Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра с новини от света
16 Май 2014, Петък


Дни, наситени с дипломация, визови проблеми и страх от шпионаж


Полша ще се бори със „зелени човечета“

Най-големият западен съсед на Украйна – Полша, е решила да създаде специални военни подразделения за борба с... т. нар. „зелени човечета“. Всъщност не става дума за извънземни, а за „зелените човечета“ от руската федерация. Това уточни в сряда авторитетното полско издание „Газета виборча" (Gazeta Wyborcza).
„Ще бъдат създадени 16 подразделения на Националните резервни сили (NSR), които ще бъдат подчинени на спецслужбите, за да противодействат на „зелените човечета“, които използва в Крим Владимир Путин“ - отбелязва вестникът.

На страниците му се уточнява, че реформата на  NSR се подготвя вече няколко месеца от група експерти под ръководството на ректора на Академията за национална отбрана – бившия съветник на шефа на отбранителното ведомство и комендант на военната жандармерия генерал Богуслав Пацка.

Представителят на полското военно министерство Януш Валчак заяви, че реформирането на създадените преди 6 години Национални резервни сили е започнало още преди две години и не е свързано с последните събития в Украйна. „Това е спекулация на изданието“ - отбелязва той пред агенция УНИАН, коментирайки съобщението в „Газета виборча", и уточни, че до това решение се е стигнало, след като  NSR не се оказала такава формация, както била планирана в началото.

По данни на полското министерство на отбраната, 38-милионната държава разполага с професионална армия с численост от почти 100 хиляди военни и трябва да има още 20 хиляди „опълченци“ от националните резервни сили, които по последни данни наброяват едва 10 000 души.

След събитията в Крим Полша активизира призивите си за разполагане на допълнителни военни сили на НАТО на своя територия, за да подсили безопасността, но в същото време заявяваше, че не вижда непосредствена военна заплаха следствие действията на руснаците в Украйна. Успоредно с това обаче, проведено в началото на април обществено допитване показва, че 80 % от анкетираните поляци съзират заплаха от страна на Русия.
Трябва да уточним, че на жаргон „зелени човечета“ наричат особен вид проруски и руски въоръжени сили, които, съгласно битуващата дефиниция, се стремят „да окупирват, разпокъсват и дестабилизират“.


Отварят наше консулство в Екатеринбург

В средата на юни в Екатеринбург  ще отвори врати българско консулство. По думите на вицепремиера на България Даниела Бобева, която съобщи новината на проведена във Варна тези дни среща с представители на туристическите фирми – в България с удоволствие чакат руските туристи, а предварителните сметки показвали, че около 7000 хиляди души били готови да посетят родните ни черноморски курорти.
„Консулските служби в Русия получиха указания максимално бързо да обслужват всички желаещи да почиват в България“ - каза още тя. Освен на руснаци, „бързи“ визи българските дипломати са готови да издават също и на украинци, белоруси и молдовци.

Според данни за 2013 г., през летните месеци през нашите курорти са минали повече от 680 хиляди руснаци. Местните туроператори се надяват, че и настъпващият туристически сезон няма да е по-лош, макар да са притеснени от нарастването на курса на еврото по отношение на рублата, което води до поскъпване на пътуването до страната ни.
Министър Бобева оповести във Варна и новината, че посолството на Словакия в Минск започва да издава двойни шенгенски визи, с които  гражданите на Белорус ще могат да влизат в България.


Украйна бърза към Брюксел

Украйна завърши изпълнението на първата фаза от плана по либерализацията на визовия режим с Евросъюза. На заседание във вторник, 13 май, Върховната Рада прие 4 останали законопроекта, необходими за преминаването към втората фаза, отваряща вратите на украинците към Брюксел.

В частност парламентът на страната прие законите, засягащи усъвършенстването на защитата на правата на бежанците, борбата с корупцията, дейността на омбудсмана по защита на персоналните данни, а също и срещу дискриминацията в Украйна, за която имаше много забележки.

Изпълняващият длъжността президент и председател на Върховната Рада Александър Турчинов отбеляза, че приемането на тези закони приближава във времето въвеждането на напълно безвизов режим между Украйна и Евросъюза. Това трябва да стане веднага след приключването на втория етап от плана, който се очаква да бъде завършен още до края на настоящата 2014 г.


Британците са изненадани, че има отлив
на българи на Острова


Официални статистически данни, цитирани от ДПА и оповестени в сряда, сочат, че броят на българите и румънците, които работят във Великобритания, е спаднал от 144 хил. през последните три месеца на 2013 г. до 140 хил. през първото тримесечие на тази година.
На годишна база обаче има увеличение на броя на имигрантите от България и Румъния, става ясно от сводката. Увеличението е с 28 хиляди балканци спрямо същия период на миналата година.

След обявяването на тези цифри британският премиер Дейвид Камерън отбеляза, че не би желал да ги коментира, но не скри, че е „удивително колко много са имигрантите от старите страни членки, вместо от новите от Източна Европа“.

„Дейли телеграф“ привежда официалните статистически данни от февруари, според които броят на пристигналите италианци е скочил с 66% за година, достигайки 44 хиляди. Испанците са с 36% повече – 52 000, а португалците – с 47% повече или общо 30 хиляди.
Припомняме, че сред британците се ширеха опасенията, че след премахването на ограниченията пред румънци и българи за работа във Великобритания в началото на годината Островът ще бъде залят от имигрантски поток.

Експерти смятат, че именно тези страхове са в основата на сегашния успех в проучванията на общественото мнение на антиимигранската „Партия за независимост на Обединеното кралство“, която се очаква да спечели европейските избори във Великобритания следващата седмица.


Не пуснаха руски боен кораб в израелско пристанище

На боен кораб от военноморския флот на Русия му е било отказано разрешение да влезе в пристанището на израелския град Хайфа. Решението е било взето от ръководството на отбранителните структури на Израел в рамките на политиката на неутралитет във връзка с кризата в Украйна. Но също и да не дразнят излишно САЩ – както съобщава сайтът NEWSru Israel, позовавайки се на в. Haaretz.

Инцидентът е станал преди месец. Изданието не уточнява за кой точно морски съд става дума, споменавайки го в публикацията си само като „ракетен кораб“. Но около месец по-рано Централният военноморски портал информира, цитирайки източник от Главния морски щаб, че по време на пребиваването си в Черно море, Хайфа трябва да посети ескадреният миноносец „Вицеадмирал Кулаков“.

По информация на Haaretz, решението за отказа е прието от съветника на премиера по въпросите за националната безопасност Йоси Коен съвместно с министъра на отбраната Моше Яалон, представители на израелската армия и Службата за безопасност на Израел.
Вестникът изтъква, че най-остро възражение против влизането на руския военен кораб в израелското пристанище са изказали представителите на Службата за безопасност.

От израелското контраразузнаване твърдят, че преди година руският десантен кораб „Азов“, взел участие в празнуването на Деня на победата в Хайфа, използвал престоя си там за събирането на разузнавателна информация за Израел Затова и контраразведчиците се страхуват да не би руснаците да гледат на новата визита като поредна възможност за шпионаж – отбелязва още Haaretz.


Затворници ще лекуват Брадли Манинг

Пентагонът е дал съгласието си бившият информатор на WikiLeaks Брадли Манинг, сменил името си на Челси, да бъде преместен от военен в граждански затвор, където ще има възможност да бъде лекуван във връзка с проблемите с трансполовата си идентичност. 
 
През март тази година на Манинг, който бе осъден на 35 години лишаване от свобода заради публикуването на секретни американски документи, му бе официално разрешено да смени името си на Челси, след като затворникът заяви, че иска да живее като жена и да се отнасят с него като с дама.

Впоследствие той заяви желанието си да се подложи на хормонална терапия. Което всъщност сериозно усложни въпроса за престоя му зад решетките, тъй като затворът, където той отбива наказанието си, е предназначен за мъже.

Сегашното решение за неговото преместване в граждански затвор се мотивира с това, че Пентагонът не може да предостави на Манинг необходимото му лечение, отбелязва АП
Манинг бе арестуван през май 2010 г., след като сайтът Wikileaks публикува секретен видеозапис за разстрела с американски военен вертолет на двама журналисти в Ирак, извършен през 2007 г. След това чрез Wikileaks той огласи огромен брой други секретни документи.

Съдът го призна за виновен по повдигнатите срещу него обвинения в шпионаж, в кражба на секретни материали, компютърни измами и редица още други престъпления. Присъдата му от 35 години е с право на предсрочно освобождаване след 10 години. Освен това Манинг бе понижен в звание и уволнен от редиците на американските въоръжени сили.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки