Светицата, която учи на смирение и любов


Светицата, която учи на смирение и любов
30 Май 2014, Петък


На 30 май Българската православна църква почита паметта на св. Емилия


От житията, писани за света Емилия, научаваме, че произхождала от богат благороднически род, но съдбата й никак не била лека. Императорът хвърлил око на имуществото на семейството и за да го отнеме, започнал да преследва родителите й, накрая ги убил.

Израсло като сираче, отгледано от роднини, момичето се превърнало в красавица. Само грижите на родствениците й не били вече достатъчни, Емилия се нуждаела от закрилата на някой благочестив мъж. Така тя се омъжила за адвоката Василий.
Господ ги дарил с 10 деца – 5 момичета и 5 момчета. Пет от тях са обкичени с духовна слава и святост – свети Василий Велики (архиепископ на Кесария Кападокийска, вселенски учител), преподобна Макрина (оказала силно влияние върху живота и характера на свети Василий Велики), свети Григорий, епископ Ниский, свети Петър, епископ Севастийски и дякониса Теозевия.

Голямо влияние върху децата в семейството оказва най-голямата дъщеря на Емилия – света Макрина. Чрез своите беседи тя учила майка си и баща си на Божията любов и ги карала да се обърнат към чистия живот.
След като децата напуснали родния дом, Емилия и Макрина основали женски манастир в Понт, на брега на река Ирида, и проповядвали братство и равенство – всичко се деляло по равно между послушниците и не се правело разлика между бедняк и благородник.

Светицата разделила семейното имущество между децата си и освободила робите и робините, които се грижели за дома й. Много от освободените робини се присъединили към духовния живот в обителта. Те се отрекли от света и така постепенно се образувал девическият манастир.
Всички живели в смирение и любов, без гняв, без завист, без ненавист, без презрение.
Славата им била в това, че никой не ги познава, богатството им – в нищетата, тяхната храна – въздържанието.

По този начин Емилия доживяла до дълбока старост. Когато усетила, че краят й наближава, дала последните си напътствия на Макрина, Петър и други хора от манастира.
Починала на 8 май 375 г. По нейно желание тя е погребана в малък семеен параклис при мъжа си и един от синовете й. Обявена е за блажена.
Свети Григорий Назиански с възторг говори за света Емилия: „Тя донесла мир и благоденствие на много хора – синове и дъщери, семейни и несемейни.

Тя е щастлива и плодовита както никоя друга жена. Трима славни свещеници, една участничка, посветена в духовните тайнства, са нейни деца. Изумен съм от духовното богатство на семейството на Емилия! Благочестивата кръв на Емилия – свята собственост на Христа. Най-превъзходна от всички! Ето наградата за нейното благочестие: Господи, слава на твоите синове, в които пулсират твоите желания!”
Синът Василий Велики с гордост говорил пред своите врагове за вярата, на която го е научила неговата майка Емилия.


В категории: Вяра , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки