В какъв срок съдът насрочва дело


В какъв срок съдът насрочва дело
Опасният жп прелез в Ловеч
22 Май 2014, Четвъртък


На 25 юни 2013г. мотриса на БДЖ, движеща се по пътя Левски-Ловеч-Троян, удари и разруши до неизползваемост акумулаторната ми инвалидна количка,


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

при което едва останах жив. Причината беше, че от БДЖ самоволно са премахнали траверсите и при преминаването количката се закачи за релсите и падна. Аз едва се спасих. Единствените бариери в района на жп прелеза в момента на преминаването ми бяха вдигнати и затова пресякох оттам. Това е единственият пешеходен изход към града за нашия жилищен блок. По случая има и публикация във в-к „Десант” от 2 август 2013 г. Направих постъпки по завеждане на дело срещу БДЖ, за да ми възстанови щетите и преведе жп прелеза в изправност, така че да може да преминаваме безопасно. Интересувам се в какъв срок от внасянето на документацията по случая трябва да се насрочи делото?
Ангел Ангелов,
Ловеч

Уредбата на поставения от вас въпрос се съдържа в Гражданския процесуален кодекс (ГПК). Съгласно чл. 129 от ГПК след постъпването на исковата молба съдът проверява редовността й. Ако тя не отговаря на изискванията по чл. 127, ал. 1 и по чл. 128 от ГПК, на ищеца се съобщава да отстрани в едноседмичен срок допуснатите нередовности, както и за възможността да ползва правна помощ, ако има необходимост и право на това.

Когато адресът на ищеца не е посочен и не е известен на съда, съобщението се прави чрез поставяне на обявление на определеното за това място в съда в продължение на една седмица. В случай че ищецът не отстрани в срока нередовностите, исковата молба заедно с приложенията се връща, а ако адресът не е известен, се оставя в канцеларията на съда на разположение на ищеца. Против връщането на исковата молба може да се подаде частна жалба, от която препис за връчване не се представя. Поправената искова молба се смята за редовна от деня на подаването.

Когато при проверка на исковата молба съдът констатира, че предявеният иск е недопустим, той връща исковата молба. Против връщането й може да се подаде частна жалба, от която препис за връчване не се представя (чл. 130 от ГПК).
Съгласно чл. 131, ал. 1 от ГПК, след като приеме исковата молба, ако тя е редовна и е внесена дължимата държавна такса, съдът изпраща препис от нея заедно с приложенията на ответника, на когото указва да подаде писмен отговор в едномесечен срок, задължителното съдържание на отговора и последиците от неподаването на отговор или неупражняването на права, както и за възможността да ползва правна помощ, ако има необходимост и право на това.

След като провери редовността и допустимостта на предявените искове, както и другите искания и възражения на страните, съдът се произнася с определение по всички предварителни въпроси и по допускане на доказателствата. Едва тогава съдът насрочва делото в открито заседание, за което призовава страните, на които връчва препис от определението. Съдът може да съобщи на страните и проекта си за доклад по делото, както и да ги напъти към медиация или друг способ за доброволно уреждане на спора.

Дадените отговори не заместват, а предполагат консултацията с адвокат
Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки