Картелно споразумение за цената на розите?


Картелно споразумение за цената на розите?
01 Юни 2014, Неделя


Има картелно споразумение за изкупуването на розовия цвят, съобщи Методи Стефанов, който има розоварна в с. Манолово, община Павел баня.


„Четири-пет фирми, които имат нереализирани количества розово масло от миналата година, нарочно свалят цените“, обясни той.
Изкупвачите убеждавали хората, че ще им платят веднага, но на по-ниска цена, докато другите розоварни предлагали повече, но нямало да се издължат. „Борбата е да купуват евтино“, допълни Стефанов. Преди седмица само за 24 часа изкупната цена на розите падна със 70 стотинки за килограм. При нас фирмите изкупуват вече не на 2,90, а на 2,20 лв./кг, каза председателят на земеделска кооперация "Добрила Д" в Сопот Милена Радева.
На същата ставка работят изкупвачите и в района на карловското село Климент. Има явен монопол, убеден е производителят Мано Манов, който е и кмет на селото.

„Ако произведем скъпоструваща продукция, рискуваме да си я държим за нас или да продаваме без печалба, затова падането на цените е нормално и те ще се регулират“, смята обаче собственикът на розоварна в Пловдив Веселин Ганчев. Очертава се и по-ниска цена на розовото масло тази година. През 2013 г. нивата достигнаха 6500 - 7000 евро за килограм, припомни Веселин Ганчев. Тази година обаче компании от САЩ, Япония, Германия и Франция ни казват, че тази ставка им е висока, допълни той. Според него, родните производители трябва да се съобразяват и с дъмпинга от Турция, която се очаква да предложи розово масло под 6000 евро за килограм.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки