След изказване на съпредседателя на НФСБ: Правителството влезе в обяснителен режим по темата „Южен поток“


След изказване на съпредседателя на НФСБ: Правителството влезе в обяснителен режим по темата „Южен поток“
Въпреки усилената реклама за старта на „Южен поток“ в края на месеца, площадките на бургаското „Пристанище - Запад“ за крановете, нужни за сглобяването на тръбите все още са празни
23 Май 2014, Петък


Управляващият съюз между партиите БСП, ДПС и „Атака“ е на път да наруши всички правила и директиви на Европейския съюз в името на спорния руски газопровод

Автор: Георги Ваташки

„Южен поток“ и неговото преминаване през България. Доказателство за това са и готвените промени в Закона за енергетиката, предлагани от червени депутати под диктовката на Москва, с което се въвежда понятието „морски газопровод“. С тях се цели да се заобиколи европейското законодателство, изискващо и допускането на други компании до тръбата, освен руската „Газпром“.

Недоволството на ЕС и заплахата за санкции от страна на Брюксел не спряха властимащите и кабинета да прекратят крайно неизгодния проект за България. Нещо повече, те продължиха да заблуждават обществото с откровени лъжи.
Явно смелост им вдъхна това, че шефът на „Газпром“ Алексей Милер заяви на 17 май пред световните медии, че реалното строителство на морския участък от газопровода ще започне през тази есен и ще достигне нашите брегове през декември 2015 г.

Само два дни след това, на 19 май, апологетите на проекта започнаха усилена реклама на тръбата. В Бургас бе свикана шумна пресконференция от капитан Жорж Дерелиев, който е изпълнителен директор на „БМФ Порт Бургас“ (концесионер на „Пристанище – Запад“) и от една от многобройните дъщерни компании, свързани с „Газпром“ - „Южен поток транспорт“.

На медиите с голяма тържественост бе съобщено, че първите тръби на газопровода ще пристигнат на 28 май от руския град Ростов на Дон. Територията на бургаското частно пристанище е предпочетена пред държавния оператор заради площите на местата за складиране на тръбите. Те ще бъдат разтоварвани от два нови мобилни 100-тонни кранове, каквито досега е нямало в България, и ще се складират на една от специалните товаро-площадки с площ от 50 000 кв. м, одобрена от представителите на „Южен поток”.

Оказа се обаче, че въпросните гигантски съоръжения все още не са доставени, а единсвеният подобен кран, с който разполага порта, все още не е готов за започването на работа. Дерелиев не можа да отговори и на въпроса как ще започне строежът на морската част на газпровода, когато дори няма решение кое от двете подводни трасета ще бъде използвано за полагане на тръбите.

Фактите дотук доказват правотата на Валери Симеонов, съпредседател на „Национален фронт за спасение на България“. Той бе единственият политически лидер, който от ефира на БТВ заяви наскоро, че „Южен поток“ е финансов капан за България и цели единствено да облагодетелства енергийната мафия, гравитираща около БСП и Москва.
Симеонов подчерта, че строежът на тръбата не може да бъде започнат, защото в Русия абсолютно нищо не се прави по темата „Южен поток".

За да бъде осъществим, на изходна точка на тръбата (в руския град Анапа), на брега на Черно море, трябва да има една огромна компресорна станция. Такава все още не е изградена, не се и проектира засега. Не се работи и по съответната станция на наша територия във Варна.
Симеонов допълни, че още нищо не е направено и по отклонението от основните сухопътни газопроводи на Москва, а самото полагане на многотонни тръби е технически невъзможно.

„Става въпрос за 1000 км трасе по дъното на Черно море, някъде с дълбочина 2,5 км, с температура на водата 3 градуса, а там ще тече газ с налягане 350 атмосфери с температура 250 градуса. Това няма как да стане, защото ще се получи конденз. Той пък от своя страна ще ограничи достъпа на газта и нейното движение и, когато суровината пристигне на изходната точка, той ще предизвика разрушаване на лопатките на поемащите компресони“, уточни съпредседателят на НФСБ.

На пресконференцията в понеделник лъсна и друга, дълго повтаряна лъжа на управляващите - че в изграждането на газопровода ще участват български фирми. Според „Южен поток транспорт” обаче, една част от тръбите ще са от руски производител, а друга - от японски компании. Не трябва да забравяме, че всъщност целият „Южен поток“ ще бъде изграден от един консорциум между „Газпром“ и „Булгаргаз“, с участието на някоя банка.
Няма обявен и конкурс за подизпълнители, както няма и гаранция, че той ще бъде спечелен от родни компании.

Няма да се сбъднат и шумно рекламираните обещания за 15 хиляди работни места. Валери Симеонов е категоричен, че това е просто заблуда за данъкоплатците: „Изграждането на газопровод представлява една поточна линия със съответните машини, които поетапно се сменят и вървят напред. И дължината на този конвейер е един километър. При строежа на един газопровод човешката работна ръка е сведена до минимум. Ще бъдат ангажирани няколкостотин души, ако изобщо започне някога този стореж.“

Правотата на Симеонов се доказа от признанието на шефа БМФ Порт Бургас, че за рекламираното разтоварване на тръбите и тяхното сглобяване ще бъдат наети само 120 души. Самите съоръжения ще бъдат заварявани по четири върху руски специален плавателен съд, който ще е със собствен персонал и не се предвижда да бъдат наемани наши специалисти.

Във Варна, където също ще бъдат сглобявани тръби, пък е обявен конкурс за едва 21 работни позиции в „Южен поток транспорт“. Само от три от тях обаче са за наши сънародници, другите ще бъдат заети от французи, турци и разбира - се руснаци.
Симеонов изтъкна, че политиците от тройната коалиция са наясно, че енергийният проект е неосъществим, но за тях това е една политическо-икономическа далавера, която ще доведе до собственото им обогатяване, както и до сериозни финансови загуби за нашата страна.

„Целият проект представлява просто една огромна измама на българското общество и предизборен коз. Не след 16, след 100 години няма да има приходи в България, защото цената му е надута на 6 милиарда при аналогичен строеж за милиард и половина на „Северен поток”, категоричен е Валери Симеонов.
Разумните доводи на партията на СКАТ, както и препоръките на Европа вероятно няма да бъдат чути от БСП , ДПС и „Атака“, защото тези партии са твърдо решени да загърбят националните интереси.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки