Ароматни подправки на перваза


Ароматни подправки на перваза
20 Май 2014, Вторник


Всеки може да си отгледа вкъщи най-различни дъхави треви, вместо да си дава парите за изветрелите пакетчета в магазина

Автор: Дина Харизанова

От хилядолетия подправките не само подобряват вкуса на кулинарните ястия, но и заемат достойно място в палитрата от лечебни средства. Те притежават неповторим специфичен аромат. Дозирани както трябва, ароматните листа могат да променят вкуса на всяко блюдо, да повишат трайността на различни хранителни продукти и да съдействат за по-доброто им усвояване от нашия организъм.

Спор няма, че е най-добре подправките да се използват в свеж вид. Тогава ароматът им е най-упойващ и осезателен. Вместо да купуваме от магазина изветрелите торбички с изсушени и смлени растителни подправки, защо да не им отделим едно кътче на перваза на прозореца, където целогодишно ще ни радват със зеленината и аромата си. Това никак не е сложно и за да стане, не са нужни кой знае какви градинарски умения и знания. Резултатите обикновено са насърчителни и завладяващи, а отглеждането на ароматни треви често се превръща в любимо хоби на всички членове на семейството.

Поради липса на пространство в жилищата, обикновено всички растения се отглеждат на едно място. Но трябва да знаете, че някои от тях трудно споделят съседството си, като естрагона и копъра например, но повечето се понасят помежду си. Добре изглеждат в обща саксия засетите заедно чубрица и мащерка. В центъра на по-голям съд може да се насади стрък маточина, а около него последователно да се наредят салвия, магданоз, майорана, мащерка, босилек, естрагон. С времето може да си създадете няколко варианта от тази аранжировка.

Ако имате възможност да отделите място за леха с подправки в градината си, трябва да внимавате по-високорастящите видове да не скриват светлината към по-ниските. Поради тази причина високите растения трябва да насаждате отзад в лехата, а по-дребните най-отпред. Например копърът трябва да е най-отзад, пред него може да разположите чубрицата, а най-отпред да засеете магданоза. Такива варианти – колкото искаш. Някои едногодишни подправки може да засаждате няколко пъти в годината или да ги пресаждате, за да имате постояно млади растения. На открито в двора те по-лесно понасят съседството си едни с други, отколкото в затворена стая.

В дома си може да поставите сандъчетата или саксиите на терасата или балкона, но и на кухненския прозорец. Растенията трябва да получават достатъчно светлина и топлина. При понижена влажност в помещението, особено през зимата, в близост до миниградинката от подправки поставете електрически овлажнител или често пръскайте с пулверизатор. Поливайте редовно, като използвате вода с постоянна, стайна температура. Внимавайте да не удавите растенията – почвата трябва да се поддържа само леко влажна.

С времето и най-добрият почвен субстракт обеднява, тъй като растенията постоянно черпят хранителни вещества. Затова системно трябва да се внасят подобрители. Най-добре е те да постъпват под формата на течни разтвори на минерални торове. Това е хубаво да става през пролетта и в началото на лятото, когато е периодът на интензивен растеж. Все пак внимавайте да не прекалите, защото прекомерното увеличаване на листната маса е за сметка на по-добрия вкус и аромат.

В саксии и сандъчета много добре се развиват такива листни подправки като магданоз, босилек, чубрица, мащерка, мента, розмарин, естрагон, исоп, пелин, майорана, киселец, а в по-големи саксии – целина, девесил, салвия и дори дафинов лист. Разсад за тях може да закупите от градинските центрове, а може и сами да си го отгледате или директно да засеете семена, които се предлагат в голямо разнообразие на пазара. Преди да ги посеете, пуснете за кратко семената в 1-процентен разтвор на калиев перманганат, а след това ги промийте с чиста вода.

Въпреки че винаги под ръка ще имате свежи ароматни листа, когато растенията избуят прекалено много, те трябва да се подрежат, а набраната листна маса да се изсуши на сухо, проветливо и сенчесто място, при температура на въздуха не по-висока от 35 градуса. Много удобно е това да става, като отрязаните клончета се вържат на китка и се окачат в някой тъмен ъгъл на стаята.


Важни правила

1. Первазът на прозореца е идеално място за разполагането на саксия с зелени подправки. Много подходящ е декоративният съд за отглеждане на ягоди, който има отвори на различни височини. Такива делвички вече се продават в доста магазини, но за тази цел може да се приспособят и други съдини. На дъното им обезателно трябва да се направи добър дренаж, като се използва груб пясък или парчета от натрошена керамика. След това се насипва почвена смес до нивото на първия отвор. 

2. Насаждаме първото  растение, като внимателно напъхваме кореновата му система през отвора във вътрешността на саксията.

3. По същия начин продължаваме да насаждаме от долу нагоре останалия разсад в следващите отвори. Последно подреждаме растенията в най-горния отвор на съда. Поливаме бавно и внимателно, така че да напоим корените на растенията на различните нива.

4. Всяка пролет изваждаме растенията, които са прорастнали твърде много, разделяме коренищата им, при което получаваме нов посадъчен материал, и ги засаждаме обратно.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки