Български храм отвори врати в Мериленд


Български храм отвори врати в Мериленд
Българската църква „Св. Георги Победоносец“ в Балтимор
09 Юни 2014, Понеделник


Сънародниците ни от Балтимор се сдобиха след три десетилетия със своя православна църква, носеща името „Св. Георги Победоносец“

Автор: Георги Ваташки

Дългогодишната мечта на българската общност в американския град Балтимор, щата Мериленд, да има свой православен храм вече е реалност. На 11 май в присъствието на близо 250 наши сънародници тържествено бе осветена църквата „Св. Георги Победоносец”.

За събитието специално бяха дошли и десетки нашенци, живеещи в съседния федерален окръг Колумбия, столицата на САЩ – Вашингтон и щата Вирджиния. Гости на празника бяха и много от известните в Мериленд нашенци като професор Асен Асенов, проф. Наталия Траянова, проф. Борис Граматиков, актрисата Лилия Славова,  лекари, инженери и още много други.

След освещаването бе отслужена празнична литургия на български, гръцки и английски език в намиращата се в съседство православна църква “Св. Богородица”. Новият храм ще функционира като параклис към нея. Грижата за “Св. Георги” поема протосингел отец Теодор Дауд, който ще отваря нейните врати не само за сънародниците ни от Балтимор, а и за другите православни общности в града.

Църковната служба бе последвана от тържествено шествие към новопостроения храм.
Певицата Татяна Сърбинска и нейната група „Орфелия", която се състои  от американци, огласиха храма с прекрасното изпълнение на песнопението „Отче наш" на български език.
Сградата на новата църква е проектирана и изпълнена във византийски стил. Архитект е Искра Георгиева, а изграждането е осъществено от строителната фирма на братята Николай и Миро Иванови, живеещи от години в американската столица. За изработването на иконостаса, иконите и прозорците са търсени някои от най-изявените специалисти в нашата страна.

Иконите са изографисани от видните преподаватели във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” Миглена Прашкова и Ивайло Борисов.
Уникалната дърворезба на олтара и входната врата пък е ръчна изработка на преподавателя в Богословския факултет на ВТУ – професор Симеон Захариев, и негови ученици. За стените на храма известният български художник и скулптор Ставри Калинов е създал специални гипсови барелефи с религиозни изображения, на които е изписано „Бог е милостив” на седем езика.

Негово дело са и две керамични пана с икони на св. Георги и св. Богородица, изработени по уникална технология на твореца. Те са импрегнирани в дебело около 4 сантиметра стъкло и са монтирани от двете страни на входната врата. Изработка на Калинов са и красивите прозорци с прозрачни релефни изображения на ангели.
Автор на идеята, основен спонсор и организатор на реализирането на проекта е доайенът на българската общност в Съединените щати д-р Георги Лазаров. Той работи за изграждането на български храм в Балтимор в продължение на цели три десетилетия. Едва преди три години обаче успява да получи разрешение за строеж от щатските власти на Мериленд.

Фондацията на Лазаров „Св. Георги Победоносец” стои зад множество родолюбиви начинания както в Съединените щати, така и в Родината. Негов проект дава началото на българското училище във Вашингтон. Организацията му редовно подкрепя талантливи сънародници в Новия свят, които популяризират българската култура. В София вече 14 години той организира и конкурс за нова българска симфонична музика в такт 7/8. Инициирал е издигането на седем паметника в столицата, а сега работи по проект за паметник на писателя Георги Марков, който предстои да бъде открит през септември.


Фрагмент от стенописите в храма

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
HimeSweetiez
17.06.2014 04:21:43
0
0
That's a shrewd answer to a tricky qusetion
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки