Ако ЕРП-тата бяха партии...


Ако ЕРП-тата бяха партии...
Към този момент са изчерпани резервите за намаляване на цените, казва председателят на ДКЕВР Боян Боев (на преден план)
08 Юни 2014, Неделя


От EVN го удариха на популизъм, обяснявайки как ДКЕВР прави глобите за кражба по-ниски, отколкото може да бъде откраднато

Автор: Ани Петрова

Ако електроразпределителните предприятия (ЕРП) бяха партии, токът сигурно щеше да е убийствено евтин. И с убийствено ниско качество, но при всички положения щеше да има различно място в семейния бюджет. И нямаше да е в състояние да докара всеки потребител на МРЗ (минимална работна заплата) до просешка тояга. Нямаше да има и толкова много хора, живеещи без електричество или осигуряващи си светлото и топлото с кражби на ток.

Ако ЕРП-тата бяха партии, токът щеше да е друг тип политика. И може би дори Бойко Борисов още щеше да е премиер, а не спомен от удрящи с ток сметки. И нямаше да се налага БСП да прави чудеса от храброст и да консумира планини от резил, за да върне Генерала на ГЕРБ на бял кон в управлението.
Но истината е, че ЕРП-тата са (регионални) монополисти, а не партии. И понеже правенето на пари за тях е това, което е политиката за управляващите – стига се и до колизии. Даже и до челни сблъсъци.

Токът още ще е евтин, треперете деца

Във вторник стана ясно, че ДКЕВР предвижда от 1 юли да има незначително намаление с по-малко от 1 на сто в цените на тока от дружествата EVN и "Енерго про", както и също така незначително - под 1 на сто - поскъпване на електроенергията, продавана от ЧЕЗ.
Това стана ясно след традиционното открито заседание на членовете на държавния регулатор с представители на ЕРП-тата за утвърждаване на цените от 1 юли.

Не сме политически зависими, не натискаме цените на тока надолу, те се запазват на същото ниво. Това коментира след заседанието председателят на ДКЕВР Боян Боев. Той обаче изтъкна, че към този момент са изчерпани резервите за намаляване на цените.
В случая Боев казва самата истина и на нея трябва да се гледа със същия респект, с който се гледа на табелите с надпис „Високо напрежение – опасно за живота!”. Защото предстои масиран токов удар… с цените на тока.

Независимо  какво сте разбрали от иначе нисковолтовите дебати в парламента по вота на недоверие към правителството заради енергийната му политика, вероятно ви е „светнало” поне за едно – че изкуственото задържане на цените на електроенергията вече повече от година ще завърши някой ден в близкото бъдеще с няколко ужасяващи „токови удара”: шоково поскъпване на електроенергията за бита и промишлените потребители; декапитализиране на държавните НЕК, БЕХ, мини и др. енергийни мощности; натрупване на дългове, които ще трябва да плащаме ние и децата ни.

Същото казва и Бойко Борисов. И го казва с едно наум, що се касае до подтиците му да се върне във властта, защото сегашната ситуация в енергетиката прилича на правене на минни полета за следващите управляващи.
Толкова – за истината в думите на шефа на политически зависимата ДКЕВР, което е видно от всички още от времето, когато главите им гърмяха като бушони всяка седмица.
Резервите свършиха!

EVN обаче решиха да ловят риба в мътна вода

От деня на откритото заседание на ДКЕВР с трите ЕРП за цените на тока насетне пресцентърът на EVN работеше под високо напрежение като екип от „Формула-1” и заливаше публичното пространство със становища, мнения и позиции.
Което е обяснимо, както заради значението на всяка десета от стотинката в едни цени, от които ЕРП-тата печелят стотици милиони, така и заради продължаващата процедура за отнемане на лицензите и на трите ЕРП.

И да не забравяме – и заради натиска от страна на държавата същите тези ЕРП да платят едни 347,6 млн лева на държавната НЕК (калкулацията е от 19 март и не включва лихвите по тези суми) – нещо, което и трите ЕРП отказват да направят, поради което се стигна до процедурата за отнемане на лицензи. Както и до забъркването им в голямата политика… 
Поради всички тези причини във вторник ЕVN България Електроразпределение пусна на сайта си своето становище по доклада на ДКЕВР за утвърждаване на цени в сектор „Електроенергетика” от 1 юли 2014 г.

Ето и основният извод в това становище: „ЕVN България Електроразпределение счита, че в сегашния си вид и при съществуващата законова рамка, Докладът (а всъщност – мерките, предвидени в доклада, б. а.) ще доведе до толериране на некоректно поведение на клиентите и енергийните дружества, ще блокира инвестициите в сектора и ще заложи риск от непокрити разходи в системата.

Що се отнася до инвестициите и риска от непокрити разходи в системата – спорът е голям, многомилионен и някой ден може да се стигне и до „На ти си куклите – дай си ми парцалките!”.
Защото до момента ЕРП-тата прилагат една врътка, която вкарва всеки лев инвестиция или в цената на тока, или в технологичните разходи и така на секундата си прехващат с едната ръка това, което дават с другата…
Но да се върнем на кражбите на ток.

Докладът предвижда изкуствено ниска цена от 30 лв. на мегават час за покриване на технологичните разходи, твърдят от EVN България Електроразпределение.
Така, според действащите „Правила за измерване на количеството електрическа енергия“, чл. 51 - при установена кражба, количеството открадната енергия вече се изчислява не по цената на консумираната енергия, а по цена за технологичните разходи - тоест 30 лв. След което се прави изводът, че занапред санкцията за хванатия в кражба вече ще бъде по-ниска от цената на консумираната електроенергия, която плащат всички коректни клиенти. С това се стимулира некоректното поведение, което ще доведе до непредвидими последици за целия сектор, коментират от EVN.

Кражбата не може да е бизнес за всички

От гледна точка на EVN България Електроразпределение кражбите на ток от мрежата на дружеството занапред ще носят загуби. Което може и да е така, въпреки че разсъжденията на ЕРП-то върху методологията за компенсиране за щетите са доста спорни. Но дори и да приемем, че от EVN са прави да оспорват еднаквото калкулиране на загубите от кражби и технологичните разходи, редно е да потърсим една друга логика.

Според нормалната логика всяка ЕРП трябва да се бори срещу кражбите на ток, да инвестира в техника и технологии за предотвратяването им и да не ги третира като нормално печеливша в крайна сметка – а за чия сметка? – част от бизнеса.
Похвално е, че в това отношение бяха направени редица стъпки, поне на ниво битови потребители, въпреки малко смехотворната ситуация с електромерните табла, качени на 6 метра височина.

Но при все това не е тайна, че в България има цели квартали, в които кражбата на ток е масово явление – от една страна; както и странен бизнес, от друга страна, ако си спомним за „прецедента” в Самоков, където един мургав бизнесмен стопанисваше с години свое лично „ЕРП”.
В този вариант кражбите на ток са едновременно бизнес и политика – особено преди избори, когато опрощаването на задълженията на едно ромско гето или затварянето на очите за масовите кражби на ток са в състояние да предизвикат истински чудеса в изборните секции.

Може да се каже и сложно, но е редно да е просто и ясно: тези кражби на ток не остават за сметка на съответното ЕРП. Всеки бивш и настоящ член на ДКЕВР може да обясни методологията и дори „хватките”, с които търговците на ток си покриват загубите от кражби и то така, че да излязат на печалба.

Между другото същото е и с колосалните загуби на вода от водопроводните мрежи и неизправни водомери, които не докарват ВиК дружествата до фалит или на загуба, но правят сметките за прясна вода повече от солени.
В този смисъл воплите на EVN България Електроразпределение са много повече принос към актуалната политическа ситуация в страната, отколкото бизнес аргумент, по който може да се дискутира с ДКЕВР.

Обяснението за тази закачка с голямата политика е в големите пари, за които вече споменахме. Както и в очакването да има ново правителство и нова управляваща партия след едни нови предсрочни парламентарни избори. И в този смисъл – дори в желанието да бъдат опростени тези 347,6 млн. лева, за които претендира НЕК.

Което и ще се случи, ако едно следващо правителство възприеме логиката на ЕРП-тата, че това не са дължими суми, а прихванати плащания към производителите на зелена енергия. И за да има обяснение защо протестира именно EVN България Електроразпределение, а не ЧЕЗ или Енерго-Про – нека припомним, че НЕК си търси от това ЕРП по-голямата част от споменатите близо 350 млн. лева, а именно – 216,6 млн. лева.
Става дума за много пари – в минало и в бъдеще време, доколкото да си ЕРП е бизнес за десетилетия. Иде реч за малко тъмни времена и отношения. Ето какво казват от ДКЕВР, ако се върнем пак на тези прословути 347, 6 млн. лева:

Решенията на ДКЕВР като независим регулаторен орган, чиято основна дейност е да съблюдава спазването на регламентираните в Закона за енергетиката  цели и принципи, между които са гарантиране на националните интереси и сигурността на енергийните доставки, са продиктувани от необходимостта да се прекратят незаконосъобразните действия на ЕВН България Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро България и Енерго-Про продажби и да се осигури нормалното функциониране на електроенергийната система.

Всъщност може да се каже и по друг начин. От месеци НЕК, ДКЕВР, българското правителство и държавата обвиняват три ЕРП в кражба на пари – стотици милиони.
Извършени бяха ревизии, които откриха хиляди нарушения и разкриха финансови хватки, ощетили допълнително държавата.
И сега, в панорамата на тази електрогора от далекопроводи, високо напрежение и стотици милиони един от длъжниците на държавата се сети за прашинката в окото си. И обвини ДКЕВР, че го тласка към загуби.
А в бизнеса загубите вещаят смяна на партньора и дори раздяла…


Глобите за кражби на ток ще са толкова символични, че на практика само ще е поощряват крадците От месеци НЕК, ДКЕВР, българското правителство и държавата обвиняват три ЕРП в кражба на пари – стотици милиони

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки