„Южен поток” става „Южен потоп”


„Южен поток” става „Южен потоп”
България е ключът към
06 Юни 2014, Петък


Дано България не плати цената на газовата война между Русия, ЕС и САЩ

Автор: Велизар Енчев

Когато управлява БСП, държавата винаги е на косъм от икономическа катастрофа. Но когато червените са в коалиция с ДПС, националната катастрофа е неизбежна. След серия от забележки към правителството на Орешарски заради газопровода "Южен поток" Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България.

Брюксел е гневен на София заради непрозрачния избор на подизпълнители на проекта, довел до обичайна за страната ни ситуация, когато търгове се печелят от близки на властта фирми. В случая печеливши са дежурните заподозрени - фирмените обръчи на депутата от ДПС Делян Пеевски и банкера Цветан Василев, вечната "Главболгарстрой" и дузина строителни мастодонти с неясни собственици.

Корупцията в "Южен поток" е видима и за непосветените в газовата афера, поради което ЕК ултимативно поиска да спрем строителството на газопровода. Еврокомисията има основателни съмнения, че консорциумът "Южен поток-България" наема за подизпълнители руски и български фирми, без да спази законовото изискване предварително да се обяви поръчка в печатното издание на Европейския съюз.

Вместо тактично да замълчат, докато дипломатите ни в Брюксел изяснят детайлите около евроултиматума, от БСП скочиха като ужилени. 24 часа след обявяването на наказателната процедура Изпълнителното бюро на БСП се събра на спешно заседание и отсече: "България ще строи "Южен поток" независимо от санкциите на Европейската комисия”.
Позицията на БСП бе съобщена от червения кардинал Димитър Дъбов и начаса повторена от енергийния министър Драгомир Стойнев. Според двамата ние сме изпълнили всички изисквания на ЕК за строежа на газопровода и нямаме никакво чувство за вина.

Нещо повече - Дъбов съзря политически мотиви в решението на ЕК за наказателни мерки. На забележката на еврочиновниците, че българското трасе на "Южен поток" е белязано от корупционни схеми, Дъбов се възмути, даже извади железния аргумент, че проектът се реализира заради така желаната от ЕС диверсификация на енергийните доставки.
И за да е по-убедителен пред червените симпатизанти, той поясни: "Трябва да проявим характер, какъвто проявяват в някои случаи Полша и Унгария". След което изплю камъчето и направи разтърсващото самопризнание, че загубата на евроизборите се дължи на проевропейската позиция на правителството за украинската криза и в частност на действията на външния и военния министър... 

Като верен коалиционен партньор в дебата се намеси и ДПС. Шефът на енергийната комисия в НС Рамадан Аталай заяви, че скоро у нас идват европейски представители, които ще проверят извършеното по газовия проект.
"Дълбоко съм убеден, че след приключване на геополитическите препирни ще се окаже, че България не е нарушила изискванията на Третия енергиен пакет. Ако пък се открият нарушения, те ще бъдат отстранени и няма да се стигне до наказания", гарантира Аталай, като защити действията на енергийния министър.

Ако приемем, че сме парламентарна република (каквато сме според конституцията), министър Стойнев трябва да е изпълнител на волята на Народното събрание, в което Аталай оглавява най-важната за реализацията на "Южен поток" комисия.  
Истината обаче е друга и тя четвърт век е норма, а не изключение. Всъщност правителството определя приоритетите на парламента, който облича в законови одежди предложените от кабинета договори.

Правителството се управлява не от Орешарски, а от двамата премиери в сянка - Ахмед Доган и Сергей Станишев. Затова в газовата сага Аталай и Стойнев са пионките в законодателната и изпълнителната власт.
Стойнев обаче изрече истина, разкриваща сценария на премиерите в сянка. Според енергийния бос наказателната процедура не е еднократен акт, а процес, който може да продължи месеци.

Сценаристите имат предвид нещо елементарно, но законно - след изборите за Европарламент ще има нов състав на Европейската комисия, в който е възможно Европейската народна партия (ЕНП) и Партията на европейските социалисти (ПЕС) да постигнат джентълменско разпределение както за стола на Барозу, така и на еврокомисарските постове. И кадрите на ПЕС да отменят стартиралите при стария състав на Еврокомисията наказателни мерки срещу България.

Още повече, че германският концлер Меркел е резервирана към тежки икономически санкции против Русия, естествено заради ползите за германската индустрия от руските газови доставки, представляващи 25 процента от газовото потребление в Германия.
Но дали тези сметки няма да излязат криви? Защото ЕК иска от българското правителство да отговори в едномесечен срок. А е твърде възможно до 30 дни да няма нов състав на Еврокомисията и старата да вземе решение, което ще изправи страната ни на подсъдимата скамейка на Европейския съд.

Върнем ли лентата на времето, ще установим, че сегашната война между София и Брюксел не е прецедент. Не за първи път ЕК иска от София да спазва нормите за обществените поръчки. А те са императивни и звучат така: всяка процедура за публичен търг трябва да бъде обявена във вестника на ЕС половин година по-рано.
И тъй като едно зло не идва само, два часа след пледоарията на Дъбов срещу евросанкциите Брюксел спря част от плащанията по оперативна програма "Регионално развитие".

Оказва се обаче, че това е втора програма със замразени плащания. Защото от ноември 2013 г. спряха и парите за програма "Околна среда". Злите езици твърдят, че в ход е и процедура за блокиране на парите по оперативни програми "Конкурентоспособност" и "Развитие на селските райони".
Еврокомисията отказва да ни възстанови плащане в размер на 90 млн. евро по две програми – за градско развитие и туризъм. Проверени били 12 проекта, като шест от тях са на община Бургас, един на Асеновград – за туристически атракции, един на Университета по архитектура, строителство и геодезия.

С две думи - иде еврокатастрофа. Под заплаха са не само стотици милиони от европейските фондове, но и изпълнението на националния бюджет. Орешарски разчита ЕК да възстанови в най-скоро време над 900 млн. лева.
Тази огромна сума вече е платена на български подизпълнители  от националния бюджет и ако Брюксел не върне тези милиони, Финансовото министерство има две лоши възможности - или да вземе нови външни заеми, или да обяви фалит.
Гледано глобално, войната между София и Брюксел е детайл от руско-украинския конфликт. Поради тежката ситуация в Източна Украйна Европа не желае строежът на "Южен поток" да стартира, докато оръжията говорят и докато газът е енергийното оръжие на Москва.

Лошото е, че България е на терена на въпросната битка. Защо обаче точно България, а не Сърбия, Унгария и Австрия, през които също трябва да мине газовата тръба?    
България е ключът към "Южен поток", тъй като на наша земя тръбата влиза в Европа. Ако България каже "не" на проекта,  Сърбия, Унгария и Австрия просто излизат от играта.... (Прочети целия коментар) Когато една малка територия е ключова за икономически и военен проект, тя става бойно поле между воюващите големи.
При това стечение на геополитическите обстоятелства нищо чудно руският "Южен поток" да стане европейският "Южен потоп". Дано България не плати цената на газовата война между Русия, ЕС и САЩ.

Анализирай това
Гледано глобално, войната между София и Брюксел е детайл от руско-украинския конфликт. Поради тежката ситуация в Източна Украйна Европа не желае строежът на "Южен поток" да стартира, докато оръжията говорят и докато газът е енергийното оръжие на Москва. Лошото е, че България е на терена на въпросната битка. Защо обаче точно България, а не Сърбия, Унгария и Австрия, през които също трябва да мине газовата тръба?


В категории: Анализи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки