В отговор на вашите въпроси


29 Май 2014, Четвъртък


От известно време имам проблеми с жлъчката. Понякога през нощта не мога да мигна от болки. Отидох на лекар и той ми каза, че е възпалена.



Съществуват ли природни средства, с които мога да облекча състоянието си?
Ивайло Берберов,
Пловдив

Ролята на жлъчката е да неутрализира киселинността на храната, преминала от стомаха в червата; да подготви околната среда в тях, така че да проявават действието си ензимите трипсин, чревна захароза и секретите на панкреаса; да емулгира мастите и да ги направи по-лесни за усвояване, както и да служи като стерилизатор, който предпазва от ферментация хранителните вещества в червата.
Възпалението на жлъчния мехур (холецистит) се явява при наличието на камъни в жлъчката, след вирусен хепатит и други инфекциозни заболявания, при хронична инфекция или паразитни болести.

За развитието на болестта спомага също застоят и изменението на състава на жлъчката.
Началото на болестта е остро. Усеща се интензивна болка в дясното подребрие, която се засилва при движение, кашлица, легнало положение на дясната страна и пр. Болката може да достигне до дясното рамо, лопатката, а понякога дори и до сърцето. Появява се повръщане, телесната температура се повишава.
В тези случаи се препоръчва млечнокисела диета, дозиране на физическите натоварвания и се забранява консумирането на мазна храна и алкохол, като не бива да се допуска преяждане.

Рецепта 1 (при жлъчни колики, Жечка Георгиева, Карнобат): Смесват се 10 г стръкове от обикновен пелин и 20 г стръкове от лечебен камшик. Една препълнена чаена лъжичка от сместа се залива с 250 мл вряла вода. Кисне 2 минути и се прецежда. Течността се изпива на глътки още топла и не се подслажда, въпреки горчивия си вкус.

Рецепта 2 (Дарина Будакова, Пловдив): Смесват се по 100 г листа мента, корени жълта тинтява, корени гръмотрън, по 60 г стръкове пчелник, корени кисел трън, плодове хвойна, семена коноп, по 70 г листа от бреза и коренища от пирей. От дрогата се взимат 2 с. л. и се заливат с 500 мл вряла вода. Вари се 5 минути, прецежда се и се пие по 100 мл 4 пъти на ден преди ядене.

Рецепта 3: Смилат се с машинка за мелене на месо 500 г лимони и 1200 г смокини. Смесват се с 500 г глюкоза и 6 с. л. акациев мед. Взима се по 1 с. л. 4 пъти дневно преди ядене.

Рецепта 4 (Стефка Николова, Враца): Варят се в продължение на 5 минути 500 мл сладко бяло вино и 130 мл зехтин. Полученото количество се изпива сутрин на гладно. Половин час се лежи на лявата страна и половин час на дясната. Това се прави 5-6 пъти подред.

Рецепта 5 (Петър Руменов, София): Три връзки магданоз заедно с дръжките и 500 г лимони, нарязани заедно с корите, се варят в 3 л вода, докато течността остане наполовина. Прецежда се и се пие 3-4 пъти дневно по 1 чашка. Съхранява се в хладилник.

Рецепта 6 (при камъни в жлъчката, Янка Антонова, Антоново): Всеки ден се изяждат по 10 пресни дръжки от глухарче.

Рецепта 7 (при болки в жлъчката, Мария Григорова, Бяла): Смесват се по 1 с. л. камшик, синя жлъчка и невен. Сместа се вари в 250 мл вода и получената отвара се пие няколко пъти на ден. Болките стихват след 20-30 минути.

Рецепта 8 (при болки в жлъчката, Иванка Соловьова): Сварява се чай от джоджен, като в 500 мл вряща вода се слагат 2 равни с. л. от билката. След като се прецеди, течността се подслажда с 4 равни чаени лъжички мед. На всеки 15 минути се пие по 1 к. ч. от чая.

Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки