Избори под строй в „Мини Бобов дол“


Избори под строй  в „Мини Бобов дол“
Кадър от излъчения материал
23 Май 2014, Петък


48 часа след разследване на Нова телевизия за контролиран вот във фирмата на олигарха Христо Ковачки, прокуратурата все още не реагира

Автор: Янко Георгиев

Цяла седмица общественото пространство се тресе от мащабния предизборен скандал, разгорял се край мините на Бобов дол, който сериозно заплашва да опорочи вота за Европейски парламент.

Той набра скорост, след като на 20 май Нова телевизия излъчи заснет със скрита камера репортаж, от който е видно как вместо инструктаж за работата, рудничарите получават указания за коя партия да дадат своя глас. Техният началник, покрай напомнянето кой номер в изборната бюлетина да зачеркнат на 25 май, им съобщава и благата вест, че ще получат по-рано заплатите си. При това, този път подплатени с... допълнителен аванс от 50 лева.

„Безплатен обяд няма – нарежда философски шефът на рудника. И пояснява на втрещените си подопечни: – Ще се заредят картите тази седмица със заплати. Авансът го дадохме“. А после допълва как щом на 25-ти се окаже, че са дали доста гласове както трябва, тогава „всеки месец ще се получавате парите редовно, ще си пазаруваме свободно от магазина...“
В края на инструктажа той обобщава пред свои очевидно по-висшестоящи колеги, че „на народа е добре обяснено, знае се номерът на бюлетината". А след това отново се обръща към омърлушените работници и започва да ги убеждава как бъдещето на „Мини Бобов дол“ ЕАД изцяло зависи от подкрепата за определена партия

и затова „ние трябва да гласуваме за тези тези, които работят и бутат отрасъла ни напред"!
За коя точно политическата сила са насилвани да гласуват бобовдолските миньори не става ясно от репортажа, тъй като там, където се споменава името й, звукът е заглушен. Но от медията обещаха, че названието й ще бъде разкрито веднага след края на изборния ден в неделя.
Автентичността на записа се потвърждава и от разговорите с работник, който е пожелал анонимност от страх да не загуби работата си, от която зависи не само той, но и съпругата му и техните две деца.

Предизборната атака от страна на ръководството на мините в Бобов дол е започнала в началото на май. Един по един служителите са били привиквани, а имената им и броят на хората, чиито глас обещават да осигурят, се нанасяли в специален списък. „Искат им се от пет до десет гласа от техни близки“, продължава разказа си анонимният миньор.
Работниците са карани да обикалят по хорските къщи и да агитират. Те са заплашени, че в деня на вота щели да бъдат следени стриктно чрез подставени лица, а този, който не гласува, направо го грози уволнение. Задължително условие било да пуснат гласа си до 12 часа сутринта в неделя.

„Всички са много наплашени. На предишните избори имаше куриозен случай  – един началник отишъл на риба в деня на вота, обадиха му се, взеха го от реката, за да си пусне бюлетината, а после го понижиха в общ работник“, допълва пожелалият анонимност рудничар.
По думите му седмицата преди изборите той и колегите му са били подложени на невиждана предизборна атака. „От три години сме на 100 лева аванс, а сега - изведнъж 150! Няма друга логика, всеки може да се сети, че е предизборно...“

Мината в Бобов дол е собственост на олигарха Христо Ковачки. Още на изборите през  2013 г. медиите гръмнаха, че работниците са били подкарвани като овце да гласуват под строй за неговата партия „Лидер“. На сегашния евровот тази политическа формация не взима участие, но сред персонала на мината се мълви, че Ковачки лобира за БСП, за да се отблагодари на червените магистрати, които преди време го оправдаха за укриване на данъци в размер на близо 17 милиона лева. Смята се, че червеният олигарх може да осигури над 30 000 гласа за изборите за парламента в Страсбург, тъй като е собственик няколко рудника.

По ирония на съдбата само няколко часа преди репортажа на Нова ТВ заместник-главният прокурор Борислав Сарафов гордо заяви пред БНР, че има по-малко сигнали за купуване на гласове и че това престъпление е практически прекратено: „Надявам се да мога да кажа, че купуването на гласове е овладяно“ - изтупа се в гърдите той.
Но на  следващия ден държавното обвинение беше принудено да оповести, че се е  самосезирало и ще започне проверка за случващото се в мините на Ковачки.

Централната избирателна комисия реагира с недомлъвки на журналистическото раследване. На 22 май пред журналисти говорителят на ЦИК Цветозар Томов се опита да се измъкне с това, че скандалът тепърва ще се разследва. След което побърза да се застрахова, че от проверката едва ли ще има реален ефект, защото „партията, скрита като име засега в репортажа, може да отрече да има нещо общо и така отново нищо да не се докаже.“

Скандалът в Бобовдол достойно конкурира така наречената Костинбродска афера. Нейното начало бе поставено на 11 май миналата година – само ден преди парламентарните избори по сигнал на депутата от БСП Мая Манолова, че в печатницата на ”Мултипринт”, собственост на общински съветник от ГЕРБ, са отпечани много повече бюлетини от необходимото. Тогава в пълно нарушение на закона прокуратурата оповести в деня за размисъл за акцията на спецчастите в полиграфическата база.

В крайна сметка обаче обвинен бе единствено бившият главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков, и то за „неупражнен контрол върху печатницата“. А държавното обвинение така и не успя да докаже тезата си, че  бюлетините са отпечатани с цел да се фалшифицират изборите.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки