Остър вирусен хепатит А


Остър вирусен хепатит А
12 Юни 2014, Четвъртък


Неотдавна се оказа, че съм заразен с хепатит А. Знам че ми предстои тежко и продължително лечение.


Автор: доц. д-р Гео Нешев

Интересувам се обаче преди всичко как да предпазя близките си от това заболяване.
Николай Богомилов,
Русе

Източник на заразата са болните от жълтеница, без жълтеница и безсимптомните форми. Най-опасният период за заразяване при хепатит А са 1-3 седмици преди пожълтяването и до 3 седмици след това. Основният механизъм за предаване на заразата е чрез контактно-битов път, хранителни продукти или вода. Рядко това е възможно да стане при кръвопреливане.

При хомосексуалисти, където се наблюдава повишена заболеваемост, се допуска възможността за анално-орален генитален път на заразяване. Главна роля все пак играят покритите със замърсен материал ръце (затова наричат хепатита „Болест на мръсните ръце“), кухненските съдове, мухи и други.
Заболеваемостта от хепатит А у нас е най-висока сред децата (от 5- до 10-годишни) и при нея се наблюдава есенно-зимна сезонност. По статистически данни 90% от хората до 40-годишна възраст са преболедували от заболяването.

Периоди

Болестната картина се развива циклично. При жълтеничавите форми се разграничават 4 периода:
- Инкубационен период, който е най-често около 30 дни.
- Преджълтеничен период – най-често от 3 до 7 дни. Характеризира се с обща отпадналост, главозамайване, намаление до пълна загуба на апетита, понякога повръщане, тежест и по-често тъпи болки в дясното подребрие. Не е изключена и появата на ставни болки, температура, болки в мускулите, сърбеж, обриви и други.

- Жълтеничен период. Характеризира се с появата на лека до интензивна жълтеница, която продължава от няколко дни до няколко седмици (средно 2-3 седмици).
- Възстановителен период. Трае няколко месеца (4 и повече), като се отбелязва несъответствие между самочувствието на болния и обективното оздравяване. Затова всички преболедували се освобождават от работа, физкултурни занимания и други усилени физически натоварвания за срок от 30 дни след изписване от болницата. След това, по преценка на лекуващия лекар, за още 3-6 месеца.

В редица страни заболяването от остър вирусен хепатит А не подлежи на задължителна изолация в болница. У нас тя е задължителна за срок поне от 12 дни. Задължителен е и постелният режим до преминаване разгара на болестта. Изисква се и задължителен диетичен режим с намаляване на мастите до 20 г прясно масло на ден, леко намаляване на белтъчините – до 1.6 г/кг дневно за сметка на лесносмилаемите и усвоими белтъчни храни – мляко, извара, изкиснато сирене, пресни меса.

Основно е увеличено количеството въглехидрати – пресни плодове, зеленчуци и плодови компоти, нектар, захар и други – общо до 400 г дневно. Забранени са трудносмилаеми, дразнещи и пикантни храни – консервирани меса, подправки, мазнини, газирани напитки, алкохол, лютеница, кафе, какао, силен чай. Тази строга диета продължава до 30 дни, след което се разширява, но в общи линии продължава до 6 месеца.
Засега специфично лечение на хепатит А все още няма. В болнична обстановка се прилагат   т. нар. хепатопротекторни (пазещи черния дроб) средства, глюкоза, витамини и т. н. При  болшинството от болните, особено при деца, е достатъчно само диетолечение, постелен режим и прием на витамини.

Предпазване

Как да се предпазим от хепатита? Разбира се, че можем. По отношение на профилактиката акцентът пада върху поддържане на образцова хигиена у дома, на обществените места и разбира се по отношение на себе си. Това предполага преди всичко наличието на висока здравна култура.

Безспорно важна роля играят т. нар. РИОКОЗ, службите по поддържане на канализацията и водоснабдяването и не на последно място работещите в заведенията за обществено хранене. При откриване на заболяване задължително се дезинфектират съдовете и отпадъците от храната, личното и постелното бельо, предметите, свързани с бита и гледането на болния, играчките, отходните места и местата и предметите за общо ползване.
Обеззаразяването на помещенията и отходните места би трябвало да става с помощта на предлаганите на пазара модерни средства, но предвид високите цени и всеобщото безпаричие, си позволявам да препоръчам някои стари, но също така резултатни способи: 

забърсване с 1 % избистрен разтвор на хлорамин, 4 % водороден прекис и други.
Съдове, бельо и нечупливи играчки се подлагат на 30-минутно изваряване. Профилактиката на хепатита до голяма степен зависи и от организацията на здравеопазването. Тук имаме предвид имунизацията на населението с различни ваксини, прилагането на специфични имуноглобулини, особено на рисковите контингенти, и въпреки теоретичните постановки – осъществяването на строг контрол върху дарителската кръв и кръвните биопродукти.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки