Отбелязваме 200 г. от изграждането на Гигинския манастир


Отбелязваме 200 г. от изграждането на Гигинския манастир
Възстановеният сега Гигински манастир Снимка: bulgariaturism.blogspot.com
02 Юни 2014, Понеделник


Гигинският манастир “Св. св. Козма и Дамян”, известен още като Черногорски, се намира в подножието на връх Китка в планината Черна гора,

Автор: Огнян Марков

на около 4 км югоизточно от с. Гигинци и около 16 км югозападно от Брезник.
Първоначално той се е намирал в подножието на връх Тумба, на около километър от сегашното му местоположение. Там са и останките от старите манастирски постройки, строени през ХІ-ХІІ век, както и основите на правоъгълната защитна кула в североизточната част на някогашния комплекс, нещо характерно за манастирите от времето на Второто българско царство.

Манастирът не е бил разрушен и плячкосан по време на османското нашествие и постепенно става средище на духовния и обществения живот на българите в Брезнишка, Софийска и Радомирска околия. А традиционно всяка година на поляната югоизточно от него е ставало голямо пазарище.

В средата на ХVІІІ век обаче това не се харесало на пиротските турци, които приемали многолюдния ежегоден събор там като конкурентен пазар, пречещ на прохождащия тогава Пиротски панаир. Затова намислили и предизвикали сбиване по време на храмовия празник, при което един османлия бил убит. Това от своя страна дало повод за масово клане и съсипване на манастира. Светата обител била подпалена, а софийският митрополит – убит. Огънят погълнал и манастирската библиотека с ценни църковнославянски богослужебни книги, кондиката и други манастирски документи.

Възроден е през 1801 г. от  преминаващи монаси от Хилендарския манастир на Атон. В близост до сегашното му местоположение те намерили лековит извор и решили да преместят манастира там.
С помощта на населението от околните села той бил построен отново. А по-късно по инициатива на двама братя свещеници - Хрисант и Иларион от с. Бегуновци, започва да се строи сегашната му църква, която е завършена през 1814 г. Затова се смята, че през тази година е започнал новият живот на духовното средище.

По време на Възраждането манастирът бил най-важният в трите околии. В него софийският митрополит е ръкополагал свещеници, работело и килийното училище за децата от околните села.
Страшна е историята на светата обител след 1944 г. Тогавашната власт го превръща в концлагер, после става почивен дом за „трудещите се“, след това пионерски лагер, докато накрая е превърнат в обор и в килиите на монасите са отглеждани кози, овце, свине, зайци. За сградите никой не полага грижи и те започват да се рушат, но въпреки това през 1956 г. Гигинският манастир е обявен за архитектурен паметник, а през 1976 г. - за художествен паметник на културата.

През 1998 г. в изоставените сгради отново се заселват монаси, които започват пак с помощта на христолюбивото местно население да ги обновяват. Започва да се служи в храма, изгражда се водопровод, реституирани са старите дарени имоти, възстановява се и неговото стопанство. В началото на май 2007г. е отслужен молебен и е направена първата копка за цялостната реставрация на манастира, която сега е напълно завършена.
Понастоящем  манастирът е действащ. В него сега живеят архимандрит Евгений, йеромонах Каленик, един послушник и двама работници в стопанството. По европейски проект те отглеждат животни, обработват имотите и така се издържат.


В категории: Горещи новини , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки