ДПС пак обра ромския вот, Бареков също заложи на циганите


ДПС пак обра ромския вот,  Бареков също заложи на циганите
Обичайна гледка от ромска секция
30 Май 2014, Петък


За пореден път ДПС обра ромските гласове, сочи проверка на секциите, в които гласува малцинството. “Мургавата” подкрепа за партията на Местан личи особено в селата,

Автор: Илияна Христова

разделени на махали – българска и циганска.
Така например във врачанското село Малорад урната в българската част е пълна с бюлетини от различни партии. Ситуацията е различна в другата половина от селото, ромската – там почти всичко е за ДПС. От 298 валидни бюлетини 182 са за партията. Още 60 са били предназначи за нея, но са обявени за невалидни, вероятно поради незнание как точно да бъдат попълнени.

Малорад е село, известно с циганската престъпност, а и с широко затворените очи на властта за нея. Популярно е и с държавната грижа към малцинството. Преди три месеца правителството на БСП и ДПС реши да отпусне почти 500 000 лв. за изграждане на “информационен център” в ромската махала.
“Десант” описа случая - българите протестираха, искаха придобивката да бъде разположена  в центъра, да й се радват всички, но кабинетът реши парите да бъдат изсипани при ромите.

Причината не е енигма – циганите в Малорад вкупом гласуваха за ДПС на предсрочния вот миналата година, те осигуриха мандат на Камен Костадинов, който е един от лидерите на движението.
Резултатът от европейските избори показва, че симбиозата ДПС-роми е ненарушима не само в Малорад.
В морската община Аврен избирателната активност бе нетипично висока – гласуваха две трети от избирателите, точно както в смесените региони, макар общината да не е смесена. Преобладават българите.

В циганските секции обаче бе регистриран ударен интерес към вота, а резултатът бе красноречив. В село Дъбравино от 400 бюлетини 304 са за ДПС, в Синдел 267 от всичките 505 са за движението.
ДПС пожъна успехи и в циганските квартали на големите градове. В една от секциите в “Столипиново” (Пловдив) спечели 134 от всичките 163 гласа, в друга – 163 от 207.

В “Максуда”, “Владислав Варненчик” и “Аспарухово” (Варна), партията на Местан обра 80% от гласовете. В близкото циганско село Каменар 599 от всичките 670 бюлетини са за ДПС.
“Новият месия” Николай Бареков театрално се разсърди на ромите, че ходил при тях, но те гласували за ГЕРБ и ДПС. Не е съвсем вярно. Поне в село Сотиря, Сливенско, където е сметището на града. В едната секция от 168 действителни гласа “България без цензура” печели 102. В другата също е лидер – 70 бюлетини.

В известното с циганските погроми плевенско село Мечка картината е шарена – гласове има за всички. Подобна и ситуацията в Катуница. В бургаската Кръстина с три четвърти от гласовете триумфира БСП.
Ромите от село Ягода, община Мъглиж, обещаха предизборно да гласуват за ГЕРБ. Но спазиха обещанието отчасти, защото за партията на Борисов бюлетините са едва 25. Печели отново ДПС с три пъти повече гласове.

В столичния квартал “Факултето” също е интересно – в някои секции три четвърти от бюлетините останаха непокътнати. Европейският вот не се е сторил интригуващ за избирателите там. И този факт си има обяснение – ако и ромите там бяха мотивирани да заобичат ДПС, движението щеше да изпревари накрая БСП.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки