Български бит и култура в „Шарен свят”


Български бит и култура в „Шарен свят”
Част от костюмите от цяла България, нагиздени в Бургаския музей
26 Май 2014, Понеделник


Македонски шамии, пояси и силяхлъци, русенски момински одежди и изящни пафти разкрасиха залите на Бургаския музей

Автор: Веселин Максимов

Бургас не е само разходки край морето и снимки на Моста в Морската градина. Ако до края на лятото попаднете поради някаква причина там, непременно си дайте половин час, за да отидете до тамошния музей.
В Историческата му експозиция (на улица „Лермонтов” 31 в центъра – всеки ще ви упъти лесно къде е) ще се натъкнете на цялата шарения на българското село. Именно така се казва и изложбата – „Шарен свят”. Това са 220 парчета от цяла България, предоставени временно на Бургас от Националния исторически музей. Местните също се отчитат с немалка част от събраното в тяхната съкровищница.

Двете зали на Историческия музей са изпъстрени с образци на традиционни костюми от цялата страна – от ХІХ в. и началото, почти до средата на ХХ век. Посетителите имат възможност да се възхитят на прекрасните македонски шамии, пояси и силяхлъци на тамошните храбри юнаци и техните войводи, на белодрешковски носии от Шоплука, на ризи на жътвари от житницата Златна Добруджа, на момински одежди от Русенско, през Кюстендилско, та чак до Солунско.

Освен тях, по стените са опънати шарени килими, черги, покрови и савани, пак от цялата страна.
Организаторите на „Шарен свят” споделиха за „Десант”, че селекцията на дрехите и тъканите никак не е била лесна, защото са избирали измежду стотици интересни предложения.

Във витрините в третата зала на музея пък са изложени традиционни български накити. Всеки експонат е ценен по своему, а тук може да се видят дори образци от далечния ХVІІІ век. Любопитното е, че те също са характерни за областта, от която идват. Това са огърлици, гривни, пафти, различни закопчалки за колани, но и други украшения за глава – обеци, подчелници, наушници... С малко повече фантазия, разглеждайки ги,  човек може да придобие представа как са изглеждали булките и възрастните жени в миналото и какви украшения са носили девойчетата.
„Шарен свят” ще остане в Историческия музей в Бургас до края на месец август.


През вековете българката се е кичила с изящни пафти, гривни и огърлици И старите тъкани килими допринасят за завладяващата пъстрота на „Шарен свят“

В категории: Бит и култура

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки