Отбелязваме Деня на тракийското дете на Илиева нива


Отбелязваме Деня на тракийското дете на Илиева нива
Момент от възпоменателния събор на Илиева нива през 2013 г. Снимка: ivaylo-org.blogspot.com
09 Юни 2014, Понеделник


И през тази година в първата събота на юни се провежда възпоменателния събор „Илиева нива“ край ивайловградското село Глумово, по пътя за Крумовград.

Автор: Огнян Марков

Там се намира мемориалният комплекс, построен в памет на загиналите през трагичната за българския народ 1913 г.
На това място на 3 октомври 1913 г. редовната турска войска избива над 200 пеленачета, скрити на южния бряг на Арда от българите бегълци от Източна Тракия. Мемориалът, състоящ се от параклис, паметник и чешма, е в памет и на 40 000 изклани тракийски бежанци, на опожарените им и разграбени селища.

Традиционни организатори на възпоменателната проява са община Ивайловград и Съюзът на тракийските дружества в България.
Много години, докато съборът стане факт, тракийци и техните наследници са настоявали историческите събития от 1913 г. да се отбелязват всяка година на подобаващо място, за да не се забравят, за да останат и в паметта на поколенията.

На 12 октомври 1996 година във връзка със 100-годишния юбилей на Тракийската организация, на дарената от Илия Русинов от Хасково нива е открит мемориалният комплекс “Илиева нива”.
Той е изграден изцяло с даренията, събрани от тракийските дружества в цялата страна, на фондация “Капитан Петко войвода”, фирми и граждани. Значителни средства за поддържането и обновяването влага досега и Община Ивайловград.

До 1999 г. отбелязването на годишнината е през месец септември. След това, по решение на Централното ръководство на Съюза на тракийските дружества в България, съборът се провежда и като Ден на тракийското дете. Идеята е на 1 юни или малко след него да се преклоним пред паметта на децата, избите безжалостно от вековния поробител преди 101 години на това място.

По традиция отец Боян Саръев отслужва заупокойна молитва за спасение на душите на загиналите младенци. Пред паметника се четат стихове. Поемата “Сила” на Ивайло Балабанов, считан с основание за най-българския поет на нашето време, е посветена на събора и е творбата, която ще остане за поколенията като най-въздействаща и най-истинска.

Главен акцент в Деня на тракийското дете е провеждането на детската асамблея. Многото песни, танци, състезания и конкурси дават възможност на малките да бъдат щастливи, противопоставяйки на войната и смъртта своя съзидателен труд и усмивки.
С всяка изминала година съборът в местността Илиева нива става все по-голяма сцена за културни изяви на тракийци и техните потомци и деца от цялата страна.
Паметникът в комплекса е дело на скулптора Емил Пенчев от Кърджали. Параклисът в него се нарича “Света Петка Българска”, която е смятана за покровителката на Тракия. Той е изграден по идея на Съюза на тракийските дружества в България, а изпълнител е БКС – Маджарово.

Третият обект е тракийската чешма – символ на времето и паметта. Тя е изпълнена от дружеството ВиК в Кърджали.
Времето отмива много неща, но волята на тракийци е винаги да я има Илиева нива, защото пътят ни към Европа не може да не мине през миналото ни - славно и трагично едновременно. И за да се знае и помни, че  детският живот е най-ценното на този свят.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки