„Шпигел


„Шпигел
Кирил и Методий съставят азбуката – миниатюра от Радзивиловския летопис (ХІІІ в)
16 Май 2014, Петък


Публикация в популярното немско издание представи изопачена информация за Хазарската мисия на светите братя

Автор: Милен Николов

На 12 май 2014 г. един от българските електронни информационни сайтове публикува цитати от една статия в немското списание „Шпигел”, чийто автор - журналистът Уве Клусман, излага пред читателите на изданието една историческа действителност, свързана с дейността на светите братя Кирил и Методий, която за широката публика изглежда абсолютно точна и приемлива. За щастие, информацията в тази статия е напълно погрешна, изкривена и под всякаква научна критика.

За нещастие е получила достъпност в целия свят, понеже „Шпигел” е световно издание.
В статията си г-н Клусман „ерудирано” съобщава на своите читатели, че „около 861 г. император Михаил ІІІ изпратил гръцките братя Кирил и Методий като мисионери в областта между Днепър и Волга. Двамата свещеници и учени донесли на изгряващата Руска империя кирилската азбука и православното християнство”. 

Длъжни сме да припомним, че през 861 г. светите братя Константин Философ и брат му Методий посетили не „изгряващата Руска империя”, а огромната и мощна държава на хазарите – Хазарския каганат. Самата им мисия днес е наречена „Хазарска”. Тя е била с цел да се убеди кагана да приеме християнството заедно с народа си. Същевременно каган Булан поканил и юдеи, и араби, които също защитавали своите вероизповедания.

По това време Руска империя не е съществувала. Не е съществувала и Русия. Приблизително в тези години се обособява Киевска Рус – държавно образувание, в което много голяма роля играели и викингите. Тази държава е била зависима именно от Хазарския каганат. Много по-късно, към края на ІХ и началото на Х в., княз Олег се еманципира като самостоятелен независим владетел и скъсва със зависимостта си от него.
До към 988 г. Киевска Рус е езическа държава. Тогава тя приема източноправославното християнство. Много малко обаче се знае за огромната роля на българите при християнизацията на русите.

След като през 971-972 г. княз Светослав разорява и унищожава българската държава, той е победен от Византия и е принуден да се изтегли. Войските му отнасят огромните съкровища на българските канове и царе – богатства, книги, църковна утвар. Именно това е един от пътищата, по който много български ръкописи попадат в Киевска Рус, като доста от тях са фалшифицирани и представени като оригинални руски ръкописи.

Приблизително около 989 г. отношенията между княз Владимир и Византия са прекратени, затова той се свързва с българската Охридска патриаршия. Първият Киевски митрополит – Михаил, е българин от Охрид. Съвсем естествено е, че от България с него тръгнала голяма делегация от духовници, някои от които получили епископски сан в Киевска Рус. Но те донесли на новопокръстения народ още и най-голямото богатство – богослужебни книги, Библии, песници и т.н. на славянски език. По този начин русите, благодарение на българските духовници, се еманципирали и заменили службите на гръцки език с разбираемия за тях български.

Тук мисля, че не си заслужава да говорим обстоятелствено за редица други грешки, като например, че св. св. Кирил и Методий са създали кирилицата. Всеки български ученик знае, че светите братя са създали глаголицата, а вероятно св. Климент Охридски е създал кирилицата.

Въпросът тук е – защо един утвърден немски журналист, пишещ за издание, което се чете в цял свят, не знае тези елементарни исторически факти? Още по-зле, ако ги знае, но умишлено ги преиначава. И къде са редакторите, позволяващи подобни гафове? България е призната в цял свят за създател на славянската духовност и култура, защо днес се налага съвсем друга действителност? Кому е нужно това?

За нещастие, статията на г-н Клусман е прочетена. Камъкът е хвърлен и стотици хиляди хора по света ще знаят, че Руска империя е имало още през 861 г., че в тази империя започва да се използва първо кирилицата... А за глаголицата никой от читателите на „Шпигел” не е научил нищо, въпреки че точно тя е азбуката,  създадена от светите братя.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки