Голямо хоро пак се изви в Брюксел


Голямо хоро пак се изви в Брюксел
Учениците от Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка осигуриха музикалния съпровод на българското хоро в Брюксел
02 Юни 2014, Понеделник


В края на април за българската общност в Брюксел за пета поредна година се организира фолклорният празник „Вечер на хорото“.

Автор: Георги Ваташки

Тържеството се проведе в един от най-големите музикални центрове на белгийската столица De Woluwe St. Pierre. Над 400 наши сънародници си припомниха на 24 април родните традиции, а залата се оказа тясна за всички желаещи да присъстват.
Проявата бе организирана от Клуба на хорото в Брюксел, който обединява нашенци с различни професии, живеещи в столицата на Европейския съюз. Много от тях са българи, но има и представители на различни националности. Създател и ръководител на клуба е Мария Иванова – преводач в една от европейските институции. Любителите на българските народни танци се събират два пъти седмично, разучават нови стъпки, а в края на всяка пролет се хващат „на хорото“.

Тази година се сбъдна и най-голямата мечта на нашите сънародници – да танцуват под звуците на жива музика. За целта те бяха поканили да им гостуват истински професионален оркестър от България. Сред гост-музикантите бяха кавалджията Недялко Недялков, китаристът Ангел Димитров, майсторът на ударните инструменти Стоян Янкулов-Стунджи и талантливата народна певица Стоименка Учикова.
В началото на паметната вечер те представиха концертен рецитал със заглавие „От корените на българския фолклор до джаза” . В него музикантите изпълниха уникална програма, в която преплитат български мелодии и ритми с музика от различни национални традиции.

Няколко дни след паметната вечер момчетата и момичетата от Клуба на хорото запознаха жителите и гостите на Брюксел с нашите фолклорни традиции. Този път обаче хорото на нашенците бе на много по-грандиозна сцена и пред далеч по-многобройна публика. На 1 май на знаменития площад в белгийската столица „Гранд плас“ стотици българи и чужденци танцуваха под музикалния съпровод на учениците от Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка. Събитието бе в рамките на ежегодния фестивал „Балкантрафик“, в който нашите сънародници редовно взимат участие. Специално за проявата знаменитата скулптура „Манекен Пис, пък беше облечена в българска носия.

През целия ден площадът в сърцето на Брюксел бе изцяло подвластен на магията на българските звуци, багри и ритми. Освен представителите на българските общности, на голямото хоро се хванаха и танцьори от Гърция и Македония, както и множество туристи, за които това бе първото докосване до родната култура и традиции.
На „Гранд плас“, освен нашенците, свириха и пяха музиканти и танцьори от Албания и танцови групи от Белгия. В следващите дни на фестивала прочутите „Бистришки баби“ представиха пред брюкселската публика народните обичаи Бабинден и Жътва на сцената на открития пазар Bozar в белгийската столица.


Манекенът Пис бе нагизден с българска носия

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки