Валери Симеонов: Гласувайте за патриотите от Националния фронт


Валери Симеонов: Гласувайте за патриотите от Националния фронт
23 Май 2014, Петък


Те имат гръбнак и могат да устояват своите каузи, в ЕП нямаме нужда от безлични нули, наредени след единиците на големите европейски партии, казва водачът на листата с кандидатите на НФСБ за евродепутати

Автор: Интервю на Севдалина Пенева

-  Г-н Симеонов, НФСБ принадлежи към семейството на евроскептиците. В същото време обаче казвате, че тези избори в момента са много важни за България. Защо?

- Ние сме по-скоро европрагматици. И от тази гледна точка, участието на България в евроизборите е много важно. Първо, ние трябва да имаме сериозно представителство в Европейския съюз, имам предвид не като количество, защото броят на българските евродепутати е определен, а в качествено отношение. Тоест, хора с ясна позиция, с кауза, които поставят интересите на родината си над личните. Защото много важно е българските интереси да бъдат защитавани и отвоювани. И второ, страната ни да извлече максимални ползи от членството си в ЕС.

Това обаче са общи приказки, ще кажете. Хората се интересуват от прости, тривиални въпроси. Като например какво точно ще ни допринесе Европа. Ами Европа вече е допринесла много сериозни ползи за България.
На първо място е възможността за свободно движение. Спомняте си унизителния режим на изолация, на който бяхме подложени преди членството ни в ЕС и тежките процедури, през които трябваше да минем, за да пътуваме в Западна Европа. Сега това е огромно облекчение, което няма как да не го признаем. И второто голямо предимство – възможността да работиш в друга държава, при по-добри условия и по-добро заплащане. Тази възможност за избор също не трябва да бъде подценявана.

Фактите показват, че средствата, които постъпват в България от работещите навън наши сънародници, се равняват приблизително на сумата, която сме получили от ЕС до момента – 6-7 милиарда лева.
Някой наш опонент може да каже, че с такава позиция насърчаваме едва ли не демографската криза, в която потъваме все по-надълбоко, тъй като нашите синове и дъщери работят навън. Да, това е минус, че те не работят тук. Ощетени са както те, така и техните семейства. Но от друга страна, както виждате, това не е безвъзмездно.

Благодарение на това, че сме пълноправни членове на ЕС, освен правото на движение на хора, има право и на движение на капитали. Ето, все пак в голямата икономическа криза, в която сме изпаднали от 25 години, има и нещо положително, за което е допринесъл ЕС и това никой не може да го отрече. 
От членството ни има още един голям плюс. Въпреки че Европа в момента представлява една тежка, мудна бюрократична машина, тя е заложила в основата на обединението на европейските държави основни демократични принципи. Които позволяват и в България да има все пак някакви демократични принципи, защото помним какво беше у нас преди това. И не на последно място – възможността за контрол върху правителствата и институциите на държавите, които са членки на ЕС.

С други думи ЕС е заложил директиви, още в предприсъединителните програми, с които задължават нашите институции да съблюдават определени демократични и антикорупционни норми. 
Това не означава, разбира се, че в България няма корупция или пък, че няма да я има в бъдеще. Но ето тук стигаме до най-важното за тези избори. Европейските нормативни документи дават възможността за контрол върху българското правителство. И този контрол може да бъде осъществяван чрез нашите представители в ЕП, които сигнализират, информират, уведомяват и настояват за спазването на законността и демокрацията в България. Така виждам аз нашата роля в ЕП - да служим на България именно по този начин.

Защото останалите партии какви ли не глупости приказват, какви ли не лъжливи обещания дават, само и само да прилъжат не особено грамотния избирател да отиде да пусне бюлетината за тяхната партия.
Най-важното е в ЕП да се пратят патриоти, отговорни хора, които да осъществят контрола върху правителството на Орешарски и всяко следващо продажно и корумпирано правителство.
Затова са важни тези избори – важно е кого ще изпратим в Брюксел. Дали хора, които ще ускорят положителните процеси в страната, или такива, които ще станат безлични нули, наредени след единиците на големите европейски партии.


- Каква трябва да бъде ролята на българските евродепутати в следващия ЕП? Какви трябва да бъдат техните приоритети и с какво могат те да помогнат на България?

- Истината е следната – дневният ред на ЕП не се определя от евродепутата Валери Симеонов или някой друг представител в ЕП, примерно, ЕП си има свой дневен ред. Но ролята на евродепутатите може да бъде само една – да защитават интересите на своята родина. Това е първата и последна задача – няма друга.

И нещо друго ще ви кажа – може да се окаже, че дневният ред на ЕП изобщо да не се окаже нашата първостепенна задача. Тя може да се съвсем друга – внезапна, изскочила из недрата на мрака, образно казано. Като да спасиш изпаднали в беда българи в чужбина, както ние спасихме с помощта на най-активния български евродепутат Слави Бинев шестима наши моряци от затвора в гръцкия град Напфлио. Между другото, нито един друг български представител в ЕП не прояви съпричастност към тяхната драма, нито пък помогна с каквото и да било за щастливата развръзка.

А всъщност това би трябвало да е същинската роля на един евродепутат – да остави всичко друго и да помогне на изпадналите в беда наши сънародници. И когато не го прави никой друг, ние ще го правим. Така, както стана с Кристиян от град Плиска, който беше малтретиран, така, както направихме и с граничен полицай Михаил Цонков, обвинен несправедливо от българската държава, и още много други такива случаи. Защото по-важно от човешкия живот няма. Така че, в един момент, когато се озовем в Брюксел, може да се окаже, че най-важната конкретна задача пред нас да бъде съвсем прозаична и чисто човешка.


- По време и на тази кампания видяхме демонстрация на сила и огромно пилеене на средства за предизборно облъчване на електората, но, като изключим кандидатите на НФСБ, не чухме ясни послания как точно тези кандидати ще отстояват интересите на България. Нещо повече, някои родни политици буквално подмениха темата на изборите с абсурдните си обещания за по-високи доходи на населението, за откриване на нови работни места и други благинки. Как мислите, българинът дали този път най-сетне ще успее да отсее фалша и лъжата от истината или за пореден път ще се остави да бъде подведен?

- Беше подменен предмета на кампанията. Тя протече като кампания за парламентарни, за местни избори, дори като кампания за избор на дядо Мраз и Снежанка. Според мен това се направи умишлено, но в същото време се забелязва и един много опасен и негативен процес – повишаване нивото на манипулативност от страна на политиците. Като че ли преди 5 години, на предишните евроизбори не чухме такива нагли лъжи, нито пък подобно безсъвестно говорене.

А сега практически повечето партии боравиха с инструментариума на барон Мюнхаузен. Всичките яхнаха гюлето на лъжливите обещания и полетяха над окопите на врага. Ние (врагът) останахме долу, защото не можем да лъжем. А и защото не разчитаме на онези оглупели, оскотели от нямане хора, които не са наш електорат, ще оставим другите да се борят за гласовете на лумпените, и друг път съм го казвал.
В крайна сметка, тази кампания премина под знака на безотговорните лъжи.
Мога да ви цитирам откъси от някои предизборни „програми“ на партии, като няма да споменавам имена. Като правя тази предварителна уговорка, че това, което ще изброя, са глупави и невъзможни обещания.

Например, „откриване на нови работни места в производството, земеделието и високите технологии“. Или „минимален базов доход от 400 евро, равен на минималния доход в ЕС“. Излишно е да коментирам, че подобни ангажименти са задача на всяка държава, на собственото й управление и на собственото й икономическо развитие. Държавата може да осигури на своите граждани доходи, а не Европейския съюз да я издържа. Искам всички това много правилно да го разберат – ЕС не дава пари за пенсии и заплати! ЕС отпуска средства за насърчаване на производство, за изграждане на инфраструктурни обекти, за преквалификация, за обучителни курсове... Но това не се обяснява на хората.

Напротив, цялата държавна и медийна машина преекспонира откровени лъжи от сутрин до вечер и някои по-бавномислещи хора започват да им вярват и да се надяват на неща, които не могат да се случат.

Срещам и такива обещания за „данъчни облекчения на работещите хора до 30-годишна възраст“. Какво общо има с това ЕС? Това е работа на българския парламент. Или пък „създаване на фонд „чиста земя“ за оземляване на младите българи“, „безплатни лекарства“, „обща минимална пенсия за страните от ЕС от 250 евро“ и какви ли не още щуротии. Не искам да продължавам с изреждането на други подобни глупости и нагли безотговорни манипулации, хората достатъчно ги чуват всеки ден от платените репортажи по така наречените „национални“ медии.


- Какви ангажименти поемат големите партии като БСП и ГЕРБ, например, имате ли такива впечатления?

- Не мога да ви кажа. И там общи приказки и голи обещания. БСП – за нови работни места, ГЕРБ пък поставя на гласуване в други ден вот на недоверие на правителството по отношение на енергийната политика. Която беше същата по времето и на ГЕРБ. За разлика от тях, ДПС не прави никаква пропаганда в момента. ДПС просто си строява твърдия електорат в две редици и го праща под строй да гласува. Макар че и там хората започват да проглеждат, като се имат предвид резултатите от последните парламентарни избори. 


- В началото на кампанията вие казахте, че ще има много удари под кръста. Стоите ли зад думите си в навечерието на вота? Може ли да се каже, че най-тежкият удар срещу НФСБ е отношението на социологическите агенции, които и на тези избори не включват партията в проучванията си?

- В друго интервю преди дни изразих тезата, че за да има някаква равнопоставеност или демократичност и справедливост в изборите, би трябвало да се забранят социологическите проучвания преди изборите най-малко два месеца преди самия вот. Така е в Германия например, така трябва да е и у нас. Още повече, че практиката ясно показа – тук няма работещ механизъм по отношение на носенето на отговорност, както е в развитите държави.

Да сте чули някоя социологическа агенция да е санкционирана за драстично разминаване в данните, за откровено агитиране в полза на тоя или оня кандидат? Няма такова нещо.
Ще ви дам пример от личния си опит как се правят проучванията у нас. Обади ни се в началото на кампанията една агенция, на която вече бяха платили няколко други политически партии за допитване до хората. Ние се включихме със съвсем малка сума, съответно и процентът за нас в това „проучване“ се оказа най-малък.

Общо взето процентите се нареждат според сумите, които се плащат. Ето, това са най-въздействащите манипулации по време на избори. Искам да се обърна към симпатизантите и последователите на НФСБ, които са много всеотдайни хора и за което аз искрено им благодаря, да не вярват на никакви социолози и да не се отчайват от техните „прогнози“, които вече започнаха да ни пращат под нулата.
Искам да призова тези, които вярват на каузата НФСБ – излезте на 25 май, размажете им физиономиите и покажете, че всичко, което досега те сипеха, са голи лъжи.

- Защо на 25 май хората трябва да гласуват за патриотичното обединение около НФСБ?

- Националният фронт е национално отговорна политическа сила, която е излъчила само достойни кандидати на тези евроизбори, истински патриоти, които са наясно каква е ролята на евродепутатите и как трябва да се воюва за интересите на България.


В категории: Интервю , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
24.05.2014 18:56:59
0
0
ащо не ви слагат в сметките за изборите тези подкупен агенции.ано да влезете.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки