Изплащат помощите за пчеларите


Изплащат помощите за пчеларите
10 Юни 2014, Вторник


Приемът на заявления за финансова помощ по мярка "Преструктуриране и конверсия на лозя" от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор


започна на 5 юни и ще продължи до 25 юни 2014 г., съобщиха от ДФ "Земеделие". Бюджетът по мярката до края на финансовата 2014 г. е над 10,5 млн. евро. По нея се подпомагат три дейности - конверсията на сортовия състав на насажденията, преструктуриране на лозята и подобряване на техниките за управлението им. Финансова помощ могат да получат производителите, вписани в лозарския регистър, съгласно Закона за виното и спиртните напитки. Тя покрива до 75% от разходите на бенефициента за изпълнение на конкретни дейности.

Заявленията за финансова помощ се подават в Разплащателната агенция на ДФ "Земеделие", София, ул. "Гусла" № 3, с предварително записване. Важно условие за получаване на финансовата помощ е кандидатите да представят удостоверение за право на участие по мярката. То се издава от Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ).
От Земеделското министерство съобщиха още, че до 20 юни 2014 г. ще продължи сключването на договорите и изплащането на средствата по схемата de minimis за подкрепа на пчеларите за справяне с нестабилните климатични условия през 2013 г. и началото на 2014 г.

Определената помощ за пчелно семейство е 3,45 лв. Условието е земеделските производители да запазят 90% от броя на пчелните семейства до 1 декември 2014 г. За финансиране по схемата са подадени 4 208 заявления за 398 469 пчелни семейства.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки