Валери Симеонов: В България няма избори, а търговия с гласове


Валери Симеонов: В България няма избори,  а търговия с гласове
06 Юни 2014, Петък


С 10 милиона лева можеш да си купиш 200 хиляди гласа. Точно това направи Лютви Местан, казва съпредседателят на НФСБ


Кеворк Кеворкян: Това че националистите не влязоха в Европарламента ще създаде ли проблеми за България?

Валери Симеонов:
За България никакви. За Националния фронт предстои сериозен анализ за това къде успяхме и къде се разпиляхме. Иначе в международен мащаб евроскепетиците намериха своето място в Европа. Тези процеси са глобални, те не могат да спрат и ще продължат и за в бъдеще.


К. К.: Вие как преценявате представянето на НФСБ на евровота?

В. С.:
Аз и моите колеги от Националния фронт сме изключително неудовлетворени от резултата. Поемаме вината, че не оправдахме очакванията, но погледнато в национален мащаб се вижда, че резултатите на НФСБ не са толкова лоши, като се има предвид спада на подкрепата към останалите партии.
Виждаме, че спадът на ГЕРБ е от 35 на сто, а цели 75 процента - на „Атака“. Останалите партии се въртят около 50 процента спад, а нашият е 46 на сто, което е сравнително добре на фона на другите политически сили.

Нормално при слабата активност в гласуването на евроизборите да имаме спад. Ние обаче отчитаме и коя е основната причина за това хората да не гласуват за НФСБ.  Това е поведението на евроскептика.
За него е нормално да не гласува на евроизбори. Много от хората, които се доверява на НФСБ, не са счели, че има смисъл да гласуват за Европейски парламент. А аз и моите колеги не сме успели да ги убедим да го направят и да ни подкрепят.


К. К.: Сега, след изборите, смятате ли, че навремето трябваше да се направи референдум за членството на България в Евросъюза?

В. С.
: По такива съдбоносни въпроси е редно да се прави допитване до народа. Да, трябваше да има референдум. Но от друга страна, в онова време, преди 2007 г., се водеше дискусия, която и без това обърка хората, които всъщност не бяха запознати какво точно представлява Европейския съюз и неговите институции.
Това тогава ни лиши от едно познание за ЕС и затова хората не гласуват днес масово на вота...
Седем години по-късно това познание продължава да го няма. И това гласуване беше предопределено от паричните знаци. Тези избори бяха тържество на купуването и продаването на гласове.


К. К.: Кой беше шампион в това отношение?

В. С.:
Абсолютно това е ДПС. В техния електорат текат едни процеси, които социолозите и политиците заобикалят. Те губят подкрепа в своите традиционни райони с етнически вот, тоест сред турското население.
Те губят дори в станалото емблематично село Рибново. Там има спад в подкрепата на партията на Местан с 12 процента. Обаче има някои много интересни процеси. В област Видин на миналите парламентарни избори 400 човека – главно цигани, защото там няма турскоговорящи, са подкрепили ДПС.

На сегашния вот те вече са над 3000 души. В Монтана е същото – от 8000 са скочили на 12 хиляди. Враца – от 2000 през 2013 г. до 8500 през 2014 г. Положението е същото в Перник и Кюстендил, където пак няма турци. Забележете обаче, че в „крепостта“ Кърджали са загубени 3000 гласа.
Тези процеси са показателни, че вече няма избори, а единствената сила е купуването на гласове. С 10 милиона лева можеш да си купиш 200 хиляди гласа. Точно това направи Лютви Местан, който иначе се обижда, че сме наричали ДПС етническа партия. Представете си, в Бургас те спечелиха три хиляди гласа повече от изборите миналата година.


К. К.: Как стана това?

В. С.
: В НФСБ засякохме процеса в село Звездец. Там живеят само цигани, в цяла Странджа турскоговорящи няма. Една тумба цигани чакаше на мегдана до 16.00 ч., когато дойде един от ДПС, плати им и те тръгнаха към урните. Техните гласове бяха близо 50 от общо 120 гласували в селото.


К. К.: Имате ли представа каква е била цената?

В. С.:
Между 30 и 50 лева, в зависимост колко ще бъдат отпуснати от „тартора“. Там вотът се купува целия, без изключение. При тази ситуация аз предлагам на предизборните плакати направо да пише: „Купуването и продаването на гласове е задължително, ако искате да спечелите“.
За да се прекрати това, трябва да има не само съд и затвор за виновните, но и забрана за политическата дейност на уличената партия за поне десет години.


К. К.: Как ти се вижда историята с контролирания вот в Бобов дол?

В. С.:
Там е БСП. Купуване на гласове и оказване на натиск със страховити методи. Схемата е една и съща – под натиск всеки трябва да закара роднините си до урната, защото иначе цялата бригада може да остане на улицата.


К. К.: Обаче нищо не се прави и прокуратурата забрави за него.

В. С.:
Затова трябва криминализиране на деянието, затова е нужно да има забрана за дейност на партиите, купуващи гласове. Това трябваше да се запише в новия Изборен кодекс, а не някакви козметични глупости.


К. К.: Как преценявате шегата с този „Любимец 15“, Момчил Неков, който измести Станишев от върха на листата на БСП?

В. С.:
Той е някакво невзрачно момченце, чалгарче и опитите на Бойко Борисов да му приписва някакви политически качества са изцяло несериозни. Единствената заслуга на Неков е, че е бил под номер 15. Това не стана само с БСП – случи се дори и с НФСБ, макар и в доста по-малък мащаб. Все пак нашите избиратели са доста по-интелигентни от тези на Станишев и пак се получи объркване. Но това е част от играта на демокрация и префернциалния вот. Това показва, че българинът е недозрял за мажоритарния вот.


К. К.: Мислите ли, че след тези избори гръбнака на българския национализъм вече е изцяло пречупен?

В. С.:
Категорично не. Благодарение на евроизборите, Националният фронт вече има над 300 организации в 260 общини, както и близо 80 клуба в цялата страна. Имаме здрава организация и сигурни хора, които отсега работят за местните избори през следващата година.


К. К.: НФСБ има 3 процента, някъде толкова имаше и „Атака“ - общо 6. Не съжалявате ли понякога, че се разделихте с тях?

В. С.:
Не, никога. Те са русофили, а не националисти. Човек трябва да има принципи и да ги спазва, иначе какво ще прави в политиката. Те са путинисти.


К. К.: Това ли им попречи на вота?

В. С.:
Най-малкото не им помогна. Те разчитаха да привлекат така наречените русофили, като профанизираха представата на българина за Русия. Този път лъжата им не успя, за разлика от парламентарните избори през 2013 г., когато заблудиха хората с небивалиците си за 1000 лева минимална работна заплата и 500 лева пенсия.


К. К.: Какво очакваш от „Атака“ в парламента?

В. С.:
Волен Сидеров ще се вкопчи в парламента до последно. За тях няма повече никакъв шанс - „Атака“ се оттече в мръсния канал и затова ще гледа да удължи парламентарния мандат на всяка цена. Иначе няма субсидии, плащания под масата и така нататък.


К. К.: Сидеров сам си заложи капан. Той се зарече, че ще свали кабинета в момента, в който се вдигнат цените на тока, а това е неизбежно...

В. С.:
Навремето Сидеров беше казал, че ще се бори за свалянето на ДДС на лекарствата, но гласува заедно с другите за неговото вдигане. Не го слушайте какво приказва той. Важното е откъде идва финансирането му.


К. К.: Ограбиха ли НФСБ на изборите?

В. С.:
Не, този път не. Имахме наблюдатели във всички секции, така че си опазихме гласовете. Но не събрахме достатъчно подкрепа. Затова оценяваме нашето представяне като лошо.


К. К.: Това обаче, което казвате за ДПС, е тревожно?

В. С.:
Всичко е подплатено с цифри и не е тревожно, а направо плашещо. Но да вземем така наречения победител -ГЕРБ. Те са загубили 35 процента от своята подкрепа. Нима това е повод за радост и за искане за нови избори? За Реформаторския блок няма какво да се говори - те губят повече от 50 процента от своите гласове от 2013 г.


К. К.: Какво ще се случи от тук нататък според вас? Тези избори могат ли да повлияят на кабинета или на тройната коалиция?

В. С.:
Чисто юридически не могат да повлияят, защото парламентарните избори са на всеки четири години. За да има промяна, трябва да има желание на управляващите за такава, но никоя от партиите в НС няма интерес от това.


К. К.: Няма ли ДПС да направи крачка към Бойко Борисов?

В. С.:
Да, може, но в името на какво? За да бъдат във властта, но това ще бъде окончателната смърт на ГЕРБ. Кое унищожи БСП – прегръдката на ДПС. За всички партията на Сергей Станишев вече е само ракета носител на ДПС.


К. К.: Не е ли БСП в това положение заради упорството на безрасъдното си ръководство?


В. С.:
Те са във властта заедно с ДПС и „Атака“ и имат кабинет. Те обаче имат ходове и за в бъдещето.
Може да ви изнена-дам, но аз като отговорен патриот не смятам, че България трябва да бъде хвърляна в избори на всеки два-три месеца. Нима искаме да се върне времето на Бойко Борисов и ГЕРБ, пак да има дянковщини, показни акции, притискане на неудобния бизнес.

Това не е добро за България. Кабинетът трябва да се реформира, да изхвърли ДПС от властта. Защо не поканят за участие в правителството ГЕРБ или Реформаторския блок?
Това е нормална политическа математика – в другите държави, като Германия например, това се прави, но тук се оказва невъзможно. Защо е така? Защото егото на лидерите на политическите партии в парламента е огромно.


К. К.: Само циганският вот ли реши всъщност изборите?

В. С.:
За следващия вот през 2015 г. ще стане още по-страшно. За десет милиона си купуваш 200 хиляди гласа, тоест по 50 лева на човек. Това е нищо за ДПС или за някоя свързана с тях банка.

Интервюто със съпредседателя на НФСБ Валери Симеонов е излъчено в предаването „Всяка неделя“ по Нова ТВ на 1 юни.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки