Натовци се излагат край Балтийско море


Натовци се излагат край Балтийско море
Айвар Ламбергс Снимка: LETA
16 Май 2014, Петък


Латвийски кмет определи на войниците от контингента на Алианса като „окупатори, които не признават суверенитета и законите на страната“


Айвар Ламбергс – кметът на латвийския град Вентспилс, където неотдавна пристигна контингент на НАТО за участие в международни учения, заяви тези дни, че обществеността в страната жестоко се е излъгала в своите очаквания във връзка с натовските войници.

Коментирайки през април възможното засилване на присъствието на силите на Алианса в Балтийските страни и перспективите за създаването в Латвия на военно пристанище,  вентспилският градоначалник изтъкваше, че това ще е изгодно за населеното място, намиращо се на брега на Балтийско море, край устието на река Вента. Тогава той лелееше надежди, че „ще дойдат 1000 натовски войници, в града ще плъзнат проститутки, от което ще спечелят кафенетата, баровете и ресторантите“.
В същото време самият той не подкрепяше позицията на латвийското министерство на отбраната и отбелязваше, че не си струва страната активно да се намесва в конфликта между Русия и Запада.

Само че действителността не се оказа такава, каквато си я представяха жителите на Латвия. Както сподели пред журналисти Ламбергс, вместо да подсилят икономиката на прибалтийските страни, посещавайки кротко ресторанти и ползвайки легално услугите на жриците на любовта, както се надяваше  местната общественост, военнослужещите от Алианса се отдали на разврат и се държали отвратително, нарушавайки моралните и етични норми и създавайки допълнителни главоболия и работа на тамошната полиция.
Градоначалникът на Вентспилс заяви пред агенция LETA, че ще изпрати до генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен жалба във връзка с непристойното поведение на моряците от Северноатлантическия пакт. Копие от нея той обеща да внесе също и в министерствата на отбраната и на външните работи.

Действията на натовците дискредитират Алианса в очите на населението на Латвия – констатира още кметът Ламбергс, подробно описвайки всички прегрешения на контингента. По думите му, моряците са се държали „свински“, игнорирайки законите на страната и правилата на местното самоуправление. „Напивайки се, те се облекчавали на обществени места и по витрини, повръщали, публично употребявали алкохол, което не е разрешено“. Също така късали цветя от парковете и градските градинки, „за да ги подаряват на проститутките“ - жалва се още вентспилският кмет. Той е на мнение, че военните „са се държали като окупатори, които не признават суверенитета и законите на Латвия“.

По данни, разпространени в медиите, през миналата седмица във Вентспилс са регистрирани  няколко сбивания с участието на натовските моряци. По време на тупаницата край едно от увеселителните заведения в градчето сериозно е пострадало 21-годишно войниче от Холандия, което сутринта в неделя е било прието в безсъзнание в реанимацията с тежка травма на главата, счупвания на лицевите кости и мозъчен оток.
Както поясняват журналистите, медицинска помощ е оказана и на още няколко моряци от НАТО, също станали жертва на побоища във вентспилските нощни клубове.

По повод съобщенията за травмите, получени от натовските военнослужещи, кметът Ламбергс предполага, че очевидно те са пострадали, когато местните представители на силния пол са се втурнали да защитават земляците си от посегателствата на чужденците.
Съгласно информации в средствата за масово осведомяване, войниците на НАТО са се „отличили“ и в Рига, където се сбили с таксиметрови шофьори.

Както съобщава пресцентърът на регионалното управление на полицията в латвийската столица, инцидентът е станал сутринта на 25 април. Разследването е установило, че четирима американски войници са се забавлявали в Стария град и връщайки се призори в хотела си, се скарали с таксиметърджията за сметката. На помощ на шофьора на таксито се притекли негови колеги и се стигнало до сбиване. По време на разменянето на юмруци лицето на един от военнослужещите било разбито.

Корабите на НАТО акостираха във Вентспилс за провеждането на международната операция по разминиране Open Spirit 2014. В маневрите, които ще продължат до 22 май, участват 26 военни морски съда на НАТО И ЕС. През април в Латвия пристигнаха също и няколко подразделения на въоръжените сили на САЩ, които пък се включиха в ученията Operation Summer Shield XI.
Освен това в прибалтийската република са изпратени 150 американски военнослужещи, за които се предполага, че ще останат там до края на годината.


Натовските войници потресоха Латвия с държанието си

В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки