Имаме добра вест, но нямаме новина


Имаме добра вест, но нямаме новина
В отсъствието на Вигенин за „малцинствата” отговаря Цветлин Йовчев
25 Май 2014, Неделя


Няколко щриха от последното правителствено заседание

Автор: Илияна Христова

Българското правителство е рядко съчетание от ентусиазъм и читалищна артистичност. Имали сме многократни поводи да се убедим в това, но изминалата седмица ни даде още един – заседанието на кабинета в резиденция “Евксиноград”.
Предлагаме няколко щриха от изявленията на министрите пред медиите и оставяме читателите сами да преценят кое от двете „качества” преобладава.

Без „обособени малцинства” в Украйна

Правителственото заседание приключва, пръв пред журналистите се появява вицепремиерът Цветлин Йовчев. Нормално е репортерите да се интересуват от ситуацията в Украйна, но отговорникът по този въпрос Вигенин го няма. Затова Йовчев поема разясненията по парливата тема.

Журналист пита дали ще защитим малцинството си в Украйна. „Декларации, в посока на претенции тези малцинства да бъдат осособени по някакъв начин, към момента няма такива идеи българското правителство”, отговаря Йовчев. „Конструкцията” на изречението е в стил „Цветан Цветанов” (явно вътрешните министри си имат специфичен нов говор). Друго обаче е интересно. Йовчев говори за „малцинства”? Кои? Журналистът пита за едно – българското. Вицепремиерът споменава за няколко. Неволен лапсус? Вероятно, само дето не подхожда на заместник министър-председател.

Брифингът продължава. Йовчев обяснява, че правителството е гласувало 35 млн. лв. за справяне с кризата с бежанците. Подробно пояснява, че това са пари по набелязани при предишни заседания мерки. Т.е. – нищо ново като идея.
По същото време пресцентърът на правителството разпространява тържествено чрез електронно съобщение: „Средствата са отпуснати допълнително”. Допълнително ли са или не? Знае ли някой? Със сигурност не и пресцентърът.

„На манежа” вече е министърът на икономиката Драгомир Стойнев. Ядосан е на Реформаторския блок, ГЕРБ и медии. Поводът са твърденията, че “Газпром” пише българското законодателство. Разпалено обяснява, че визираната от тях поправка в Закона за енергетиката не е краен вариант. “Опозицията може спокойно да си внесе предложенията преди второ четене”, казва той. Руската компания, според него,  направила само предложение.

Стоп! Вярно е, че престои второ четене, а и опозицията може да поиска корекции. Но поправката е приета на първо. Нима скандалът е по-малък? Много е голям, тъй като Стойнев обясняваше преди дни, че писмо от „Газпром” въобще няма. Кога говори истината?
Следва бърз театрален етюд. Стойнев вади мобилен телефон и изчита пред камерите изявление на еврокомисар Йотингер в подкрепа на „Южен поток”. Героична сцена – български министър съобщава sms, лично пратен от еврокомисар! Да, ама не. Оказва се, че sms няма - Стойнев просто е изчел текст от телефона си, публикуван в информационните агенции.

Всеки министър – туристически агент

Думата взема Даниела Бобева. Чертае светли перспективи пред туризма. Всички министри щели да помагат на бранша като „раздават при срещите си брошури с реклама на България”. Зам.-министърът Бранимир Ботев добавя, че правителството е приело стратегия за „устойчиво развитие на туризма”. Поредната.

След тях инициативата подема  Анелия Клисарова. Тя е родом от Варна и много иска да зарадва домакините. „Имаме много добра новина. Правителството реши да подкрепи Варна като кандидат за европейска младежка столица!”, декламира  министърът на образованието. А може ли всъщност кабинетът да не подкрепи Варна? Кого може друг? Останалите кандидати са Кашкайш (Португалиия), Нюкясъл (Великобритания), Перуджа (Италия) и Голуей (Ирландия). Много ясно, че българското правителство ще подкрепи Варна – къде тук е новината?

Министерството на образованието съобщава и още една прекрасна вест – 1.6 млн. лв. от бюджета отиват за ремонт на тоалетните в училищата. Похвално! Само дето трябваше да стане отдавна.
Може би ви липсва премиера Орешарски? Питате се той какво е казал? Нищо не каза, а и нямаше защо - на подчинените му всичко е ясно.

Читателят сигурно си мисли, че правителството е голям цирк и по-голям няма. Има, има… Достатъчно е да проследим какво правеше по същото време един бивш министър и съратник на настоящите управляващи - Румен Петков. Докато министрите заседаваха край морето, той пращаше отворени писма  до Орешарски в стил „Ти бе, какъв мъж си?”. Премиерът, естествено, не му отговори, което накара Петков сам да си говори „мъжкарската” чрез посредничеството на някои медии.

В първото писмо Петков попита Орешарски защо покровителства кражба на тръби – кражбата ставала в Девня,  осъществявала се с трактор и приемиерът трябвало да я спре. На другия ден, след като Орешарски замълча, Петков написа, че „тракторът е на фактора от БСП-Девня, викат му Кокала и е известен с това, че като ходи Станишев в Девня, той пече агнетата”.

След като Орешарски пак замълча, Петков заключи, че правителството заседавало във Варна, за да мине Орешарски през Девня и „елегантно” да си вземе парите – от кражбата на тръби, разбира се.
Ако не знаете как един премиер забогатява, бившият вътрешен министър ви разясни: организира кражба на тръби, мълчи за трактора и свиква правителствено заседание край  мястото на кражбата, за да си прибере парите.
За непросветените трябва да уточним, че писанията Петкови са част от 28 обръщения до Орешарски, които сътворил през кампанията. И на него всичко му е ясно. Ямата е бездънна – и епистоларната, и словесната.


От известно време Румен Петков се подвизава с брада, раздава го „мъжествено Даниела Бобева чертае светли перспективи пред туризма

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки