Войводи се сдружиха в „Пазители на българщината“


Войводи се сдружиха в „Пазители на българщината“
„Пазители на българщината“ учредиха в началото на май едноименно сдружение в Жеравна
24 Май 2014, Събота


През юли ще има “Войводска среща” край Жеравна

Автор: Ира Николова Снимки: Николай Димитров

Китна Жеравна стана домакин на още една патриотична инициатива. По идея на Христо Димитров – създател и продуцент на Национален фолклорен ансамбъл „Българе”, на 10 май 2014 г. в емблематичното балканско селце се състоя учредяването на новото сдружение „Пазители на българщината”.

Основна цел в дейността на сдружението е организирането и провеждането в дните около рождената дата на Апостола на свободата Васил Левски – 18 юли, на ежегоден събор в местността Добромерица край Жеравна. Патриотите са го нарекли „Войводска среща”.
Идеята на създателя на „Българе”, подкрепена от учредителите, е участието в това събитие да става на предвождани от войводи организирани чети (дружини), които по състав могат да бъдат мъжки, женски или смесени. Индивидуални участници ще се допускат само ако са дарители, съратници или гости.

За поставянето на основите на новата инициатива организаторите бяха избрали точно 10 май заради патриотичната символика – на този ден е роден легендарният войвода Хаджи Димитър, на този ден по време на Априлското въстание е разбита сливенската чета на Стоил войвода. Седем юнашки глави са докарани на мегдана в Жеравна, а самият войвода е убит три дни по-късно.

На учредителното събрание присъстваха около 40 души от различни краища на родината, поканени в качеството на почетни войводи – такива, които ще подпомагат делото, без да им е необходима чета, както и на действащи войводи – тези, които ще събират свои чети.
Над 70 бъдещи войводи от всички региони на страната са потвърдилите желанието си да участват в сдружението. На първото си заседание то гласува доверие на управителен съвет от седем души, като ръководството бе одобрено за мандат от 5 години. За председател единодушно бе избран Христо Димитров.

Най-близката цел на „Пазителите на българщината” е провеждането на първото издание на събора „Войводска среща”, който ще се състои в дните 18, 19 и 20 юли 2014 г. в село Жеравна, община Котел. Мястото на бъдещата проява е същото, което през август става арена на популярния Международен фестивал на фолклорната носия.
Идеята и на сдружението, и на събора е съхранението и разпространението на българските история, култура, език и фолклор; изграждането и реставрирането на паметници, музеи, читалища; издаване на книги, организиране на патриотични събития, взаимопомощ между членовете и други полезни инициативи.

„Пазители на българщината” и „Войводска среща” съвсем скоро ще имат собствен сайт, чрез който всеки съмишленик на сдружението ще може да получи изчерпателна информация как да се включи в родолюбивото начинание. Очакването на организаторите е заедно да се извършат множество добри дела за България.

Облеклото по време на събора „Войводска среща” е национална фолклорна носия, четническа или старинна българска военна униформа. Дарителите могат да са облечени и алафранга, а свещениците - в расо. Съвременни одежди няма да се допускат, без абсолютно никакви изключения.
Всяка чета трябва да се състои от минимум 7 участници (четници). Сред тях следва да са избрани войвода, подвойвода, знаменосец и касиер. Всяка от дружините си избира име и си ушива знаме.

Приемането на нов войвода и четата му става с одобрението на войводите от управителния съвет на сдружението. Всеки нов кандидат за войвода трябва да има поръчител от останалите предводители на чети. При ръкополагането си той дава клетва да обича България и да работи за запазването и популяризирането на българските история, култура, традиции, език и фолклор. Членовете на неговата чета съответно дават подобна клетва пред самия него.

Сдружението определя каузата на събора, а всяка чета избира своя също патриотична кауза, която трябва да изпълни и да отчете резултатите от това на следващата „Войводска среща”. Задължително е каузата да е свързана със запазването на българския дух, култура, традиции и фолклор, материалното и нематериалното ни наследство, както и с възпитанието в патриотизъм и почит към героите на България.
Сдружението и съборът нямат политически, икономически и религиозни цели. Наред с конкретните си родолюбиви задачи, те работят за запазване на етническия мир в България и не допускат подклаждане на вражда на етническа или религиозна основа.


Войводките Цвети Шопова - артистичен директор на „Българе”, и Елена Андерсон (вдясно) - продуцент на ансамбъла, обещаха да доведат свои чети на събора

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки