Мехлем от сладководни водорасли лекува диабетни рани


Мехлем от сладководни водорасли лекува диабетни рани
12 Юни 2014, Четвъртък


От няколко месеца по краката ми се появиха труднозарастващи рани следствие на тежкия диабет, от който страдам от години.


Автор: доц. д-р Гео Нешев

Изпробвал съм много рецепти от официалната и народната медицина, но нищо не помага. Какви други начини за лечението на този проблем съществуват?
Георги Бурилков,
Козлодуй

Преди 1989 г. в местността Рупите учени от БАН отглеждаха сладководните водорасли Хлорела вулгарис и Сценедезмус акуминатус. Първоначалната идея бе растенията да се изсушават и стриват на прах и под тази форма да се изнасят за Япония. А истината е, че японците купуваха големи количества от българските сладководни водорасли.
Защо?

След задълбочени фармакологични проучвания стана ясно, че сладководните водорасли от Рупите са изключително ефективни при лечението на труднозарастващи рани – причинени например от диабет или разширени вени. Качествата им бяха изследвани в тогавашния Висш военномедицински институт. Проведени бяха опити върху животни с практически незаздравяващи рани, предизвикани от бойното отровно вещество иприт. Учените изготвиха специална мас на базата на сладководните водорасли, с добавено към нея българско розово масло.

И чудото стана. Оказа се, че раните на лабораторните животни зарастват само за 4-5 седмици – ефект, какъвто не бе описван до този момент в медицинската литература.
Това даде основание на учените да започнат да прилагат комбинирания мехлем от водорасли и розово масло и върху хора с възпалени дермоидни кисти, трофични рани на долните крайници от съдов произход, както и при т. нар. атопични рани на коремната стена (усложения след тежки операции).

Стана ясно, че лечебният ефект на прилагания мехлем настъпва още след втората превръзка – в края на първата седмица от лечението. А към края на четвъртата седмица вече се образува белег, като възпалителният процес стихва и напълно отзвучава.
Тук трябва да отворим една скоба, за да кажем, че тези рани, особено атопичните, зарастват изключително трудно – за не по-малко от 23-24 седмици. Нещо повече – понякога се налага дори самият крайник да бъде отстранен.

Учените предполагат, че лечебният ефект на мехлема от сладководни водорасли и розово масло се дължи на съдържащите се във водораслите биологично активни вещества и на противомикробните свойства на българското розово масло. Освен това съдържащата се във водораслите никотинова киселина разширява кръвоносните съдове, а това ускорява възстановителните процеси в увредените тъкани, твърдят учените.
Както вече казахме обаче, за голямо съжаление на лекарите и на пациентите, след 1989 г. всички тези проучвания бяха прекратени. Но това е вече друга, изключително сериозна и обществено значима тема.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Владо
27.09.2014 14:17:35
1
0
От къде може да се купи мехлема?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки