на слънцето  (Тангра).

Когато сме лишени продължително време от слънчевото греене са развиват симптомите на т. нар. „Слънчев глад“. Такъв се чувства през зимата, когато денят е къс и повече от дните са облачни. Най-засегнати са хора, които работят в мини, пещери, тунели, на изкуствено осветление и живеят в северните страни.

При тези хора кожата става бледа. Тя слабо се кръвоснабдява, следствие на което настъпват промени във физическото състояние. Паметта отслабва, влошава се сънят, при някои настъпва апатия, а при други се увеличава нервната възбудимост. Всичко това (слънчев глад) води до намаляване на съпротивителните сили на имунната система, в резултат на което се появяват чести заболявания от грип, на дихателните пътища, пневмония и др.
Най-добрият начин да се спасим от слънчевия глад е по-дългото стоене на открито, в планината, морето, реките и др.

Слънцето има положително влияние и върху жлезите с вътрешна секреция, повишава съпротивителните сили на организма и активира дейността на надбъбречните жлези, подобрява обмяната на веществата. Под влиянието на ултравиолетовите лъчи се образува противорахитичният витамин Д. Слънцето увеличава хемоглобина и броя на червените и бели кръвни телца в организма, а късовълновите ултравиолетови лъчи убиват микробите.
Благодарение на слънцето и слънчевата радиация човешкият организъм укрепва всички свои функции, подобрява се настроението и работоспособността, повишава се устойчивостта към инфекциозните и други заболявания и се укрепва устойчивостта на човека към неблагоприятни външни въздействия.

Слънчевите бани имат много добър ефект при анемия, обща отпадналост, лоша обмяна на веществата, ставни и хронични мускулни заболявания, кожни болести, рахит, дихателни заболявания, туберкулоза и др.
Без слънце ние просто не можем да живеем, защото стимулира обмяната на веществата. На слънчева светлина се чувстваме по-силни и по-малко се уморяваме.

Подобрява се кръвоснабдяването на кожата, а обкръжаващите ни се струват по-млади и по-бодри. Изчезва меланхолията, лошото настроение и състоянието на депресия. Бързо заздравяват откритите рани. Слънцето обезпечава прекрасна терапия при различни заболявания на кожата. Стимулира образуването на половите хормони и увеличава удоволствието от половия акт.
Ярките слънчеви лъчи увеличават работоспособността. Човек по-лесно усвоява витамините и минералните вещества. В организма се усилва образуването на витамин Д, който е жизнено важен за здравината на костите.

Слънцето е най-важният източник на енергия за живите организми на нашата планета. То обаче е и най-големият генератор на свободни радикали както върху кожата ни, така и във въздуха, който дишаме. Тоест, от една страна, слънцето е причината за нашето съществуване, а от друга, то директно и индиректно е най-състаряващият фактор.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки