Както казва Ботев: „А вий сте идиоти“


Както казва Ботев: „А вий сте идиоти“
Христо Ботев
22 Май 2014, Четвъртък


Присъствах на представяне на книга (името на автора, заглавието на книгата, както и името на представящия книгата, няма да споменавам, за да не обидя читателите),



но ще поясня, че представящият беше литератор, подвизавал се известно време в НС. Той често   казваше, че „днес е един хубав ден за българската демокрация”.
Когато стана дума за най-големия български поет за всички времена Христо Ботев, политическият „екземпляр на демокрацията”  каза, че „ако Ботев се е родил в наше време, той щял да бъде един хулиган и пройдоха. Почти всички присъстващи ахнаха. Седящ до мене ме побутна по рамото и ме попита: „Да отида ли да го ударя по дебелата тиква?”  „Ботев го е ударил ” – отговорих му.

На излизане, след като не пожелахме да останем на коктейла, същият човек ме попита: „А как го е ударил Ботев?” „Него и такива като него в стихотворението  си „В механата” поетът ги е нарекъл „а вий... вий сте идиоти!” Така поетът революционер е окачествил  предците на  тези, които „грабят от народа гладен...”  Не знам дали непознатият остана доволен от отговора ми, или още изпитваше желание да удари литературния капацитет по „дебелата тиква”.

Ударът щеше да го удовлетвори за  момент, но той щеше да бъде „подведен под отговорност” и съден. И тогава нито прокурор, нито съдия или обикновен полицай щяха да застанат на негова страна. Всички стихове на Ботев да им  рецитираше по време на делото, съдиите щяха да го прекъснат,  за  „да говори по същество” и в крайна сметка – да бъде осъден. За обида на Ботев няма кой да те съди, за изопачаването на историята дори можеш да получиш похвала, но ако тръгнеш по пътя на Левски и Ботев, ако се „зъбиш” на тирана или крещиш „Хайде на Балкана”! – мисли му.

И кои днес Ботев би нарекъл „вий... вий сте идиоти!” ? Трудно е да се изброят поименно. И не е нужно. Но могат да се посочат глобално. И за да има някаква йерархия, нека на първо място поставим онези 240 народни хрантутници, пардон избраници, мнозина от които направиха трудовия си стаж в НС. Следват онези от МС. А би ли пропуснал Ботев стотиците корумпирани прокурори и съдии! Той нямаше да подмине и  хилядите „въшки”, пардон – ревизори, чийто процент не е паднал под 10 на сто от всеки начет.
Дали Ботев ще изтърве и тези, които „пазят” народа от битовата престъпност! Със сигурност ще спомене и тях. Те са в тандем с „неизвестния извършител”.

А какво ли ще каже Ботев за ограбването на Здравната каша! Пардон – каса. И още, и още... Комай не останаха. Това са онези, за които Ботев ще каже „Кажи ми, кажи, бедни народе, кой те в таз робска люлка люлее?”
Ясно е, че Отечеството ще спасят само онези, които се обединяват в един Национален фронт. Ще го спасят от онези патриоти, които „душа дават за наука, за свобода, но не свойта душа, братя, а душата на народа!”
„ А къде е Ботев!” – ще попитат предателите. Ботев е жив... „ Там на Балкана, потънал в кърви, лежи и пъшка/ юнак с дълбока на гърди рана, /юнак във младост  и в сила мъжка.”

Иван Ненов


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки