Какви опасности крият витамините


Какви опасности крият витамините
15 Май 2014, Четвъртък


Въпросът ми е кратък – безобидни ли са витамините?


Автор: доц. д-р Гео Нешев

Питам, защото напоследък непрекъснато се препоръчва да се взимат допълнително като хранителни добавки.
Георги Георгиев,
Каспичан

Една от най-големите победи на медицината са витамините. Болести като скорбут, рахит, злокачествено малокръвие и др. отдавна са победени благодарение на масовото производство на синтетични витамини.
Да се смята обаче, че те са напълно безвредни е грешка.

Още по-актуален става проблемът в наше време, когато по медиите безконтролно се рекламират какви ли не хранителни добавки с витамини, витаминни комбинации за деца и възрастни, които „гарантират“ пълно здраве, щастие и дълъг живот...
Всъщност научните изследвания доказват, че злоупотребата с витамините съвсем не е безобидно занимание.

Да вземем например витамин Д, който се препоръчва срещу рахит на децата и против остеопороза при възрастните. Предназначението му е да поддържа правилното съотношение между калция и фосфора в костната система на човека. Ако съдържат по-малко калций, костите стават меки и чупливи. Приемането на предписаната от лекаря доза витамин Д възстановява нарушения баланс и костите укрепват.

Ако обаче той се приема в по-големи от необходимите количества, ефектът е обратен. Калцият се извлича от костите и те отново омекват. Дори по-лошо – излишният калций се натрупва в други органи: в сърдечния мускул, в бъбреците, по стените на кръвоносните съдове. А това може да доведе до тежки и необратими последици, тъй като се калцират жизненоважни органи.

Витамин С има широк спектър на действие. Преди всичко той е биокатализатор на обменните процеси в организма. От него зависи действието на всички ферменти. Без витамин С не могат да действат и детоксикиращите ферменти в черния дроб. Лекарите го изписват в по-високи дози и при инфекциозни заболявания като грип например, тъй като витаминът засилва защитните ни сили.

Ако се приема по-продължително обаче, той може да доведе до безсъние, повишена раздразнителност, сърцебиене, до нарушения в храненето на сърдечния мускул. Описани са и случаи, когато големите количества витамин С причиняват бъбречни увреждания – за сметка на образуващата се при разграждането на витамина оксалова киселина Поразява се и задстомашната жлеза, в резултат на което намалява производството на инсулин.
Внимание! Поради всички тези причини Световната здравна организация препоръчва много строг контрол върху приема на витамин С.

Твърде противоречиво, и то не само в нашата страна, е поставен въпросът за широко използвания витамин В12. Той е много ефикасно лекарство в борбата с пернициозната анемия, която допреди няколко десетилетия бе смъртоносна. Наред с това витаминът въздейства благоприятно върху функцията на черния дроб, върху нервната, храносмилателната и половата система и върху състоянието на кожата. Не бива обаче да забравяме, че този витамин може  да предизвика алергични реакции, особено ако се въвежда в организма в съчетание с витамин В1.

Тиаминът (витамин В1) е слабо токсичен. Има само единични експериментални наблюдения за увреждане на черния дроб при прекомерната му употреба. За сметка на това обаче съвсем реална е опасността от появата на свръхчувствителност към витамина и от алергични реакции: обриви, съпроводени с главозамайване, гадене, повръщане и др. В най-тежките случаи може да настъпи т.нар. анафилактичен шок и смъртен изход.

Ретинолът (витамин А) също може да предизвика остро отравяне. Такива случаи се срещат нерядко сред китоловците и жителите на полярните области, които ядат прекалено много черен дроб от китове и бели мечки. Един грам черен дроб от бяла мечка съдържа 27 хиляди единици витамин А. Отравянето се проявява със силно главоболие, световъртеж и повръщане. Наблюдават се и нарушения в психиката.

Интересно е да се знае, че при децата острото отравяне с витамин А протича по друг начин – с рязко повишаване на температурата, със сънливост и упорито повръщане. Хроничното отравяне при тях е съпроводено с раздразнителност, загуба на апетит, окапване на косата. Наблюдават се и нарушения в походката. Това може да стане при неконтролираното даване на витамина под формата на рибено масло, чрез различни хранителни добавки и витаминни комбинации.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Милен Илиев Минков Трайков Мин
17.02.2021 21:42:57
0
0
Витамин- А, е- извор, на- топлина,....

Поне, аз- го- вярвам,...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки