Българските животни дават с 60% по-малко мляко


Българските животни дават с 60% по-малко мляко
10 Юни 2014, Вторник


Продуктивността на българските животни е с над 60% по-ниска от средната за Европейския съюз, се казва в доклада "Тенденции на развитие на основни подсектори


на млечното животновъдство" на Центъра за агрополитически анализи към Институт по аграрна икономика в София.
Страната ни е на предпоследно място в Европа по продуктивност в млечното говедовъдство. Средната годишна млечност на кравите у нас е 3 670 кг на глава животно, докато в страните от ЕС тя е почти двойно по-висока - 6692 кг. През целия период от 2000 г. нататък производството на краве мляко непрекъснато намалява.

Спадът в млечното животновъдство през целия преходен период е огромен, като броят на едрия рогат добитък е намален два пъти, а при овцете - пет пъти в сравнение с 90-те години, се казва в доклада.
През 2010 г. 95 337 стопанства отглеждат 576 339 броя крави, а 91 793 ферми гледат 1 415 181 кози и овце. В същото време, допреди 50-60 години овцевъдството, наред с козевъдството е съставлявало основата на българския млечен сектор, като броят на овцете по това време е достигал 40 милиона.

През 2012 г. при млечните говеда намалението е около 6%, докато при овцете достига 9% на годишна база.
България е на едно от последните места в ЕС през последните няколко години и по производство на млечни продукти. През 2012 г. у нас са били произведени 514 хил. тона. По този показател изпреварваме единствено Люксембург, където са произведени 278 млн. тона, и Кипър - 154 млн. тона.

Най-много от млечните продукти у нас се произвежда кисело и прясно мляко, докато незначителни количества от суровината са предназначени за производство на масло и сметана. Има трайна тенденция за намаляване на произведените количества бяло саламурено сирене и кашкавал.

Експертите посочват, че все повече предприятия се насочват към използване на вносни суровини, като сухо и кондензирано мляко и палмово масло. За периода 2005-2012 г. вносът на сухо мляко се е увеличил почти четири пъти от 7 740 до 30 000 тона.
Натискът върху млечната индустрия в страната ще се засили след 2015 година, когато млечните квоти в ЕС ще отпаднат и производството се очаква да нарасне, смятат авторите на доклада.

Българският млечен сектор трудно може да отвоюва нови пазари и да претендира за увеличаване на експортните си позиции. Проблем пред износа е, че в страната се произвежда само ограничен набор от млечни продукти. Производствените възможности на предприятията са доста ограничени, което налага износът да бъде насочван към нишови пазари. Основно се разчита на бялото саламурено сирене.

Над 83% от общия експорт на мляко и млечни продукти за последните години е за ЕС - Гърция, Румъния, Германия и Испания, където има български общности или сродни вкусови предпочитания. Експортът на мляко и млечни продукти за трети страни е за САЩ, Ливан, Австралия, Молдова, Канада и Русия, където изнасяме предимно бяло саламурено сирене от овче и краве мляко и кашкавал. Тези страни са и евентуалните партньори за в бъдеще, се посочва още в доклада.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки