Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра с новини от света
Донка Атанасова Снимка: Архив на в. El Espectador
06 Юни 2014, Петък


Украинчета у нас, българка в Богота и английски репортери в Турция


Бургазлийка ще охранява столицата на Колумбия

Българката Донка Атанасова е назначена за директор по сигурността на колумбийската столица Богота, съобщи вестник El Espectador. Тя ще замени на поста досегашния шеф полковник Уилям Нуньес, който доби популярност в латиноамериканската страна с твърдите си полицейски методи на действие.
Изданието коментира, че назначаването на завършилата социология нашенка на горещия охранителен стол е знак за рязка промяна в политиката на правителството спрямо един от най-опасните градове на света.

Българката живее в Колумбия от 21 години. Тя обеща да съсредоточи работата си върху  въвеждането на реформи в политиката към наркотиците и към техните потребители.
Родената в Бургас Атанасова не крие левичарските си политически убеждения. Тя е близка до социалните движения в континента и е привърженичка на доктрината на Фидел Кастро, допълва колумбийският всекидневник.


Деца на загинали на Майдана ще лагеруват по нашето море

Както съобщи тези дни пресслужбата на българското Външно министерство, нашето правителство се кани да организира лятна почивка по черноморското ни крайбрежие за децата на загиналите по време на протестите в Киев. Засега става дума за 56 малчугани и  придружителите на тези, които още нямат 12 години.

За целта МвнР ще поиска от кабинета да бъдат одобрени допълнителни бюджетни разходи по бюджета на Министерството на външните работи за 2014 г.  в размер на 47 хиляди лева. Поканата за почивка у нас за децата на загиналите на Майдана е направено от външия министър Кристиян Вигенин по време на работната му визита в Украйна, която бе обявена, че се прави „с хуманитарни подбуди и като жест на приятелско отношение от страна на България към украинския народ“.

От нашето Външно министерство изтъкват, че по молба на украинските си колеги от аналогичното ведомство с цел избягването на  възможни конфликти, лагерниците ще бъдат разделени на две групи – деца на загинали на Мадана и деца на загинали военнослужещи.
„Мероприятието цели стимулиране и по-нататъшно задълбочаване на доброто сътрудничество между Република България и Украйна и обогатяване връзките между българските и украинските институции“ – нформират от ведомството на Вигенин.


Британците продължават да се страхуват от имигранти

Британският министър на труда и пенсиите Йън Дънкан Смит предприе нова атака от Лондон с цел ограничаване на социалните помощи за имигрантите от Европейския съюз, съобщи тези дни „Дейли мейл". В контекста на пословичната битка на английските консерватори с Брюксел той поиска нови права за Обединеното кралство.

На провокативна реч, произнесена в Берлин, Смит отправи критики към Европейската комисия за това, че налага на Лондон да плаща на всеки, който идва на Острова от Европа, без значение от обстоятелствата. Той заяви, че британското правителство вече е премахнало възможността новите имигранти да претендират за помощи за настаняване и да получават обезщетение при безработица преди да са живели в Албиона поне три месеца.

В същото време Йън Дънкан Смит изтъкна, че Обединеното кралство иска да отиде още по-далеч в мерките срещу източването на социалната система от имигранти и настоя да се  изискват повече доказателства за обвързаността на новодошлите със страната, преди да им се полагат помощи, както и да се намали периодът, за който да ги получават.
В изказването си британският политик осъди намесата на ЕС в социалната система на Великобритания като „неоправдана и нежелана" и заяви, че Брюксел трябва да се откаже от усилията си за саботиране на серия от реформи в социалното подпомагане, които министърът се кани да въведе.


Ердоган обвини CNN в шпионаж

Пред активисти на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието Реджеп Ердоган отправи остри критики към американския телевизионен канал CNN. Турският премиер обвини работещите в медията журналисти в умишлено разпалване на страсти, които в крайна сметка били довели до бунтовете на площад „Таксим" в събота, съобщи американското издание Global post.

"Международните медии, които дойдоха в Истанбул с цел да създадат провокационни и преувеличени репортажи, останаха с празни ръце", изтъкна Ердоган пред съпартийците си.
Припомняме, че по време на безредиците през миналата събота, докато предаваха на живо,  бяха задържани репортери от CNN, които бяха обвинени в „шпионаж".
Половин час по-късно екипът на американския тв канал бе освободен. „Един полицай ми се извини от името на друг полицай, който ме ритна, докато бях арестуван", споделя в „Туитър“ репортерът от CNN Авнън Уотсън, който бе наречен от Ердоган „лакей“, опитващ се „да внесе хаос в ситуацията в Турция", отбелязва  Global post.

В неделя вечерта турската полиция задържа край Босфора 154 души във връзка с ескалиралото напрежение и преки сблъсъци с полицията по време на неразрешен от властите митинг по повод годишнината от началото на масовите протести. В опитите си да успокоят страстите, органите на реда използваха сълзотворен газ и водни оръдия.


Венецианският кмет заподозрян в корупция

Кметът на Венеция Джорджо Орсони е задържан заедно с още тридесет и пет души по подозрения за корупция, свързана с проекта „Мойсей". Той се отнася до изграждане на подводните бариери, които трябва да предпазват Града на каналите от наводнения, съобщи „Асошиейтед прес“.

Италианската агенция АНСА, позовавайки се на източници от прокуратурата на Венеция, посочи, че Орсони е разследван за корупция, изнудване и пране на пари.
Арестите са резултат от тригодишно разследване, водено от финансовата полиция на Ботуша. Миналата година в хода на разследването беше арестуван и ръководителят на консорциума, изграждащ бариерите по проекта "Мойсей".
Според италианските власти 20 милиона евро от проекта са били отклонени за подкупване на политици. Първата от подводните бариери беше инсталирана миналата година.


И Албания ще става член на ЕС

Европейската комисия препоръча Албания да получи статут на кандидат-членка на ЕС, съобщи  „Ройтерс". Брюксел е отчел прогреса в балканската държава и призова за ускоряване на реформите преди и след решението, което предстои да се вземе на срещата на Европейския съвет в края на юни тази година.

„Основавайки се на нашите изводи, потвърждаваме без всякакво съмнение, без условия или резерви препоръката страните в ЕС да одобрят статута на Албания на кандидат-членка", заяви в сряда еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле пред журналисти в Тирана.„Ройтерс" припомня, че Албания подаде молба за статут на кандидат през 2009 г., но напрегнатата политическа ситуация и спорните мерки срещу корупцията и престъпността, както и слабата съдебна система попречиха на напредъка по въпроса.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки