И Грузия ще стане част от европейското семейство


И Грузия ще стане част от европейското семейство
„Европа започва оттук“ - гласи надписът в Националния музей на Грузия в Тбилиси
16 Май 2014, Петък


„Европа започва оттук“ - гласи надписът в Националния музей на Грузия в Тбилиси


Според географските справочници, пък и само да се хвърли един поглед върху картата на света ще се види, че Грузия е държава, която заема територия в централната и западната част на Азия – т. нар. Закавказие. Както се отбелязва в енциклопедиите, тя „лежи на юг от границата на континентите Европа и Азия, де факто в Азия, но населението й се самоопределя като европейци“.

„Европа започва оттук“ – е написано върху огромна червена табела в Националния музей на Грузия в столицата Тбилиси. Затова и копнежите на една част от грузинците за евроинтеграция са обясними. Както и мераците на Брюксел да разпъне чаршафа на ЕС колкото може по-нашироко, за предпочитане – досами гърба на Русия.
По време на своята първа реч пред Европейския парламент през 2006 г. грузинският президент Саакашвили заяви: Грузия е древна европейска страна, която за последните 3 години се превърна от постсъветски хаос в демокрация с пазарна икономика“.

Военният конфликт между нея и Русия обаче отложи възможното влизане на кавказката страна в Европейския съюз – уж за неопределено бъдеще. Но Брюксел продължи да укрепва отношенията си с тази държава, като през 2009 г. с тази цел бе създадена програмата „Източно партньорство“, предназначена да оказва помощ на Грузия и на още пет други бивши съветски републики.

И макар през май 2010 г. представителят на Евросъюза в Русия Фернандо Валенсуела да заяви, че в обозрима перспектива не се очертава присъединяването на грузинците към европейското семейство, то точно четири години по-късно президентът на ЕК Херман ван Ромпой съобщи, че подписването на споразумението за асоциация на страната към Евросъюза е планирано за 27 май т. г. Това става, след като неотдавна Грузия изпълни и последното условие на Брюксел, приемайки антидискриминационен закон, който обезпечава правата на всеки гражданин, независимо от раса, сексуална ориентация и пр.

„Това е много сериозен исторически етап. Избирайки този път, Грузия показа, че тя желае да има силни държавни институции и е готова да уважава върховенството на закона и правата на човека“ - отбеляза тази сряда Ромпой в Тбилиси по време на съвместна пресконференция с грузинския премиер Иракли Гарибашвили.
Отговаряйки на въпрос за това доколко е ефективна политиката на Евросъюза по отношение на Русия, която нарушава териториалната цялост на Грузия и Украйна, президентът на ЕС заяви на брифинга в грузинската столица, че тази политика е напълно успешна.

В тази връзка той изтъкна: „Ние трябва да поддържаме добри отношения с Русия, но случилите се в последно време събития в Украйна създадоха проблем, тъй като нарушаването на териториалната й цялост е незаконно. Но смятам, че нашата политика е ефективна. Свидетелство за това е именно скорошното подписване на споразумението за асоциирането на Грузия и Молдова – при това, независимо от оказвания външен натиск“.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки