Касисът е истински склад на полезния витамин С


15 Май 2014, Четвъртък


Само 15-20 зърна от неговия плод осигуряват ежедневната норма от аскорбинова киселина

Автор: проф. Христо Мермерски

Познаваме ароматния касис като плод, от който се произвежда един от най-популярните натурални сокове. Но растението притежава и много полезни и лечебни свойства, които се обясняват с неговия богат състав. Учените са доказали, че в него е концентрирано огромно количество минерални вещества и витамини.

Витамин С например в касиса е толкова много, че е достатъчно на ден да се изяждат по 15-20 зърна, за да се осигури ежедневната норма от аскорбинова киселина.
Освен това в растението присъстват и витамините А, Д, К, Р и от групата В - В1, В2, В3, В6. В него се откриват още полезни пектини, захар, органични киселини,  каротин, дъбилни вещества, а също и минерални компоненти като калай, фосфор и  желязо. Калоричността на плодовете е едва 40 ккал на 100 г,  ако се приемат без захар, те ускоряват обмяната на веществата и помагат на организма да се справи с извеждането на натрупалите се шлаки.

Народната медицина препоръчва касиса за лечение на язвена болест, на различни стомашно-чревни заболявания и гастрити с понижена киселинност. Растението е много полезно и при заболявания на сърдечносъдовата система, а също и при проблеми с бъбреците.
Редовната консумация на плодовете му подобрява умствените способности и паметта. Неслучайно те се препоръчват при болестта Алцхаймер и нарушения  в зрението, тъй като ефективно се борят с атеросклеротичните процеси.

От тях може да се приготви витаминозен сок, който е полезен за изтощения организъм и се препоръчва горещо за хора, подлагани скоро на хирургични интервенции. Плюс всичко останало сокът може да ни отърве от радионуклеидите, разнообразни токсични вещества и соли на тежките метали.

С настинката пък може да се справим с касисов чай, който трябва да се пие два пъти на ден. Той се приготвя като се залее с чаша вода 1 с. л. плодове и се остави да престои известно време, запазвайки се топъл, като съдът се увие с парче дебел плат. Приема се без да се добавя захар. Изследвания, проведени от учени от различни страни по света, са доказали, че плодовете на касиса възпрепятстват развитието на онкологични заболявания, а също и появата на захарен диабет.

Освен тях, забележителни полезни свойства притежават и листата на растението. Чаят, отварите и настойките от тях оказват общоукрепващо, тонизиращо, диуретично, противовъзпалително и прочистващо действие. Те помагат при заболявания на жлъчката, сърдечносъдовата система, кожни болести, подагра и ревматизъм.
В тях се съдържа много повече витамин С, отколкото в плодовете. Има още фитонциди, етерични масла, магнезий, сребро, мед, сяра, манган и други полезни съставки. 
Листата на касиса имат силен и приятен аромат, затова при консервиране и мариноване на плодове и зеленчуци може да се добавят като подправка.

Но, за съжаление, касисът не е полезен за всички. Тъй като съдържа голямо количество витамин К, а също и фенолни съединения, той е противопоказен при тромбофлебит и склонност към тромбоза. Плодовете не бива да се приемат в неограничени дози, тъй като това може да доведе до повишена съсирваемост на кръвта.
Касисът трябва да се избягва и от болни с повишена киселинност на стомашната секреция, при хепатит, а също и от лица, прекарали инсулт и инфаркт. При някои хора, особено у децата, сокът от него може да причини алергични реакции.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки