Отварят „Млад фермер” през юни с бюджет от 20 млн. евро


Отварят „Млад фермер” през юни с бюджет от 20 млн. евро
01 Юни 2014, Неделя


Променят се икономическите единици за зеленчуци, овошки, трайни насаждения и червеи


Приемът на проекти по мярка 112, известна като „Млад фермер”, ще започне най-късно до 15 юни. Ще бъде отворена старата програма с пари от новата, като очакваният бюджет е около 20 млн. евро, съобщи зам.-министърът на земеделието Явор Гечев. Това е 1/4 от предвиденото за младите фермери през новия програмен период.
Нова наредба за прилагането на Програмата за развитие на селските райони 2014 - 2020 обаче няма. Затова ще се работи по старата, в която само ще се направят някои актуализиращи я промени, обясни той.

Таблицата за икономическите единици също ще бъде преработена, а конкретните й параметри ще бъдат определени на заседание на работната група. Опитваме се реално да дадем приоритет на зеленчукопроизводството, животновъдството и трайните насаждения, подчерта зам.-министърът.

Ще има сериозни изменения и допълнителни ограничения при кандидатстването за калифорнийски червеи. В същото време ще бъдат намалени икономическите единици в приоритетните области като животновъдство, трайни насаждения и зеленчукопроизводство."Напоследък се появяват и аномалии с гъби, градинските домати стават домати на телена конструкция – в тези и подобни случаи ще има по-сериозни промени", обясни зам.-министърът. Ще се въведат и допълнителни изисквания за прозрачността при разходването на средства.От 14 на 17 месеца се удължават сроковете от регистрацията на младите фермери като земеделски производители. Гечев обеща периодът за обработка на проектите да е по-кратък, а договорите да се подписват в срок до един месец след одобрението.

През 2013 г. бяха подадени около 2400 проекта на млади фермери, които останаха без финансиране. Според Явор Гечев ще се наложи те да се преработват, „защото има новости, които трябва да бъдат отразени в проектите - икономическите единици са променени, други са и сроковете за кандидатстване, има разлики и в документите, които се подават, тъй като някои са с кратък срок на валидност“.


Явор Гечев

В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки