Първолаци дариха букварите си на българските деца в Молдова


Първолаци дариха букварите си на българските деца в Молдова
Проф. Пламен Павлов с първолаците от Велико Търново, чиито буквари и читанки ще отнесе в Молдова за бесарабските българчета от село Паркань
25 Май 2014, Неделя


Първокласници от ОУ "Св. Патриарх Евтимий" във Велико Търново дариха букварите си на българските деца в Молдова.

Автор: Здравка Христова

На тържеството за завършването си децата от I "Г" клас бяха поканили историка проф. д-р Пламен Павлов, водещ на предаването “Час по България” по национална телевизия СКАТ, и преподавател във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, на когото връчиха своите буквари. Той се ангажира да отнесе шарените книжки с българската азбука до молдовското село Паркань, където живеят 11 000 бесарабски българи. Това ще стане със съдействието на Асоциацията на българите по света.
Първолаците от класа на Цветелина Николова са решили да направят още едно добро дело. В края на учебната година те ще дарят читанките си и помагалото към тях на бесарабските българчета.

Родолюбивата инициатива е на един от родителите – Александър Пейков, който е „заразил"с патриотизма си не само болярчетата, но и техните родители. Той разказа, че в село Паркань има 3000 български деца, които искат да четат и пишат на своя роден език. В населеното място има фолклорен ансамбъл за български народни танци и читалище, а през 2008 г. с дарения беше издигнат и паметник на Васил Левски.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки