Тополовград стана столица на самодейните комедийни театри


Тополовград стана столица на самодейните комедийни театри
За 19-та поредна година Тополоград се превърна в столица на комедийния театър
16 Май 2014, Петък


Не е късно за истинските почитатели на сатирата да стегнат багажа си още днес (16 май, б.а.) и да се отправят към Тополовград, в сърцето на Сакар планина.

Автор: Десант

От 12 май в китното градче, разположено близо до южната ни граница с Турция, тече единственият по рода си в цялата страна фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира, кръстен на името на големия и обичан от публиката български актьор Велко Кънев, който си отиде от този свят на 11 декември 2011 г. 

Преди официалното откриване на 19-тото издание на престижния форум, в памет на Велко Кънев и на починалия наскоро тополовградски актьор Илко Карайчев в залата на местното читалище бяха излъчени два кратки документални филма, посветени на живота им.
Тази година, за първи път в рамките на фестивала, се организира ателие за театър - майсторски класове на Борислав Чакринов и Иван Ласкин. Записани са за участие 30 деца с театрални заложби, които ще получат по един нетрадиционен начин съвети как да развият своя талант.

На 18 май, в последния фестивален ден, гостите на форума ще могат да видят спектакъла „Едно малко радио”, постановка на Мая Новоселска, Теди Москов и Борислав Стоилов. След което ще бъде връчен и големият приз - статуетката „Златната камила“, изработена от известния скулптор Христо Дюлгеров.
Нейният носител ще бъде определен от авторитетно жури с председател Борислав Чакринов, режисьор и директор на Драматичен театър „Адриана Будевска” в Бургас. Членове на журито са Иван Ласкин, Андрей Филипов и тополовградският режисьор Вълчо Янев. Ще има и две нови награди. Едната е учредена преди две години от Съюза на артистите в България на името на Велко Кънев и е за дебют.

Семейството на актьора Илко Карайчев пък ще връчи награда за театрално постоянство и всеотдайност, на негово име, обясни за „Десант“ Красимира Ятакчиева, началник отдел „Хуманитарни и социални дейности” при Община Тополовград.
Съорганизатор на фестивала е читалище „Св. св. Кирил и Методий“. На 24 май градът ще отбележи 120 години от създаването му.

Това съвсем няма да е последното събитие в амбициозната културна програма на Община Тополовград. В края на май, на празника на св. Спас, ще бъде открит параклис и камбанария в местността Солената вода, която се намира зад кльона, в граничната зона с Турция.
По идея на кмета Божин Божинов пък в началото на август Тополовград ще стане домакин на рокфестивал, чиято окончателна програма ще стане ясна до дни.


Първи на сцената се изявиха блестящите актьори от местното читалище „Св. св. Кирил и Методий“, които изпълниха „Балкански аристократи“ от Любинка Бобич Кметът Божин Божинов вече е заделил средства и за следващото грандиозно културно събитие на града – рокфестивал, който ще се проведе в края на август

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки