В Нове античността посреща съвремието


В Нове античността посреща съвремието
В античния град Нове е втората по големина базилика на Балканския полуостров
10 Юни 2014, Вторник


От 1 юни, с решение на Общинския съвет, посещенията в римското селище станаха платени

Автор: Здравка Христова

От академично градче, придобило в последните години печална слава на купени митничарски дипломи, днес Свищов дава заявка да стане туристически център с античната си перла - римският град Нове.

Руините са на 4 км източно от общинския център. През 45 г. от Новата ера на това място възниква лагер, в който е настанен първоначално VIII-ми Августов легион, а през 69 г. идва Първи Италийски легион, който остава по тези места четири века. Укреплението е издигнато непосредствено до високия десен бряг на река Дунав. Западно и югозападно от него се намира цивилно селище, в което са живели ветерани от войската, търговци, занаятчии и техните семейства.

При разкопки на 2 км източно от античния Нове е открито друго селище. В края на III и началото на IV век военният лагер постепенно се разраства и се превръща в крепостен град със смесено военно и цивилно население.
Разквартированите в Нове легиони участват в редица победни сражения, между които войната на император Траян с даките и походите на владетелите от династията Севери на изток. В края на VI и началото на VII век градът е център на отбраната на византийската армия срещу постоянните атаки на славяни и авари.

По време на дългата си история Нове е посещаван от някои от най-известните римски императори: Траян (98-117 г. сл. Хр.), Адриян (117-138 г.), Каракала (198-217 г.). Има предположения, че император Максимин Трак (235-238 г) е роден точно тук.
След приемането на християнството в Римската империя Нове става и епископски град през V-VI в. През втората половина на V в. селището се превръща в главна резиденция на готския крал Теодорих Велики, впоследствие завладял Рим и създал готско кралство със столица Равена на територията на днешните Италия, Австрия, Словения и Хърватия.

Днес античната история е оживяла след дългогодишни археологически проучвания, реставрации и консервации. Възстановените археологически паметници от късноантичния римски град могат да превърнат Свищов в привлекателна дестинация за туристите от цял свят. На площ от 7000 кв.м е разположен Щабът на Първи Италийски легион със светилището на знамената.

Посетителите вече могат да се разходят и сред реставрираните останки на епископския комплекс заедно с базиликата, която е втората по големина на Балканския полуостров.
По оценката на специалистите Нове е най-добре експонираният обект от римската епоха в цяла Европа. Древният град “оживява” вече осем години с фестивала на античното наследство “Орел на Дунава”. Римската крепост се превръща в арена на маршове на легиони, гладиаторски битки, варварски нашествия, борби и състезания, които с “машината на времето” ни пренасят в епохата преди две хилядолетия.

Археологическите разкопки в района са започнали през 1960 г. с участието на български и полски учени. В съвместната експедиция участват археолози от университетите във Варшава и Познан, а от българска страна им партнират специалисти от Националния археологически институт с музей в София и Регионалния исторически музей във Велико Търново, а археологът доц. Павлина Владкова е оставила десетилетия от живота си из античните руини на Нове.

Принципията, както се нарича Щабът на легионерите, е открита и проучена изцяло от полските археолози, които са работили на обекта 45 г. Върху оригиналните зидове са възстановени колонадите и конструкциите на сградите на щаба, както и Светилището на знамената и част от термите на легиона. За доизграждането им строителите са използвали хоросан, приготвен по антична рецептура.

Щабът представлява огромен двор от 7000 кв.м, който сега е оформен като сцена на открито. В него се влиза през прецизно и богато оформен портик, разположен откъм главната улица на лагера. Който пък е изпълнен в обем от съвременни материали, което породи критиките на много историци и университетски преподаватели по туризъм, че бутафорията надделява над историята.
На обратната страна също има много защитници. За да вземете своя позиция, трябва да посетите Нове, разбира се.

В двора на щаба се е събирал целият легион, който наброява около 6000 души, за различни церемонии, служби, военни обучения. От двете страни на двора има големи галерии, също с портици, в които са били разположени канцеларията на лагера, малки работилници за ремонт на оръжията, клубове на офицерите. Сега там са експонирани откритите по време на разкопките надписи и архитектурни елементи.

Най-добре е запазена южната част на Принципията, където се намират най-важните помещения за администрацията на всеки легион. Едно от тях е Светилището на знамената, където са били съхранявани флаговете на легиона. Там е и съкровищницата на легиона. Помещенията са малки, но за по-голяма сигурност са с много дебели стени.
Недалеч се намира и офицерският клуб, като на разположение на висшите военни е имало всевъзможни екстри, включително и подово отопление, показват резултатите от археологическите разкопки. Сред експонираните паметници са и двете трибуни на Щаба, откъдето са били провъзгласявани важни императорски укази. В комплекса има и една голяма зала - Базилика милитари, където са се провеждали съдебните дела и други официални срещи, свързани с легиона.

Другият реставриран обект е епископският комплекс, който се простира на повече от 8000 кв.м. Той датира от IV-V век, когато Нове се превръща в един от големите центрове на ранното християнство. Базиликата е изградена върху ранните легионни терми. Те са много големи и са подарък за легиона от император Хадриан затова, че неговите войници са побеждавали във войните с даките, обяснява доц. Павлина Владкова.

Баните заемат огромна площ и представляват цял квартал, ограден от четири улици. От тях са отлично запазени различните басейни с топла, студена и гореща вода, съблекалните, вътрешният двор, залата за физически упражнения, многото административни помещения.
Сега тази къпалня се намира под базиликата, затова не е цялостно експонирана. Все пак могат да се видят части от нея с няколко басейна и една латрина (римска тоалетна), разказа археологът.

Част от епископския комплекс е и т.нар. малка базилика, в която епископът е посрещал делегации и гости в цивилния град. Храмът е с много богата украса и тухлена настилка. В Нове туристите могат да видят в оригинал Баптистерията - специално помещение извън базиликата за покръстване в християнската вяра. Изградена е през V век, когато започва цялостната християнизация на населението на Балканите. В непосредствена близост се намира и мартириумът, където са били съхранявани мощи на светци. Всичко това туристите могат да прочетат и видят и на информационните табели, които наскоро бяха поставени в Нове. Така дори без екскурзовод всеки може да научи повече за античната история по българските земи.

От 1 юни, с решение на Общинския съвет в Свищов, посещенията в Нове станаха платени. Билетът за вход на обектите в сърцето на легиона е 4 лева. За инвалиди, учащи и пенсионери входът е 2 лв.


В Принципията са най-важните помещения за администрацията на всеки легион Археологът Павлина Владкова няколко десетилетия прави разкопки в забравения град на готите През май тази година за осми път “Орел на Дунава” показа величието на римските воини преди две хилядолетия

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки