Любов в асансьора, на стадион „Локомотив”


Любов в асансьора, на стадион „Локомотив”
Порасналите момчета „Аеросмит”
16 Май 2014, Петък


Великаните „Аеросмит” за пръв път в България

Автор: Веселин Максимов

Една мечта по-малко. Така казват хилядите (все още) фенове на рока в България след всеки концерт на някоя от любимите им групи. И всеки път, когато това се случва, си припяват още един естрададжийски рефрен от близкото минало – „По-добре късно, отколкото никога”.

Поредното щастие за почитателите на твърдия звук е на 17 май на стадион „Локомотив” в София. Легендарните „Аеросмит” ще излязат на сцената веднага, щом небето притъмнее. Публиката ще чуе някои от най-големите им суперхитове от последните десетилетия, но примесени и с парчета от най-новата им продукция „Музика от друго измерение”, записана през 2012 година и обявена единодушно от критиката за най-добрия рок албум на бандата от 11 години насам.

Ако не вярвате на очевидци, че вече доста понапредналите на възраст музиканти  правят невиждано шоу, можете да проверите в интернет страниците за видеообмен какви фурии са на сцената.
Стивън Тайлър е същото чудовище, каквото и през 70-те години на миналия век, а останалите четирима музиканти не са мръднали и на сантиметър от най-добрите си изпълнения през годините.

Петимата вече се заканиха на българските си фенове, че ще им поднесат страховито преживяване, което те ще помнят цял живот. Сцената започна да идва в България още на 12 май. Грандиозното съоръжение е широко над 35 метра, а неговият таван ще се издига на 18 метра над земята. Основната ще продължава 20 метра напред, а своеобразната „пътека” ще приключва с друга, доста по-малка сцена. Зад тях ще бъде построен истински миниград, със специални гримьорни за всеки от петимата музиканти, които ще бъдат с размери 8 на 6 метра.

В него щебъдат разположени помещения за хранене на персонала с професионално оборудвана кухня. На големите претенции „Аеросмит” обещават да отговорят подобаващо – с взривен рокендрол.
Те вече заявиха, че на места, където никога не са свирили, винаги получават невъобразима енергия и всичко се получава поне десет пъти по-истинско. И все още правят, като качество, същата музика, каквато и преди 2, 10 или 20 години.

„Аеросмит” се събират в Бостън, американския щат Масачузетс, през 1970 година. Първоначалният състав се променя няколко пъти, както при всяка млада група, но за разлика от стотици други легенди в областта на рока, тук този процес е съвсем къс – по-малко от 365 дни.
През 1971 година Стивън Тайлър (вокал, хармоника, китара, пиано), Джо Пери (соло китара), Брад Уитфърд (ритъм китара), Том Хамилтън (бас) и Джоуи Креймър (ударни) вече започват да създават в родния си град нещо като армия от почитатели, която ги следва навсякъде.

Да се говори за цялата история на групата е напълно безсмислено, защото дори и най-начетените рок летописци са в абсолютна невъзможност да изброят всички важни моменти от тяхното житие-битие заедно. А, да не пропуснем нещо много важно! До ден-днешен те са заедно.
Легендарно е изказването на Тайлър по известна музикална телевизия, в което на въпрос защо оригиналният състав е запазен през цялото това време, той отговорил: „Защото не мога да си представя, че ще свиря и правя музика с някои други момчета, освен с Джо, Том, Брад и Джоуи!”

Бандата има най-големи продажби в историята на американския рокендрол, издала е над 150 милиона копия от своите албуми по целия свят.
Само в родната си Америка те са продали 66 500 000 плочи и компактдискове. Рекордът за най-много златни и мултиплатинени албуми за американска група принадлежи на тях. Имат 21 хита само във вечните класации на САЩ и купища награди и отличия: четири "Грами", дванадесет - за музикални клипове, шест на списание "Билборд" и... списъкът е безкраен.

Имат номинация за „Оскар” за оригинална песен, за своята балада „Не искам нищо да пропусна”, от нашумелия филм "Армагедон" с Брус Уилис. През 2001 година стават членове на „Рокендрол залата на славата”.
На 17 май България ще чуе и види на живо тяхната „Любов в асансьора”. На стадион „Локомотив”.


Въпреки че скоро навърши 66 години, Стивън Тайлър все още прави изумително шоу на сцената

В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки