Какви опасности крият витамините


Какви опасности крият витамините
15 Май 2014, Четвъртък


Въпросът ми е кратък – безобидни ли са витамините?


Автор: доц. д-р Гео Нешев

Питам, защото напоследък непрекъснато се препоръчва да се взимат допълнително като хранителни добавки.
Георги Георгиев,
Каспичан

Една от най-големите победи на медицината са витамините. Болести като скорбут, рахит, злокачествено малокръвие и др. отдавна са победени благодарение на масовото производство на синтетични витамини.
Да се смята обаче, че те са напълно безвредни е грешка.

Още по-актуален става проблемът в наше време, когато по медиите безконтролно се рекламират какви ли не хранителни добавки с витамини, витаминни комбинации за деца и възрастни, които „гарантират“ пълно здраве, щастие и дълъг живот...
Всъщност научните изследвания доказват, че злоупотребата с витамините съвсем не е безобидно занимание.

Да вземем например витамин Д, който се препоръчва срещу рахит на децата и против остеопороза при възрастните. Предназначението му е да поддържа правилното съотношение между калция и фосфора в костната система на човека. Ако съдържат по-малко калций, костите стават меки и чупливи. Приемането на предписаната от лекаря доза витамин Д възстановява нарушения баланс и костите укрепват.

Ако обаче той се приема в по-големи от необходимите количества, ефектът е обратен. Калцият се извлича от костите и те отново омекват. Дори по-лошо – излишният калций се натрупва в други органи: в сърдечния мускул, в бъбреците, по стените на кръвоносните съдове. А това може да доведе до тежки и необратими последици, тъй като се калцират жизненоважни органи.

Витамин С има широк спектър на действие. Преди всичко той е биокатализатор на обменните процеси в организма. От него зависи действието на всички ферменти. Без витамин С не могат да действат и детоксикиращите ферменти в черния дроб. Лекарите го изписват в по-високи дози и при инфекциозни заболявания като грип например, тъй като витаминът засилва защитните ни сили.

Ако се приема по-продължително обаче, той може да доведе до безсъние, повишена раздразнителност, сърцебиене, до нарушения в храненето на сърдечния мускул. Описани са и случаи, когато големите количества витамин С причиняват бъбречни увреждания – за сметка на образуващата се при разграждането на витамина оксалова киселина Поразява се и задстомашната жлеза, в резултат на което намалява производството на инсулин.
Внимание! Поради всички тези причини Световната здравна организация препоръчва много строг контрол върху приема на витамин С.

Твърде противоречиво, и то не само в нашата страна, е поставен въпросът за широко използвания витамин В12. Той е много ефикасно лекарство в борбата с пернициозната анемия, която допреди няколко десетилетия бе смъртоносна. Наред с това витаминът въздейства благоприятно върху функцията на черния дроб, върху нервната, храносмилателната и половата система и върху състоянието на кожата. Не бива обаче да забравяме, че този витамин може  да предизвика алергични реакции, особено ако се въвежда в организма в съчетание с витамин В1.

Тиаминът (витамин В1) е слабо токсичен. Има само единични експериментални наблюдения за увреждане на черния дроб при прекомерната му употреба. За сметка на това обаче съвсем реална е опасността от появата на свръхчувствителност към витамина и от алергични реакции: обриви, съпроводени с главозамайване, гадене, повръщане и др. В най-тежките случаи може да настъпи т.нар. анафилактичен шок и смъртен изход.

Ретинолът (витамин А) също може да предизвика остро отравяне. Такива случаи се срещат нерядко сред китоловците и жителите на полярните области, които ядат прекалено много черен дроб от китове и бели мечки. Един грам черен дроб от бяла мечка съдържа 27 хиляди единици витамин А. Отравянето се проявява със силно главоболие, световъртеж и повръщане. Наблюдават се и нарушения в психиката.

Интересно е да се знае, че при децата острото отравяне с витамин А протича по друг начин – с рязко повишаване на температурата, със сънливост и упорито повръщане. Хроничното отравяне при тях е съпроводено с раздразнителност, загуба на апетит, окапване на косата. Наблюдават се и нарушения в походката. Това може да стане при неконтролираното даване на витамина под формата на рибено масло, чрез различни хранителни добавки и витаминни комбинации.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки